Suburban PGE Battery Solutions
Priručnici i vodiči

Kako se brinuti o travnjaku u proljeće - 9 top savjeta

Proljeće je sve u tome da svoju baštu pripremite za novo cvjetanje i toplije vrijeme. Evo nekoliko jednostavnih savjeta za proljetnu njegu travnjaka kako biste osigurali da vaš travnjak bude u najboljem mogućem obliku kada trava nastavi svoj rast. Da biste dobili duh, prvo pogledajte naše najvažnije savjete tijekom cijele sezone za održavanje zdravog i bujnog travnjaka.

Prljetni savjeti za održavanje travnjaka

9 koraka
01.
Rastite za svoje ciljeve

Prije nego što počnete, razmislite za šta ćete koristiti travnjak – jer će to uticati na vašu proljetnu njegu travnjaka. Stvarate li lijep zeleni prostor za igru djece? Ili je želja da imate raskošan travnjak koji će podići izgled vašeg vrta?

Ako travnjak koristite kao prostor za igru ili za redovnu zabavu, vjerovatno ćete morati dodatno zasijati određena područja. S druge strane, ako je vaš cilj stvoriti travnjak savršenog izgleda, možda ćete htjeti koristiti gnojivo sa sporim otpuštanjem. To će rezultirati travnjakom kojem treba duže da raste, ali podstiče ujednačeniji rast.

02.
Učinite travnjak slobodnim od naslaga

Kao dio proljetne njege travnjaka, spriječite plijesan na travi grabljanjem lišća i čišćenjem bilo kakvog vrtnog otpada – uključujući štapove, šišarke, lišće i razbacani malč. Čistač travnjaka može vam pomoći da to obavite brže. A ako imate slomljene ili teške grane, možda ćete htjeti upotrijebiti motornu pilu da ih posječete.


03.
Pustite malo vazduha

Use a lawn roller to level out uneven areas caused by freezing temperatures and thawing soil. Then aerate the lawn – using either a pitchfork or a lawn aerator – to open up all the compacted soil.

Koristite valjak za travnjak da izravnate neravne površine uzrokovane niskim temperaturama i otapanjem tla. Zatim prozračite travnjak – pomoću vila ili prozračivača za travnjak – kako biste otvorili svo zbijeno tlo.

Prozračivanje pruža okruženje bogato kiseonikom koje potiče zdrav razvoj korjena. Takođe omogućava da više vode dopre do korjena tokom ovog važnog perioda u njihovom razvojnom ciklusu. Ali pazite na tajming. Mnogi ljudi griješe kada prozrače prerano kada dođe proljeće – ili odgađaju dok trava ne počne rasti.

Takođe možete proceniti pravo vreme za prozračivanje na osnovu temperature tla. Za travu u hladnoj sezoni, kada je negdje između 10-18°C, korijenje će vjerovatno rasti – što znači da je dobro vrijeme za prozračivanje.

Dok ste pri tome, pobrinite se da dodatno zasijete gola područija na dijelovima travnjaka.

04.
Znate li kada kositi

Ovo je veoma važno! Počnite kositi tek kada trava počne aktivno rasti. Prerano skakanje za pušku može dovesti do oštećenja vlati trave, što može spriječiti da travnjak ponovo izraste kako treba.

Dobro (zeleno) pravilo je da sačekate dok trava ne bude visoka između 5 i 7 centimetara prije nego što je izvršite prvu košnju u sezoni. Isto pravilo vrijedi i ako sijete novu travu.

05.
Ostanite oštroumni

Uvjerite se da su oštrice vaše kosilice oštre, jer čistiji rez manje opterećuje travnjak. Bilo da koristite robotsku kosilicu, pokretnu kosilicu ili rajder kosilicu, preporučujemo redovnu zamjenu ili oštrenje noževa.

06.
Podstaknite rast gnojivom

Još jedan savjet za proljetnu njegu travnjaka je primjena prirodnog đubriva pogodnog za vaše regionalne uslove. Ovo će vam pomoći da ubrzate rast vaše trave u ljetnim mjesecima. Možda će vam trebati više đubriva ako je zima bila posebno hladna.

07.
Ako gljivice uporopaste zabavu

Ako primijetite gljivice na vašem travnjaku, može pomoći u borbi protiv toga kroz prihranjivanje (nanošenje tankog sloja zemlje, komposta ili pijeska iznad travnjaka) i presijavanje. Ovi napori će pomoći da se travnjak vrati u formu.

08.
Uklonite korov

Korov na travnjaku često dobija loš glas, iako može imati koristi. Ako više volite travnjak bez korova, možete ga naravno ukloniti.

09.
Dajte vašem travnjaku oštrinu

Konačno, ako želite da izgled vašeg travnjaka zaista iskoči, obavezno podrežite rubove travnjaka. Možete koristiti jednostavne makaze za rubove ili – da biste lakše obavljali veće poslove – možete se odlučiti za jednu od naših trimera.