Priče i inspiracija

Motorne pile Husqvarna - pokreću naši korisnici od 1959.

Naša želja da udovoljimo stvarnim zahtjevima šumarskih stručnjaka potaknula nas je na stvaranje nekih od najboljih i najinovativnijih motornih pila na svijetu.

Husqvarna 90 – Prva motorna pila kompanije Husqvarna, lansirana 1959. godine

Chainsaw 90

Kad se ova pila razvijala, jedan od zahtjeva za proizvodne inženjere bio je da značajno smanje nivo buke. Odjel za proizvodnju smatrao je da se postojeći prigušivač „čini previše komplikovanim“, pa su proizvodni inženjeri otišli u radionicu za izradu karoserija kompanije Husqvarna, gdje su se izrađivale karoserije za motocikle i mopede kompanije. Njihova vještina savijanja cijevi omogućila je realizaciju novog dizajna prigušivača. U novembru 1959. predstavljena je Husqvarna 90, motorna testera čiji je nivo buke bio upola manji od nivoa buke konkurentnih proizvoda.

Husqvarna 65 predstavljena je u februaru 1966. godine

65

Prvi prototip Husqvarna 65 bio je pretežak. „Ne možemo ovu pilu staviti u proizvodnju“, rekli su inženjeri. Nakon dodatnih radova na pili, težište je pomaknuto bliže ručkama, a težina vodilice je smanjena. Pila nije bila samo napredak u smislu pogodnosti, već je bila i vrlo moćna i pouzdana. Nakon što je testirao jednu, kanadski distributer je uzviknuo: „Izbacujem svoje stare marke pila – sada ćemo šumu obojiti u narančasto!“

Husqvarna 180 – lansirana 1969. godine na sajmu Elmia izvan Huskvarne

180

1969. godine proizvodni inženjeri kompanije Husqvarna dobili su zadatak da razviju potpuno novu motornu pilu koja će biti lansirana na sajmu Elmia Fair, velikom sajmu šumarstva izvan Huskvarne. Imali su godinu dana da to učine. Ostali projekti su ostavljeni po strani, a svi raspoloživi resursi su bili usmjereni na razvoj sigurne i prikladne motorne pile. Proizvodni inženjeri jedva da su imali slobodne dane za Božić i Novu godinu, ali je pila završena na vrijeme. Husqvarna 180 je postigla veliki uspjeh, pokrenuvši izvoz na sjevernoamerički kontinent. U međuvremenu, sistem za prigušivanje vibracija bio je toliko uspješan da je šef dizajna pozvan da održi predavanje na Univerzitetu u Dundeeu, tokom konferencije o ozljedama povezanim s vibracijama.

Husqvarna 162 – predstavljena 1975. godine u Švedskoj i Finskoj

Chainsaw 162

Nakon što su uspješno učinili motorne pile tišim, lakšim i s boljim prigušivanjem vibracija, inženjeri kompanije Husqvarna fokus su usmjerili na sigurnost. Korištenje motorne pile može biti opasno, a drvosječe često doživljavaju ozbiljne povrede. Kao odgovor na to razvijena je Husqvarna 162, potpuno moderna pila s manje dijelova, elektroničkim sistemom paljenja i, možda najvažnije, automatskom kočnicom lanca. Inovacija je dramatično smanjila broj nesreća. Zapravo, fabrika u Huskvarni dobila je pismo od šumarske kompanije u kojem se zahvaljuje kompaniji Husqvarna što je novom pilom spasila živote.

Husqvarna 133 – predstavljena 1981. godine

Chainsaw 133

Od prvog modela Husqvarna 90 do današnjeg modela 572 XP®, Husqvarna je koristila mnoge kombinacije brojeva za imenovanje motornih pila u posljednjih pola vijeka. Ponekad su brojevi poprimili vlastito značenje. Nakon njenog predstavljanja 1981. godine, Husqvarna 133 postala je vrlo popularna u Japanu – mnogo više nego Husqvarna 444 ili druge pile s brojem 4 u nazivu. Tradicije u mnogim azijskim kulturama povezuju broj 3 s ljubavlju, dok je se broj 4 povezuje sa smrću. Srećom, kompanija Husqvarna je napravila relativno sigurne motorne pile! U međuvremenu su grijane ručke pile pridobile ljubav šumarskih radnika u sjevernoj Evropi.

