Za profesionalce

Nove motorne pile 60cc – poboljšanje u svakom detalju

Razvoj novih modela pila Husqvarna 560 XP® Mark II i 562 XP® Mark II je priča o bezbroj nadogradnji. Od širokog zamaha do najmanjih detalja. Stručnjaci za proizvod Mathilda Arvidsson i Jan Leijon pokazuju neke od glavnih poboljšanja.

“Novo i poboljšano” je termin koji se donekle previše koristi. Često se koristi za minimalne nadogradnje, a većinu vremena ne najavljuje inovacije koje mijenjaju svijet.

Međutim, teško je zaobići ovu tvrdnju kada su u pitanju nove pile Husqvarna 560 XP i 562 XP. Jer nakon konsultacije sa stručnjacima za proizvod kompanije Husqvarna, Janom Leijonom i Mathildom Arvidsson, jasno je kao dan da su ove nove pile 60cc nove i poboljšane i da su one modeli Mark II u svakom pogledu. Bezbroj sati je utrošeno u njihovo usavršavanje zbog čega su najbolji alati za zahtjevne drvosječe i arboriste.

562 XP Mark II 560 XP Mark II article

Tri godine pedantnog rada

“Nove pile su rezultat više od tri godine rada,” rekla je Mathilda. “To znači da smo isprobali i testirali – pa ponovo testirali – svaki detalj kako bismo optimizovali rad pile.”

U radu je iskorišteno znanje stečeno tokom razvoja motornih pila 550 XP® Mark II i 592 XP®. To je značilo snažan fokus na sposobnost rada i pouzdanost. Smanjiti temperaturu motora bez ugrožavanja performansi kako bi se smanjio rizik od pregrijavanja. Kako bismo to postigli imali smo jedan veliki izazov.

“Glavni izazov u ovom projektu je bio održati, ili čak poboljšati, nivoe performansi, izlazni učinak, bez dodavanja težine,” rekla je Mathilda. “Ne samo da smo uspjeli, nego smo uspjeli smanjiti težinu.”

562 XP Mark II 560 XP Mark II article

Smanjuje rizik od pregrijavanja

Možda je trebalo vremena, ali rezultati sami govore. Nove pile imaju poboljšan protok zraka i filtraciju, čime je zauzvrat značajno poboljšano hlađene vitalnih dijelova motora.

“Poboljšali smo protok zraka kroz cijelu mašinu, posebno kada je u pitanju hlađenje dijelova koji proizvode toplotu,” rekao je Jan Leijon. “To znači da smo uspjeli sniziti temperaturu oko kućišta kartera, prigušivača i karburatora.”

Međutim, poboljšani protok zraka je samo jedan od rezultata poboljšanja. Kako bismo zaštitili kontinuirani rad, značajno smo poboljšali predfiltraciju.

“Novi dizajn mlaznice Air Injection™ rezultirao je boljom zaštitom karburatora od prašine i prljavštine,” rekao je Jan Leijon. “Nivoi pročišćavanja zraka su gotovo 99 posto što će korisniku dati više vremena između čišćenja filtera za zrak. Zahvaljujući novoj izolaciji, karburator je zaštićen i od toplote koju generiše cilindar kao i od prašine.”

562 XP Mark II 560 XP Mark II article

Niska potrošnja goriva i izvrsna upravljivost

Pored ovih glavnih nadogradnji, postoji bezbroj poboljšanja do najmanjeg detalja, od kojih su neki preneseni iz ranijih modela Mark II. Odabir materijala, postavljanje kvačila i montaža vodilice – sve je dizajnirano za poboljšanu upotrebljivost i pouzdanost. Sve u skladu s klasifikacijom “Mark II”.

U skladu s tvrdnjom o upravljivosti – dio DNK kompanije Husqvarna – nadogradnje su izvršene bez ugrožavanja tankog dizajna. Ovaj dizajn, pored male težine, daje rezultate i  izvrsne upravljivosti koja znači manje napora za tijelo korisnika.

“Postoji mnogo stvari na koje smo ponosni kada je u pitanju ova pila,” rekao je Jan Leijon. “Uspjeli smo smanjiti potrošnju goriva, povećati obrtni moment, smanjiti cjelokupnu težinu i zadržati dizajn koji osigurava jednostavno rukovanje pilom. To je nešto što će korisnik odmah primijetiti.”

“Da sumiramo, možemo reći da smo uspjeli obuzdati toplotu i poboljšati sposobnost pile. Minimizirali smo otpor protoka zraka i pustili da mašina diše slobodnije,” rekla je Mathilda Arvidsson.