AutoTune - PR image
  1. Preporučeni proizvodi
Priče i inspiracija

Efikasna sječa na vrućini na velikoj nadmorskoj visini

Lokacija je topla, suha i udaljena visoko u planinama. Velika stabla se ovdje brzo sijeku na strmim padinama. To je teško okruženje koje je veoma zahtjevo i za drvosječe i za mašine. Jaime Wagenfuhr i njegov sin Graham uživaju u svakoj minuti. Korištenje motornih pila s karburatorom sa automatskim podešavanjem AutoTune omogućava im neometan i efikasan rad na svim nadmorskim visinama i pri svim temperaturama.

Nalazimo se na planinama na jezeru Rainbow, nešto više od četrdeset kilometara zapadno od grada Redding u sjevernoj Kaliforniji na zapadnoj obali SAD-a. Jaime Wagenfuhr sjedi za komandama utovarivača. Podiže i slaže velika debla na hrpe te čeka da ih kamioni s deblima odvezu krivudavim, prašnjavim planinskim cestama.

Jaime je čistom slučajnošću počeo raditi u šumi. Nakon što je neko vrijeme živio i radio u Los Angelesu, odlučio je da se preseli. Trebao mu je posao, pa je stupio u kontakt s prijateljem koji je trebao nekoga ko zna koristiti motornu pilu.

"Rezultate vidite svaki dan"

"To je bilo prije 30 godina i još sam ovdje," kaže zadovoljno. Međutim, danas Jamie Wagenfuhr vodi vlastitu drvodjeljsku kompaniju.

"Volim biti na otvorenom u ovom prekrasnom okruženju. Težak je to posao, ali je zabavan i isplativ. Na kraju svakog dana vidite rezultate onoga što ste napravili."

Njegov sin Graham se slaže s njim. U šumi je od djetinjstva i postepeno je naučio zanat. Sada je jedan od ljudi koji su sasjekli i obrezali sva stabla prije nego što se povuku uz obronke pomoću teških kablova pričvršćenih na šumarskoj mašini.

AutoTune feature

Klima je težak izazov

"Kako možete ne voljeti ovakvo mjesto?", kaže Graham, gledajući u dolinu dok oštri lanac na jednoj od pila.

"Ali iako je prekrasno zelenilo i prekrasni pogledi gdje god da krenete, tamo je teško. Mnogo je zahtjevnih hrastova koji mogu brzo postati smrtna zamka ako pogriješite prilikom sječe," kaže Jaime. Klima je drugi teški izazov. Temperature često ljeti budu i iznad 50 stepeni. A poslovi se obavljaju i na različitim nadmorskim visinama. Jedne sedmice Jaime, Graham i ostali mogu raditi u dolini. A sljedeće će raditi na mnogo većim visinama.

Prilagođava se nadmorskoj visini, temperaturi i gorivu

Da bi zadovoljio ove promjenjive uslove, Husqvarna 562 XP AutoTune je postao dio Wagenfuhrovih standardnih mašina. AutoTune je funkcija koja uvijek osigurava optimalne performanse motora automatskim podešavanjem karburatora na temelju trenutnih uslova. Fino podešava motor prema velikim ili niskim nadmorskim visinama i temperaturama, a osigurava i da motor radi savršeno i ako se prebacujete između različitih vrsta goriva (npr. na gorivo s većim udjelom etanola).

“Obično kada radimo na nadmorskoj visini većoj od 1300 metara, kao što smo u ovom trenutku, moramo podesiti motor. Ali to više ne trebamo činiti. Pila se sama prilagođava i dobro radi na svim visinama," kaže Jaime.

"Pila se uvijek brzo pokreće i radi nesmetano. Također je mnogo oštrija od mnogih drugih pila ove veličine," kaže Graham.

AutoTune feature Chainsaw

Koristi Husqvarna pile 25 godina

Wagenfuhrovi koriste samo Husqvarna pile. Husqvarna je Jamieju zapela za oko jer je prije mnogo godina njegov svekar kupio polovnu Husqvarna pilu za piljenje drva.

"Što se mene tiče, Husqvarna proizvodi dobre pile već 25 godina. Operativni troškovi su niski jer se rijetko kvare. Ako stalno morate mijenjati pile, nikada nećete pokrenuti posao."

"Veoma je važno da pila uvijek radi. Važno je za vrijeme, ali i za novac. Sve radi kako treba i omogućava vam efikasan rad," dodaje Graham.

Iako je ovo težak posao, uslovi rada su se znatno poboljšali posljednjih godina. Nije bilo cesta kada je Jaime Wagenfuhr počeo raditi u ovoj djelatnosti.

"Svaki dan nam je trebalo dva sata da se popnemo na planinu da bismo posjekli drveće," kaže Jaime.

Što mislite koliko dugo ćete nastaviti s drvodjeljstvom?

"Vjerovatno sve dok budem mogao raditi. Ali još sam prilično mlad, tako da će proći još neko vrijeme. Inače, rado bih podržao Grahama ako želi nastaviti posao nekad u budućnosti."

Pile

Saznajte više o našem asortimanu motornih pila

Saznajte više