Pole saw 115iPT4
Priručnici i vodiči

Kako orezati drvo

Da pojednostavnimo: pravilna orezivanje drveća uklanja neželjeni rast i potiče novi rast. Ali koje grane treba orezati? Kada biste to trebali učiniti – i koji alati bi vam mogli zatrebati? Kako bismo vam pomogli da se snađete u mogućnostima, sastavili smo ovaj jednostavan vodič za orezivanje drveća.

Savjeti za orezivanje drveta

7 opcija
Zašto orezivati drveće?

Možete orezati drvo kako biste podstakli postojeće grane da više rastu, dodajući strukturu. Ili, možete orezati drvo kako biste dopustili više svjetla u vaše drvo, kako biste promovirali bolji rast voća ili cvijeća. Možete čak i orezati drvo kako biste stvorili drvo u obliku lopte.

Preporučujemo vam da imate na umu to šta se nadate postići kada krenete u orezivanje – bilo da je riječ o ljepoti, obliku, snazi ili plodu – jer će vam to pomoći da odlučite koje grane treba ići.

Kada treba orezati drvo?

Uopšteno, orezujte tokom mjeseci mirovanja u kasnu zimu ili rano proljeće. Tada je izloženost insektima i bolestima svedena na minimum, a drvo takođe dobija dovoljno vremena da zaraste pre novog rasta. Uvijek trebate rezati mrtve, slomljene ili bolesne udove čim se pojave.

Koji alati su mi potrebni za orezivanje?

Za neke poslove, makaze (škare) ili pila za orezivanje će obaviti posao. Za veće poslove možda će vam trebati i alat kao što je teleskopska pila.

Koje sigurnosne smjernice treba imati na umi pri orezivanju drveća?

Rad sa reznim alatima može biti opasan. Napravite plan kako biste spriječili nesreće i smanjili ozbiljnost u slučaju nezgode tako što ćete nositi odgovarajuću sigurnosnu opremu. Husqvarna preporučuje nošenje kacige sa štitnicima za uši, vizirom i zaštitnim naočarama, zaštitnih pantalona ili zaštite za motornu testeru, šumarske jakne sa odgovarajućom pokrivenošću gornjeg dijela tijela, čizama protiv klizanja i rukavica. Za dalje savjete o odgovarajućoj sigurnosnoj opremi povezanoj s Husqvarna alatima, pozivamo vas da posjetit odjel na našem sajtu vezan za zaštitnu opremu.

Nemojte raditi na drveću ako je u blizini dalekovoda jer to može biti vrlo opasno. Umjesto toga potražite pomoć stručnjaka.

Nikada ne koristiti motornu pilu dok stojite na merdevinama. Motornu pilu treba koristiti samo na nivou struka ili niže. Za poslove veće od ovoga, koristite merdevine i makaze – ili koristite teleskopsku pilu. Uvijek nosite zaštitne naočare i rukavice. Ako radite s velikim udovima, obavezno nosite zaštitnu kapu.

Koje grane treba ukloniti tokom orezivanja?

Počnite tako što ćete osmotriti svoje drvo iz daljine i odlučiti o svom krajnjem cilju. Orezujte grane da biste pomogli u oblikovanju stabla – na primjer, možda ćete htjeti ukloniti grane s vrha kako biste potaknuli udove da rastu prema van (ovo može pomoći u stvaranju hlada ili – ako imate voćku – učiniti voće pristupačnijim). Svake godine biste trebali barem razmisliti o rezanju grana koje su niknule te godine, samo da biste održali oblik stabla netaknutim i sačuvali njegovu energiju.

Možete takođe orezivati kako biste prorijedili područija koja su gusta ili zarasla granama. Za ovu vrstu orezivanja može pomoći tako što ćete krenuti sa spolja krošnje i kretati se postepeno ka unutrašnjosti drveta.

Potražite grane koje pokazuju znakove oštećenja. Također, potražite grane koje su usmjerene prema dole i usmjerene na druge grane. Ako vidite da dvije grane formiraju međunožje drveta, odrežite jednu od grana kako se ne bi takmičile jedna s drugom.

Illustration Use Tree shapes
Kako odrezati deblje grane prilikom orezivanja?

Sijecite u tri koraka.

Prvi rez se postavlja ispod grane, drugi se postavlja dalje od stabljike kako bi se ublažio pritisak. Zatim rez 3 stvara uredan završetak dok ostavlja kragnu grane. Ovo je važno jer ako se rez napravi bliže deblu, površina rane postaje veća – što znači da će drvo trebati duže da zacijeli preko te površine reza. Orezivanje stabala ovom metodom takođe sprečava guljenje grane koje bi inače moglo usporiti proces zarastanja.

Uopšteno, kada sječete grane tekuće godine, trebali biste težiti rezu pod uglovima od 45 stepeni.

Illustration Use How to Prune Three step method
Koliko treba ukloniti pri orezivanju drveta?

Najbolje je ukloniti onoliko malo koliko je potrebno za postizanje željenog efekta – svakako, ne više od oko 20% – jer uklanjanje previše grana može dovesti do stresa na stablu. Ako radite veliku rezidbu, pokušajte da je rasporedite na dvije ili više godina. S druge strane, potpuno ste sigurni ako samo uklanjate grane koje su narasle u prošloj godini.

Imajte na umu da rezidba drveća može stvoriti mnogo otpada na drveću, pa se pobrinite da imate plan za premještanje trimova na stanicu za preradu otpada (gdje se može pretvoriti u malč) ako nemate vlastitu kantu za zeleni otpad.