Savjeti za kupovinu

Četiri stvari koje trebate uzeti u obzir prilikom kupovine motorne pile u 2023.

Moderne motorne pile su prilagođene da odgovaraju posebnim radnim uslovima i korisnicima. Prije kupovine motorne pile, zapitajte se kako ćete je koristiti. Odgovori će vam pomoći da odaberete pravu veličinu i vrstu motorne pile.

Koja sam vrsta korisnika?

Koliko sam iskusan u korištenju motorne pile? Koliko često ću koristiti motornu pilu – svakog dana, otprilike jednom mjesečno ili nekoliko puta godišnje? Profesionalna upotreba ili upotreba oko kuće?

Kakav posao rezanja ću obavljati?

Za koje zadatke mi je potrebna motorna pila? Koje veličine su drveća koja ću najčešće obarati? Tvrdo ili meko drvo? Treba li mi mala ili velika pila? U kojim godišnjim dobima ću koristiti motornu pilu?

Koja veličina motorne pile mi je potrebna?

Malom pilom se lakše upravlja od velike. Ako je motorna pila preteška, vaše ruke i šake će se umoriti, što dugoročno predstavlja sigurnosni rizik.

Odabir motorne pile prave veličine za obaranje velikog drveća i tvrdog drveta

Odaberite veću motornu pilu s većom snagom ako želite obarati veće drveće, posebno tvrdo. Ako je model premalen, motorna pila će biti izložena velikom naprezanju i nepotrebnom trošenju.

Koja dužina vodilice mi je potrebna?

Odgovarajuću dužinu vodilice određuje veličina stabla i u određenoj mjeri nivo korisnikove stručnosti. Ako znate da ćete raditi s deblima/drvećem različitih dimenzija, preporučujemo da kupite najmanje dvije različite veličine vodilica/lanaca kako bi olakšali posao, za sebe i za svoju pilu. Sve motorne pile mogu imati najmanje dvije različite dužine reznih dodataka.

Kontrolna lista za kupovinu motorne pile:

 1. Ravnoteža
  Provjerite da je motorna pila dobro uravnotežena i da vam dobro leži u ruci. Trebalo bi vam biti lako da mijenjate zahvat na motornoj pili, a da pri tome ne izgubi ravnotežu, što će vam mnogo pomoći pri radu.
 2. Sigurnost
  I uvijek nosite odgovarajuću zaštitnu opremu kada upravljate motornom pilom.
 3. Održavanje
  Vodite računa da održavate motornu pilu za duži životni vijek. Osnovno održavanje koje sami možete obaviti. Ali dobra ideja je prepustiti redovnu provjeru motorne pile svom lokalnom predstavniku za optimizirane performanse. Pronađite svog najbližeg trgovca ovdje.
Motorne pile

Saznajte više o našem asortimanu motornih pila

Saznajte više

Različite vrste motornih pila

Motorne pile mogu se općenito podijeliti na sljedeće grupe:

 1. Motorne pile za kraću upotrebu
  Robusne višenamjenske motorne pile namijenjene za lakšu upotrebu s dobrim performansama.
 2. Motorne pile za povremenu upotrebu
  Namijenjene za povremeni rad oko kuće. Jednostavna za pokretanje s dovoljno snage. Pogledajte sve motorne pile s baterijskim pogonom.
 3. Motorne pile za profesionalnu upotrebu
  Profesionalne motorne pile posebno su namijenjene za visoku produktivnost u zahtjevnim radnim uslovima. Pogledajte sve profesionalne motorne pile. Nude solidne performanse s visokim kapacitetom i pokretljivošću. Osim toga, ove motorne pile često uključuju profesionalne funkcije kao što su grijane ručke zbog kojih su duge smjene u teškim uslovima rada sigurnije i udobnije.
 4. Motorne pile za njegu drveća i obrezivanje
  Profesionalne motorne pile za njegu drveća i obrezivanje s dobrim performansama i pouzdanošću. Koristi se samo ako ste prošli dovoljnu obuku. Pogledajte sve profesionalne motorne pile.

Prođite obuku za korištenje motorne pile radi sigurnosti!

Nekoliko kompanija i organizacija pružaju kurseve u vezi upotrebe motorne pile i sigurnosti. Saznajte koja se pravila primjenjuju u vašoj zemlji.