Automower sports content - Story 3 photos
Priručnici i vodiči

Savršen teren

Stvaranje savršenog zadivljujućeg travnjaka je jedna stvar. Ali kako da vaša trava preživi nebrojene utakmice i ostale aktivnosti a da se ne istroši? Da li je to uopšte moguće? Obratili smo se jednom od najboljih u tom poslu da bi došli do odgovora.

Jonathan Calderwood je glavni menadžer održavanja u Parc de Princes, domu nogometnog kluba Paris Saint Germain (PSG). Jonathan zna sve o tome kako kreirati i održavati savršen travnjak – i zašto je to važno.

„Travnjak je prva stvar koju navijači vide kada uđu u stadion, a to je ujedno i prva stvar na koju se nogometaši žale ako izgube utakmicu. Budući da su i drugi događaji koji se odvijaju na stadionu važni za ekonomsku isplativost, kvalitet travnjaka je u tom pogledu također važan. Drugim riječima, travnjak je ključan poslovni faktor,“ kaže Jonathan.

Zvijezda među zvijezdama

Jonathanova pozicija znači to da on odlučuje kako će se travnjak održavati i njegovati i kada i ko će ga smjeti koristiti. Drugim riječima, o tome da li će Ibrahimović, Cavani i Thiago izaći na teren ne odlučuje trener ili menadžer – za to je odgovoran glavni menadžer održavanja.

Prije njegovog angažmana u PSG-u, Jonathan je dugi niz godina radio kao menadžer održavanja za fudbalski klub Aston Villa u Engleskoj Premijer ligi. U to vrijeme je bio proglašen najboljim menadžerom za održavanje travnjaka Engleske Premijer lige i to 2009. i 2012. godine. Jonathan je također predsjednik udruženja ESSMA(European Stadium & Safety Management Association) ekspertne grupe za održavanje travnjaka, čija je misija podrška stadionima i njihovim menadžerima iskustvom i znanjem.

Savjeti Jonathana Calderwooda za dobivanje savršenog travnjaka

  • Pravo tlo. Korijenje trave treba zrak i prostor za pravilan rast. Koristite tlo s dobrom drenažom, s nutrijentima i ponešto pijeska, koje je dovoljno rastresito kako bi se korijenje lako širilo i koje ima mogućnost da dobro upija vodu. Također osigurajte da je dovoljno bogato da biljku može opskrbiti hranjivim sastojcima.
  • Dovoljna količina vode u pravo vrijeme. Kao i većini ostalih biljaka i travi je za napredovanje potrebno sunčevo svjetlo, zrak, voda i prehrana. Osnovno pravilo koje se tiče zalijevanja travnjaka jeste to da je travnjak bolje zalijevati rjeđe ali obilnije nego često s manjim količinama vode. Ova druga metoda je prikladnija ako ste nedavno posadili novi travnjak.
  • Kontinuirana gnojidba. Travnjak je uvijek gladan i potrebna mu je stalna opskrba gnojivom. Važno je započeti s tlom koje je već bogato nutrijentima i nastaviti dodavati gnojivo kako biste pomogli travnjaku u razvoju snažnog i zdravog zelenila.
  • Kosite nježno. Izbjegavajte košenje trave prekratko, ne više od trećine njene visine i kosite često. Dužina od tri do četiri centimetra idealna je za prosječan travnjak. Ne kosite u sušnim periodima kada je trava pod velikim stresom, jer to može spriječiti rast i otežati oporavak trave. Također držite oštrice kosilice oštrim.
  • Prozračivanje. Prozračivanje ublažava zbijanje tla i dozvoljava vodi da prodre dublje, stvarajući dublje korijenje. Ono također stvara prostor u tlu za pristup zraku, vodi i nutrijentima. Možete iznajmiti prozračivač ili zatražiti uslugu prozračivanja od kompanije koja brine o travnjacima.
  • Kontrola slame. Slama može privući insekte i bolesti a veća količina slame može onemogućiti vodi i nutrijentima da stignu do korijenja trave. Koristite grebač za travu ili angažirajte kompaniju koja brine o travnjacima kako bi kontrolirali slamu.