Priručnici i vodiči

Kako se zgrće trava i lišće

Zgrtanje travnjaka od trave i lišća vam može uštedjeti vrijeme kao i novac. Ovo su naši najbolji savjeti kod zgrtanja travnjaka od ostataka trave i lišća.

Učinci malčiranja
Zgrtanje trave i lišća ima mnoge pozitivne strane, npr. ušteda vremena i kvalitet i izgled vašeg travnjaka. Evo liste prednosti zgrtanja:
  1. Pretvaranje otpada u hranjive sastojke čime se smanjuje potreba za gnojidbom
  2. Poboljšan mikro život
  3. Povećan sloj humusa
  4. Nema potrebe za uklanjanjem ili kompostiranjem otpada, što je dobro jer bacanje ostataka trave ide već prenatrpanim deponijama

Kada malčirati

Malčiranje treba raditi samo ako u tlu postoji aktivan mikroživot. To znači da bi temperatura površinskog sloja vašeg tla trebala biti najmanje 6 stepeni Celzijusa. Ako se malčiranje obavlja redovno kada trava ne raste, npr. u toplim ljetnim mjesecima ili kasnije u jesen ako živite u podnebljima u kojima se smjenjuju godišnja doba, razgradnja će biti mala ili nikakva. To će dovesti do rizika za razvoj slame.

Ostaci trave nakon zgrtanja

Ostaci trave sadrže 80 do 85 % vode, zbog čega se brzo razgrađuju uz mali rizik od stvaranja slame, za razliku od ostataka ostalog mrtvog bilja. Do raspadanja ostataka trave dolazi najbrže ako se u svakoj prilici odreže samo trećina dužine vlati. Međutim, ne smije se kositi više od polovine dužine vlasti jer bi to povećalo rizik od dehidracije zbog gubitka tekućine u biljci.

Malčiranje lišća

Prilikom malčiranja lišća možete uštedjeti na trošku i vremenu ako se lišće koje padne u živu ogradu, cvjetne gredice i staze raznese na otvorene travnate površine gdje ih sjedeća kosilica s jedinicom za malčiranje može usitniti.

Komplet za zgrtanje

Kako postaviti komplet za zgrtanje na Husqvarna kosilicu

Saznajte više

Kada radije sakupiti

Imajte na umu da malčiranje ne može u potpunosti zamijeniti tradicionalno sakupljanje lišća. Stoga bi bilo dobro sakupiti preostalo lišće nakon posljednje košnje u sezoni, kada je temperatura tla ispod 6 stepeni Celzijusa i trava je prestala rasti. Inače se rizik od problema poput gljivičnih napada povećava tokom zime.

Zgrtanje lišća u različitim dijelovima svijeta
Ovisno o klimi, prilikom malčiranja treba uzeti u obzir različite stvari. U sjevernoj Evropi, na primjer, prilikom malčiranja lišća važno je imati na umu da samo mali dio lišća opada prije prvog mraza, dok veliki dio
pada ubrzo nakon toga.
Ostavljanjem trave da raste nekoliko centimetara više od normalnog u jesen možete –
nakratko – malčirati više ostataka lišća, jer su malčirani ostaci skriveni u nešto višoj travi.

Preporučeni proizvodi

(1)