Priče i inspiracija

Sigurniji rad brzim tempom duž koridora dalekovoda

Stvari se brzo dešavaju kad tim obara drveće i siječe grane duž koridora dalekovoda. To je težak posao koji u svakom trenutku zahtijeva visoku preciznost. Gerry Breton, direktor sigurnosti u kompaniji Lucas Tree Experts, u ranoj fazi je odlučio uložiti u Husqvarna pile s jedinstvenom kočnicom lanca TrioBrake. Pokazalo se da je to isplativo ulaganje. Korisnik motorne pile Bill Raleigh i njegove kolege sada rade pametnije – koriste bolje radne tehnike i rade sigurnije i ergonomičnije.

Jednostavniji, učinkovitiji rad

Bill Raleigh vidi nekoliko jasnih prednosti s opcijom TrioBrake. Između ostalog, čini rad motorne pile jednostavnijim i učinkovitijim. „TrioBrake vam definitivno omogućuje glatko kretanje i brži rad. Na primjer, kada režete ili orezujete stablo, sve što je potrebno je udarac desnog zgloba o stražnji štitnik kako biste zaustavili lanac – a vaša lijeva ruka je slobodna za uklanjanje grana i drugih stvari koje vam stoje na putu“. Druga važna prednost, kaže Bill Raleigh, je ta što vas TrioBrake prisiljava, da tako kažemo, da usvojite ispravne radne tehnike poput savijanja koljena, a ne leđa, što vam pomaže da radite ergonomičnije.

TrioBrake feature Chainsaw

Smanjen rizik od ozljeda

Time se smanjuje rizik od bolova u leđima i drugih ponavljanih ozljeda naprezanja koje bi inače mogle nastati ako stojite ili nepravilno koristite pilu. Gerry Breton dodaje: „Ako radite u dobrom ergonomskom položaju, s pilom blizu sebe, to također smanjuje rizik od povratnog udarca. Za nas je važno u konačnici smanjiti broj nesreća na terenu“. U isto vrijeme, naravno, radi se o uklanjanju svih prepreka kako bi mogli raditi učinkovito i isplativo. „TrioBrake nimalo ne utiče na vašu produktivnost ako ste se navikli na pilu i radize na pravi način. Naprotiv, TrioBrake definitivno promovira pametniji način rada“.

Kompanija Lucas Tree Experts djeluje u Portlandu, Maine u sjeveroistočnom uglu Sjedinjenih Država. Kompanija ima oko 250 zaposlenih i specijalizirana je za održavanje koridora dalekovoda urednim i čistim. Oni obaraju na tlo stabla koja su preblizu stubovima, a uz pomoć krana režu oštećene grane kada postoji opasnost da padnu na dalekovode. Direktor sigurnosti Gerry Breton nadgleda posao. Gerry kaže da se s motornim pilama upoznao kad je bio mlad.

Pile

Saznajte više o našem asortimanu motornih pila

Saznajte više

„Jesam li bio lud?“

Sjeća se jednog posebnog incidenta kada je namjeravao pomoći ocu ukloniti vanjske trijemove na nekim stambenim kućama u njihovom vlasništvu. „Moj otac je bio pomalo zabrinut što će sam izaći na trijem. Pa je umjesto toga vezao uže oko mene i rekao: „Ne brini Gerry, nije opasno“, i naveo me da se popnem kroz prozor s električnom pilom u ruci kako bih obavio potrebno rezanje“. „Kada se toga sjetim pitam se: Jesam li bio lud?“, sa smijehom se sjeća Gerry. „Danas to sigurno ne bih učinio – barem ne bez ikakve sigurnosne opreme“. Gerry Breton voli svoj posao i kaže da ima strast prema sigurnosti. Iz tog razloga nije mu uopšte nije trebalo vremena da se složi kad ga je Husqvarna upitala da li bi stručnjaci kompanije Lucas Tree Experts željeli testirati pile s opcijom TrioBrake.

3 načina da zaustavite lanac

TrioBrake je jedinstvena kočnica lanca kompanije Husqvarna koja omogućuje brzo zaustavljanje lanca na tri različita načina: automatski putem funkcije inercije ili ručno kada operater dođe u kontakt s prednjim ili stražnjim štitnikom. Pored činjenice da TrioBrake zaustavlja lanac u slučaju povratnog udarca, kočnica lanca također se aktivira ako se motorna pila ne koristi na pravi način u smislu radne tehnike i ergonomije. Kompanija Lucas Tree Experts sada ima puno pila s opcijom TrioBrake koje se koriste na terenu. „Operateri koji koriste TrioBrake pile poboljšali su način rada jer ih je na to prisilila pila“, kaže Gerry Breton.

Udobna pila za rad

Netko tko to može potvrditi je Bill Raleigh, iskusni korisnik i instruktor motornih pila koji je dio tima koji radi na koridoru dalekovoda u New Gloucesteru sjeverno od Portlanda. „Koristim ovu pilu gotovo četiri godine i stvarno mi se sviđa“, kaže Bill Raleigh tokom pauze od posla. „Udobna je pila za rad i na tlu i u zraku, a stražnji štitnik uopšte ne smeta“

TrioBrake - PR image