Priručnici i vodiči

Zima dolazi– priprema fudbalskog terena za hladno godišnje doba

Ljeto je prošlo i jesensko lišće pada. Sportska sezona se privodi kraju, pa je vrijeme da razmislimo o hladnijim danima koji su pred nama. A razmišljanje o hladnijim danima za stručnjaka za održavanje zelenog prostora, podrazumijeva i razmišljanje o tome kako najbolje zaštititi travnjak tako da izdrži zimsku hladnoću i da bude u najboljem stanju kada ponovno nastupi toplo vrijeme. Zajedno sa Simeonom Liljenbergom, glavnim čuvarom travnjaka na švedskom nacionalnom fudbalskom stadionu, Friends Areni, donosimo najbolje savjete za pripremu travnjaka da bi bio jak i zelen kada hladnoća i snijeg počnu nestajati.

Uklonite nered

Za fudbalski teren se može podrazumijevati, ali prvo se pobrinite za oštećena područja ili gole dijelove. Zatim se pobrinite da na njemu nema predmeta. Ako se predmet ostavi na travi tokom hladnog vremena i snijega, to može do odumiranja velikih mjesta zbog težine predmeta. Na proljeće će trava na tom području biti zakržljala i rjeđa od ostatka travnjaka. Povremeno pometite travnjak tokom zime, za svaki slučaj.

Automower sports content - story # 7 photos

Završna košnja

Posljednja košnja u godišnjem dobu je jedna od najvažniji. Trava prestaje rasti tokom zimskih mjeseci, pa travu treba po posljednji put u godišnjem dobu pokositi na malo višu visinu nego inače. Što je trava viša, to je više u stanju apsorbirati sunčeve svjetlosti, ali ako bude previsoka, svjetlost neće moći doprijeti do podnožja vlati trave i vjerovatno će požutjeti.

Ako travnjak inače kosite na visinu od 25 mm, posljednju košnju treba obaviti oko 30–35 mm. Da biste dobili tačnu dužinu, promijenite postavke visine košnje na Automower® kosilici.

"Trava obično prestaje rasti kad temperatura padne ispod sedam stepeni Celzijusa, pa je važno pratiti vremensku prognozu da biste planirali kada obaviti posljednju košnju u godišnjem dobu," kaže Simeon Liljenberg. "Također je važno paziti da promijenite noževe robotske kosilice prije košnje jer tupi noževi uništiti vrhove vlati trave, čineći ih krhkim i slabim te manje otpornim na npr. razvoj gljivica ako padne snijeg."

Ne zaboravite na gnojidbu

Da bi trava imala najbolje uslove tokom hladnijih dana koji predstoje, trebate obavljati gnojidbu. A da biste pronašli pravo gnojivo koje trebate koristiti, morate provesti pažljiv pregled. Uzorci zemlje i analiza sokova će pomoći da se odredi nivo hranjivih sastojaka trave i utvrdi ono što treba dodati za najbolji efekt.

ROI kalkulator

Saznajte kada se Automower® isplati

ROI kalkulator za Automower
Automower sports content - story # 7 photos

Održavanje alata

Kada provjerite da je teren pripremljen onoliko koliko može biti, vrijeme je da obratite pažnju na svoje alate i da ih pripremite za skladištenje tokom zime. Obavite dobro servisiranje robotske kosilice prije nego što je spremite na mirovanje tokom zime; učinite to sami ili prepustite ovlaštenom serviseru kompanije Husqvarna. Serviseri kompanije Husqvarna će potpuno rastaviti robotsku kosilicu (uključujući stanicu za punjenje i jedinicu za napajanje), temeljito je očistiti, provjeriti rad, prekontrolirati senzore, elektroniku, noževe, ažurirati softver i još mnogo toga. Uklonit će svu onu travu i prljavštinu u unutrašnjosti koje bi inače mogle uzrokovati probleme i stvarati vlagu unutar robotske kosilice.

Ako se odlučite da sami servisirate kosilice, pažljivo slijedite uputstva za servisiranje da biste na najbolji mogući način pripremili Automower® za sljedeće godišnje doba.

A onda, pa onda je sve u mirovanju, uživanju u ugodnom zimskom mraku i iščekivanju povratka proljetnog toplog sunčevog svjetla!

O Simeonu Liljenbergu
  • Živi: U gradiću Nossebro, sjeveroistočno od Göteborga u Švedskoj, sa suprugom i dvoje djece.
  • Obrazovanje: Upravljanje travnatim terenima na Univerzitetu Sv. Andrews u Škotskoj.
  • Zanimanje: Stručnjak za sportske travnjake.
  • Posebni zadaci: Simeon radi kao glavni čuvar terena na švedskom nacionalnom fudbalskom stadionu, Friends Areni. Također je savjetnik u vezi s travnjakom za švedski fudbalski savez, koji pregledava i odobrava terene koje koristi najviša švedska fudbalska liga.
  • Omiljena fudbalska ekipa: Tottenham Hotspur FC, London, UK.Automower sports content - story 1 photos