R 152SV with BioClip cover
Priručnici i vodiči

Kako se brinuti o travnjaku tokom ljeta - 6 top savjeta

Ljeto je svo u održavanju lijepog vrta tokom toplih dana. Evo nekoliko jednostavnih savjeta za ljetnu njegu travnjaka koji će pomoći vašem travnjaku da briljantno napreduje tokom toplijih dana. Za početak pogledajte naše najvažnije savjete tokom cijele sezone za održavanje zdravog i bujnog travnjaka.

Savjeti za održavanje travnjaka tokom ljeta

6 koraka
01.
Vidite da trava raste? Spremni ste za košenje

Tokom ljetne njege travnjaka, redovno kosite travu kako biste održali zdravlje svog travnjaka i spriječili pojavu praznina ili bujanje. Da biste olakšali život, koristite kosilicu i uživajte u savršenom travnjaku. 

I ne zaboravite održavati rubove travnjaka koristeći, na primjer, Husqvarna trimer sa nastavkom za ivičenje.

Za savršen travnjak, nemojte zaboraviti gnojiti (tako da je manja vjerovatnoća da će korov niknuti) ili ukloniti korov po potrebi.

02.
Idite visoko ako je sušno

Ako prolazite kroz dugi sušni period, pobrinite se da vaša ljetna njega travnjaka bude prilagođena i prilagodite visinu košenja na kosilici. Pokosite travu malo više kako bi bolje izdržala sušu – jer oštrice mogu zadržati više vode. 

03.
Neka vaše oštrice budu vrhunske

Za samohodne kosilice i rajder kosilice, oštrice treba naoštriti ili zamijeniti ovisno o istrošenosti noževa. Preporučujemo da se noževi održavaju u Husqvarna sertificiranom servisu.

04.
Sakupljanje, malčiranje i opušteno

Naravno, možete sakupljati travu - ali još jedna dobra opcija jeste malčiranje. Na taj nači ostavit ćete sitno isječenu travu na terenu, koja će se brzo razgraditi. Kada se to desi, ona će nahraniti zemljište kao prirodno gnojivo što će vaš travnjak učiniti gušćim i zelenijim.

05.
Gnojivom protiv korova

Tokom ljetne njege travnjaka, uklonite korov po potrebi. Drugi način da se smanji prisustvo korova je redovno đubrenje, do četiri puta godišnje (u proleće, leto, ranu jesen i kasnu jesen). Ovo podstiče poželjan rast, dajući korovima manje „prostora“ za nicanje. Koristite prirodno đubrivo koje odgovara vašim regionalnim uslovima.

06.
Zaljevajte mudro

Zaljevajte travu duboko, ali ne više nego što je potrebno. Prekomjerno zaljevanje će spriječiti travu da uspostavi snažan korijenski sistem i može dovesti do gljivica. Na kraju krajeva, ako je voda preblizu površini, to travi ne daje poticaj da kopa dublje u potrazi za hranjivim tvarima.

Obavezno provjerite vremensku prognozu prije zaljevanja – jer možda neće biti potrebe za vađenjem crijeva! Senzori ili čitači vlage vam također mogu pomoći da odredite kada je travnjaku potrebna voda.