Battery hedgetrimmer 215iHD45
Priručnici i vodiči

Kako orezivati živu ogradu

Ima nešto neobično zadovoljavajuće u tome da vidite žive ograde koje su ravne i savršeno oblikovane. Bilo da imate posla sa starom, zaraslom ogradom ili potpuno novom, sastavili smo ovaj vodič koji je jednostavan za praćenje koji će vam pomoći da vaši snovi o živoj ogradi procvjetaju.

Savjeti za oblikovanje ograde

10 opcija
Kada trebate oblikovati ogradu?

Imajte na umu kada se ptice gnijezde. Kasna zima i kasno ljeto uopšteno su dobre opcije. Čak i ako je vaša živa ograda još mlada, trebali biste joj podrezati vrh kako biste podstakli veću gustoću.

Koliko često treba orezivati ogradu?

Novi rast je mnogo lakše prekinuti nego ustaljeni rast, pa je najbolje orezati dva puta godišnje.

Odakle početi i u kom smijeru sjeći?

Uopšteno, trebate sjeći makazama za živu ogradu u pokretu koji ide prema gore. Ovo je prvenstveno radi sigurnosti – ako naiđete na prečku, sigurnije je povući alat prema sebi nego ga gurnuti prema dolje u smjeru vaše noge. Ako sječete u oba smjera, budite posebno oprezni kada sječete prema dole.

Za žive ograde do prsa, počnite sa strane, a zatim na vrhu. Za višu živu ogradu počnite od vrha – možda će vam trebati motorna pila ili teleskopska pila u određenim situacijama.

Illustration Use Hedge trimming guide
Koliko treba osjeći sa svakim prolazom?

Sijecite malu količinu sa svakim prolazom za najbolje rezultate. Opšte pravilo, odrežite maksimalno 20% žive ograde u jednoj sesiji i 30% ukupno po sezoni.

Kako da učinim da moja ograda izgleda kao kvadrat?

Nakon što je izrežete na kvadrat, skinite mali ugao duž svake ivice. To će mu pomoći da izraste u kvadratni oblik.

Da li mi je potrebna motorna pila da isječem ogradu?

Samo ako su grane koje siječete prevelike za specifikacije makaza za živu ogradu koje koristite. Ako je tako, upotrijebite motornu pilu da spustite živu ogradu na pravu visinu i upotrijebite makaze za živu ogradu da je pospremite.

Da li mogu obnoviti staru ogradu orezivanjem?

Ako imate posla sa izraslom živom ogradom – možda nakon što ste je naslijedili nakon selidbe – najvjerovatnije joj možete vratiti zdravlje, ali za to će trebati neko vrijeme i strpljenje.

Trebat ćete odmah podrezati živu ogradu i smanjiti značajan dio njene visine pomoću motorne pile. Možda ćete ga čak htjeti smanjiti na visinu od samo 1-1,2 metra. To će potaknuti brzi novi rast kroz stabljike, koje zatim možete podrezati i oblikovati kako rastu.

Kada treba orezati novu živu ogradu?

Neki će možda biti u iskušenju da pomisle da kada sadite novu živicu, ne biste je trebali rezati dok ne dostigne željenu veličinu.

Istina je, da biste dobili novu živu ogradu zdrave veličine, trebat ćete napraviti formativnu rezidbu prvih nekoliko godina nakon sadnje. To uključuje orezivanje mladog rasta kako bi se potaknulo da stablo čvrsto raste i razvije debele grane.

Kada ograda dostigne željenu visinu, možete započeti s orezivanjem za održavanje, prema koracima koje smo detaljno opisali gore.

Koje sigurnosna uputstva trebam imati na umu prilikom orezivanja žive ograde?

Nikada nemojte koristiti makaze za živu ogradu jednom rukom. Ne forsirajte alat kada naiđe na debele grančice ili grane i budite oprezni kada pomjerate trimer prema dole kako biste izbjegli ozljede. Prilikom rada nosite zaštitne naočare, čepiće za uši i rukavice.

Kako održavati makaze za živu ogradu?

Za najbolje rezultate važno je da oštrice makaza za živu ogradu držite oštrim. To možete učiniti pomoću ravne turpije ili možete upotrijebiti ručnu bušilicu i pričvrstiti kamen za turpijanje u kupastog oblika na vrh.

Ograničite oštrenje oštrice na jednom na svakih 50 sati upotrebe – i budite oprezni kako ne biste istrošili previše metala. Svoje Husqvarna makaze za živu ogradu također možete odnijeti u lokalni servisni centar na naoštravanje noževa.