Priručnici i vodiči

Navodnjavati ili ne navodnjavati, pitanje je sad

Osiguravanje da teren dobiva pravu količinu vode je važan dio održavanja terena u savršenom stanju. Biti u mogućnosti da znate kada i koliko često treba zalijevati teren štedi puno vremena i novca, a i eliminira razne probleme koji mogu dovesti do još skupljeg i dugotrajnijeg dodatnog posla. Pitanje je: da li, općenito, navodnjavamo previše?

"Mogla bi se uštedjeti velika količina novca"

Simeon Liljenberg je glavni čuvar terena na švedskom nacionalnom fudbalskom stadionu, Friends Areni. Prema njemu, mnogi čuvari terena bi trebali razmotriti smanjenje navodnjavanja. "Mnogo terena dobiva previše vode. Zapravo, velika količina bi se mogla uštedjeti drastičnim smanjenjem navodnjavanja," kaže Simeon. Prekomjerno navodnjavanje je loše iz tri razloga. Prvo, svi bismo trebali razumno koristiti vodu, jer bi u budućnosti moglo nedostajati vode u mnogim dijelovima svijeta. Drugo, navodnjavanje često oduzima puno vremena i truda: naročito kada se radi o košnji, postavljanju i podešavanju opreme. I na kraju, stalna opskrba vodom dovodi do plitkih korijenskih sistema, što može povećati rast korova. Osnovno pravilo je puno navodnjavati, ali ne veoma često.

Automower sports content - Story 2 photos

Pravilno upoznajte svoj teren

Važno je da proučite teren i da ga zaista dobro poznajete. "Sve je u izgledu i osjećaju", kaže Simeon. Preporučuje vam da prošetate terenom, naprijed-nazad, da biste saznali kakav je osjećaj. Je li mekan i možda previše navodnjen? A kako izgledaju vlati trave? Jesu li mlitavi, a ako jesu, je li to posljedica prekomjernog zalijevanja ili možda loše gnojidbe? Ovakva promatranja vam daju dobar temelj za daljnje istraživanje i potencijal za uspostavljanje dobre rutine navodnjavanja.

Počnite se više oslanjati na činjenice

Vrijeme je da prestanete pogađati i vjerovati u stare "istine" o tome koliko često treba zalijevati teren. "Svaki čuvar terena bi trebao koristiti mjerač vlažnosti tla," kaže Simeon. Radi se o prilično maloj investiciji koja bi stvarno mogla pomoći da uštedite puno vremena i novca. "Navodnjavanje terena preko noći bi moglo koštati stotine eura. Pa bih rekao da će se mjerač vlažnosti tla isplatiti u pravilu za samo nekoliko sedmica." Postotak vlažnosti bi trebao biti 20-25%, ovisno o temelju terena. Naprimjer, teren koji je na pijesku često zahtijeva više vode, što znači malo veći postotak vlažnosti. "Svaki fudbalski teren je drugačiji. Samo treba ustanoviti savršen nivo vlažnosti svakog terena."

Automower sports content - Story 2 photos

Do kojih problema može dovesti previše vode?

Prečestim navodnjavanjem ćete naviknuti teren na stalno zalijevanje. To znači da korijenje prestaje rasti, jer ne mora prodirati dublje u tlo da bi pronašlo vodu koja mu je potrebna. Previše vode bi moglo uzrokovati truljenje trave. Postoji i rizik da će se važne hranjive tvari isprati iz tla, što će spriječiti rast korijena. Premekana površina čini teren manje otpornim na trošenje i može dovesti do ozbiljnog oštećenja kojem treba dugo vremena da se oporavi.

Šta možete učiniti ako je travnjak prevlažan i slamast?

Dva najbolja načina oporavka preplavljenog fudbalskog travnjaka su prozračivanje i gnojidba. Prozračite velikim, dugim šiljcima za vertikalnu drenažu. To će uzrokovati da voda nestane s površine i da dopre duboko u tlo. Također povećava oksigenaciju, zbog čega se travnjak osuši. "Ovo je veoma efikasan način da se spasi teren koji ima malo više vode nego što sam može upiti," kaže Simeon.

Automower sports content - Story 2 photos
O Simeonu Liljenbergu
  • Živi: U gradiću Nossebro, sjeveroistočno od Göteborga u Švedskoj, sa suprugom i dvoje djece.
  • Obrazovanje: Upravljanje travnatim terenima na Univerzitetu Sv. Andrews u Škotskoj.
  • Zanimanje: Stručnjak za sportske travnjake.
  • Posebni zadaci: Simeon radi kao glavni čuvar terena na švedskom nacionalnom fudbalskom stadionu, Friends Areni. Također je savjetnik u vezi s travnjakom za švedski fudbalski savez, koji pregledava i odobrava terene koje koristi najviša švedska fudbalska liga.
  • Omiljena fudbalska ekipa: Tottenham Hotspur FC, London, UK.Automower sports content - story 1 photos