Husqvarna 50 Rancher – prva svestrana pila, lansirana 1982. godine

Chainsaw 50 year

Vlasnicima zemljišta je trebala jednostavna, robusna pila koja je bila izuzetno pouzdana. Husqvarna je odgovorila na poziv s modelom 50 Rancher. Prva Husqvarna pila izrađena za svestranu upotrebu postala je izuzetno popularna među poljoprivrednicima i vlasnicima šuma u Sjedinjenim Državama. Naziv „Rancher“ postao je toliko poznat da su mnogi kupci ulazili u trgovinu tražeći da kupe „Rancher pilu“, ne znajući da je u stvari riječ o Husqvarna pili. Iako je pretrpjela brojna poboljšanja, pila je ostala u proizvodnji do danas, sada pod nazivom 55 Rancher. Husqvarna 55 Rancher.

Husqvarna 154 – izbačena na tržište 1983. godine

154

Model 154 upotpunio je profesionalnu liniju motornih pila Husqvarna. Predstavljen na globalnoj prodajnoj konferenciji komapnije u Švedskoj, prikazan je kao presjek, omogućujući učesnicima da pregledaju njegove tehničke detalje i inovacije. Prepolovljena motorna pila bila je hit, a slični eksponati su korišteni za unapređenje prodaje širom svijeta. Broj narudžbi je porastao u zemljama poput Kanade, Rusije, Čehoslovačke i Velike Britanije. To je jedan od načina da udvostručite svoj novac.

Husqvarna 262 XP® – prva pila s opcijom Air Injection, lansirana 1989. godine

Chainsaw 262XP

Husqvarna ima ponosnu historiju kada je u pitanju Svjetsko prvenstvo u šumarstvu. Takmičenje se održava svake dvije godine i privlači pojedince i reprezentativce iz 30-ak zemalja. Postoji pet disciplina: obaranje drveta, mijenjanje lanca na pili, piljenje s dva kombinovana reza, precizno piljenje i penjanje. Kompanija Husqvarna je sedam puta osvajala zlatne medalje u pojedinačnoj klasi. Pila na fotografiji iznad je Husqvarna 262 XP®, koju je koristio Vasile Babata iz Rumunije kada je pobijedio na Svjetskom prvenstvu u šumarstvu 1994. godine.

Husqvarna 394 XP® – predstavljena 1991. godine

Chainsaw 394XP

Probna serija modela Husqvarna 394 XP® trebala je biti transportirana na istovremena lansiranja u Sjedinjenim Državama i na Novom Zelandu. Raspored je bio izuzetno zbijen, a pile su bile spremne tek u subotu ujutro, kada su vrata fabrike zaključana i nema odlaznih prijevoza. Posljednjom operacijom krijumčarenja putem taksija koji je čekao, motorne pile su na vrijeme stigle do odredišta. Kao rezultat toga, lansiranja su bila hit. Kompanija Husqvarna je uspješna na izvoznom tržištu od kasnih 1960-ih. Danas se 95% svih proizvoda izvozi, a kompaniju predstavlja 18.000 zastupnika u skoro 100 zemalja svijeta.

Husqvarna 335XPT – prva specijalistička pila za arboriste, predstavljena 1997. godine

335XPT

Jedna od najcjenjenijih profesionalnih motornih pila kompanije Husqvarna, istovremeno je i najmanja. Husqvarna 335XPT bila je prva pila razvijena posebno za njegu drveća u gradovima, vrtovima i drugim razvijenim ili naseljenim područjima. Posao arborista je da osigura da drveće bude sigurno, lijepo i zdravo. Zahvaljujući kompaktnim motorima i veoma maloj masi karoserije, Husqvarna pilama za arboriste vjeruju ljudi koji rade na održavanju drveća širom svijeta.

Husqvarna 346XPG – prva motorna pila s poklopcem cilindra s bravicom s oprugom, predstavljena 1999. godine

Chainsaw 346XP

Husqvarna 346 puštena je u prodaju u proljeće 1999. godine. Pile su bile popularne zbog visoke učinkovitosti i niskih vibracija. 2001. godine lansiran je model 346XPG, varijanta koja sadrži TrioBrake™. TrioBrake™ omogućuje aktiviranje kočnice lanca desnom rukom, smanjujući rizik od ozljeda i promovišući ergonomskiji radni položaj. Baš poput integriranog sistema za smanjenje vibracija i inercijske kočnice lanca, TrioBrake™ ima potencijal da postane novi industrijski standard iz kompanije Husqvarna.

Husqvarna 572 XP® – najnaprednija motorna pila na svijetu

Chainsaw logger with 572 XP

Prva motorna pila Husqvarna lansirana je 1959. godine, a bila je crna i narančasta. Husqvarna proizvodi su od tada narančasti. 2009. godine proslavili smo 50 godina postojanja kao proizvođač motornih pila. Kao rezultat zahtjeva koje postavljaju profesionalni radnici u šumarstvu, imamo najbolju svjetsku liniju motornih pila. Što možete očekivati od motornih pila Husqvarna u sljedećih 50 godina? Ne pitajte nas – pitajte naše klijente. 

Znamo samo koje će boje biti.