450X with gardena smart system
  1. Vodič
Priručnici i vodiči

Kako da zalijevate svoj travnjak

Pravilno zalijevanje je ključno za zdrav i zelen travnjak. Ovdje ćete naći savjete kompanije Husqvarna kako da svoju travu održite savršeno hidratiziranim.

Dehidrirani travnjak može postati smeđ i oštar ili čak odumrijeti. S druge strane, previše vode izbacuje zrak iz tla, ostavljajući travu bez kisika i u riziku od truljenja korijena. Tajna prekrasnog izgleda travnjaka jeste njegova kontinuirana hidratizacija. Najbolji rezultat postići ćete temeljitim, ali ne prečestim zalijevanjem.

Znakovi dehidracije

U nekim podnebljima, poput onog u sjevernoj Evropi, ne postoji potreba za zalijevanjem ili je ona veoma mala. Međutim, u toplijim i suhim dijelovima svijeta trava se mora redovno zalijevati kako se ne bi osušila. Evo nekih znakova dehidracije vašeg travnjaka:

  1. Trava mijenja boju u svijetlozelenu, a zatim počinje da žuti
  2. Ivice listova se uvijaju i listovi postaju smežurani
  3. Vaši otisci stopala ostaju duže na travi

Kako da zalijevate svoj travnjak?

Rano ujutro idealno je vrijeme za zalijevanje većine travnjaka. Trava će imati cijeli dan da se osuši i voda neće ispariti odjednom jer sunce nije imalo vremena da zagrije travnjak. Međutim, zalijevanje noću je manje rasipnički izbor. Samo budite samo oprezni s količinom vode kako se preko noći ne bi zalijepila za vlati trave, stvarajući vlažno okruženje, savršeno za rast gljivica.

Koliko često i koliko mnogo?

Ako nema kiše, travnjak treba zalijevati dva puta sedmično, svaki put s 10 do 15 milimetara. Ako trava nastavi dobivati nedovoljne količine vode, korijen će biti prisiljen izlaziti na površinu gdje se voda nalazi, čime će trava postati još osjetljivija na sušu. Koristite mjerač količine padavina kako biste provjerili koliko vode je upio vaš travnjak. Također, prilagodite brzinu opskrbe vodom vrsti tla na kojoj se travnjak temelji, vodeći računa da voda ima vremena da prodre u tlo dok je zalijevanje u toku.

Koju opremu za zalijevanje koristiti?

Sistem prskalica je jednostavan i udoban način hidriranja bašte. Prskalice se mogu postaviti u zemlju, staviti na postolja ili kretati po travnjaku tokom zalijevanja. Ako prskalice povežete na računar, možete čak i otići na odmor znajući da će vaš travnjak i biljke biti zbrinuti.

U mnogim travnjacima ima mjesta koja zahtijevaju više vode nego ostatak travnjaka. Postavite bačvu za kišnicu i koristiti prikupljenu vodu za ručno zalijevanje ovih mjesta.