Priručnici i vodiči

Kako obnoviti travnjak i popraviti nejednaku travu

Zdrava, zelena i bujna trava u vašoj bašti, savršena za relaksaciju ili aktivnosti s porodicom i prijateljima – takav želite travnjak, zar ne? Ali šta ako suha, smeđa trava i korijenje kvare doživljaj? Ne morate brinuti. Slijedi detaljan vodič za popravku nejednakog travnjaka.

Prije nego što počnete s popravkom travnjaka
Sijanje ili novi travnjak?
Odlučite koju vrstu obnove trebate – novo sjeme ili novi travnjak – tako što ćete provjeriti koliki je oštećeni dio travnjaka. Ako je manje od 40 posto mrtvo, dovoljno je sijanje.

Zašto obnavljati?
Pokušajte utvrditi što je uzrokovalo propadanje travnjaka. To je važno pri odabiru novog sjemena i može uticati na druge odluke.

Procijenite trud.
Prije nego što počnete, pokušajte izračunati koliki vas posao čeka. Trebate li iznajmiti aerator? Da li biste željeli koristiti rasipač? Trebate li angažirati stručnjaka za neke dijelove posla?

Postoji razlika između obnove travnjaka dodavanjem novog sjemena i stvaranja novog travnjaka od nule. Ako je više od 40 posto trave na vašem travnjaku nejednako, trebali biste se odlučiti za ovo drugo, ali ako je manje od 40 posto travnjaka oštećeno ili prekriveno korovom, izdašno dodavanje novog sjemena – tj. dodavanje više sjemena vašoj postojećoj travi – bit će dovoljno. U ovom članku ćemo se fokusirati na obnovu vašeg travnjaka dodatnim sijanjem.

Ako bismo vam morali dati samo jedan savjet, to je da napravite test tla – iskopate malo zemlje i pošaljete je u laboratorij na analizu. Mnogi vlasnici kuća preskaču ovaj korak jer ne znaju za njega. Ili zbog troškova. Ali zapravo, pokretanje obnove ispitivanjem tla je solidna investicija.

Ako ne analizirate tlo, nikada nećete znati šta mu treba da bi bilo bolje. Mogli biste ponavljati gnojidbu, a da ne postignete nikakve rezultate. Test tla će vam reći šta da uradite, ali i šta ne smijete raditi. Pruža vam isplativ akcioni plan.

Način na koji se vrši ispitivanje tla razlikuje se u različitim dijelovima svijeta, ali to uglavnom rade komercijalni laboratoriji. Laboratorij će vam pružiti detaljan način postupka koji će vam biti od pomoći kada nastavite s obnovom.

1. Odlučite kada želite obnoviti travnjak

Sezona obnove varira ovisno o tome gdje u svijetu živite, ali najbolje vrijeme za obnovu travnjaka je kada je tlo dovoljno toplo da sjeme proklija i raste. To znači da temperatura tla treba biti najmanje 10 °C. U pravilu trebate sačekati nakon prvog košenja u sezoni, kada je travnjak pozelenio i kada znate da je trava počela rasti.

2. Utvrdite uzrok propadanja travnjaka.

Ako otkrijete šta je uzrokovalo propadanje vašeg travnjaka, to znanje možete iskoristiti za donošenje ispravnih odluka tokom obnove. Na primjer, ako se travnjak prorijedio zbog rastućih stabala koja zasjenjuju travnjak i takmiče se za vodu i hranjive tvari, trebali biste odabrati sorte trave otporne na sjenu. Možda biste željeli i obrezati neke grane drveća, otvarajući prostor za više sunčeve svjetlosti i padavina.

Grass

Određene informacije možete dobiti ako samo pogledate travnjak, ali pravi test tla će vam pružiti bolje smjernice.

3. Uklanjanje korova i slame

Započnite stvarnu obnovu uklanjanjem korova – osobito višegodišnjeg – ručno ili herbicidom. To sprečava druge vrste da se takmiče s vašom novom travom. Ako koristite herbicide, svakako pročitajte naljepnice i slijedite upute. Većina proizvoda omogućit će vam sijanje za sedam dana, ali neka sredstva za ubijanje korova spriječit će vaše klijanje sjemena tokom tri do šest sedmica.

Provjerite da li trebate ukloniti slamu tako što ćete iskopati mali čep travnjaka, dubok 10 cm. Ako je spužvasti sloj debeo više od 2 cm kada ga stisnete, vrijeme je za uklanjanje slame s travnjaka. Ako je vaš travnjak veći od 300 kvadratnih metara, željet ćete koristiti električne grablje ili skarifikator. Za manje travnjake prikladne su ručne grablje za uklanjanje slame.

4. Pripremite tlo

Osim za uklanjanje slame, vertikalna kosilica sa skarifikatorom može poslužiti i za pripremu gredice za novo sjeme. Pređite preko cijelog travnjaka sa zupcima postavljenim tako da urezuju površinu tla na dubinu od otprilike 0,5 do 1,5 cm, a zatim grabljama uklonite velike nakupine ostataka s mjesta. Drugi način pripreme tla je opsežno prozračivanje. Ako odaberete ovu metodu, trebate prijeći cijeli travnjak 3 do 5 puta kako biste ga potpuno prozračili. Međutim, najbolji rezultat se postiže ako se koristi oboje gore navedeno: prozračivanje praćeno vertikalnom košnjom. To će značajno poboljšati opskrbu vodom sjemena i sadnica u nastajanju.

Čest problem je prevelika gustina tla ili pretvrdo zemljište. To otežava dolazak vode i kisika do korijena trave, što dovodi do slabog rasta. Aerator stvara puteve u tlu za zrak i vodu, a vertikalna kosilica sa skarifikatorom razdvaja travu, ostavljajući vam više biljaka i gušći travnjak.

5. Zalijevajte svoj travnjak

Pravilno zalijevanje travnjaka je ključno. Sjemenke i sadnice trave trebaju vodu za klijanje i puštanje korijena. Vaša zemlja ne mora biti mokra, ali pazite da je tlo barem vlažno. Ako travnjak izgleda suh, a šanse za kišu su male, počnite stvarati rezervu vode u tlu tako što ćete prskalicu pokrenuti sat ili dva dnevno nekoliko dana prije sijanja.

Važno je da travnjak ravnomjerno dobija vodu. Ako to učinite i temperatura tla je pristojna, na dobrom ste putu.

6. Koristite gnojivo

Gnojidba će potaknuti stvaranje i rast vaših novih sjemenki i sadnica i treba je obaviti neposredno prije sijanja. Nanesite azorno gnojivo sa sporim oslobađanjem. Ako ste napravili test tla, znat ćete treba li vašem travnjaku i dodatni fosfor i kalij.

Rider R 216T AWD with spreader

7. Sjeme

Kada je vaš travnjak u relativno dobrom stanju, možete koristiti mješavinu sjemena koju ste koristili u prošlosti. Ako ste napravili test tla, imat ćete dobre indikacije koje sjeme koristiti.

Sjeme možete rasipati ručno, ali ako želite biti sigurni da je sjeme ravnomjerno raspoređeno, najbolje je koristiti rasipač. Neki rasipači se mogu spojiti na vaš skarifikator. U većini slučajeva centrifugalni rasipač je najbolji odabir.

8. Uživajte

Nema potrebe da čekate određeno vrijeme prije nego što počnete uživati u svom novouređenom travnjaku. Kada ga presijete, možete ga odmah početi koristiti, kositi ga kao i inače.