Priručnici i vodiči

Naših 7 najboljih savjeta za sigurno, efikasno potkresivanje grana

Kod rada s motornim pilama, potkresivanje stabla je obično operacija koja zahtijeva najviše vremena i truda. Drugim riječima, učenjem dobre tehnike možete puno dobiti.

Ako ste početnik u potkresivanju grana, trebate poznavati sigurnosne mjere za motornu pilu i krenuti polako i metodično, postepeno povećavajući tempo. I uvijek imajte na umu: ako se vaša leđa počnu umarati, to može biti znak da trebate usavršiti svoju tehniku. Evo nekoliko osnovnih pravila za sigurno i učinkovito potkresivanje stabla.

1. Pravilna visina

Najbolja radna visina za potkresivanje grana je kada je drvo postavljeno od struka do visine koljena. Pravilnu radnu visinu možete postići tako da probate stablo oboriti tako da padne na neko od već oborenih stabala, cjepanica, kamen ili na uzvišenja na terenu. Zapamtite da pri radu vaša koljena moraju biti savijena, a ne vaša leđa.

2. Stabilno i sigurno

Stanite sigurno s lijeve strane debla s nogama razmaknutim pod uglom 45 stepeni prema deblu. S motornom pilom radite tako da vam je blizu tijela i držite stav stabilan u oba smjera. Pobrinite se da imate dovoljan dohvat tako da zadržite rizičan posao pokreta vaših stopala na minimumu.

3. Držite pilu nisko

Kako biste izbjegli nesreće, važno je ne dizati motornu pilu dalje od debla više nego što je potrebno. Nosite motornu pilu što je moguće manje i koristite je kao polugu, s tijelom pile naslonjenim na deblo ili nogu. Potkresivanje će biti jednostavnije i učinkovitije s kraćom vodilicom (13”-15”).

Chainsaw 550 XP

4. Kontrolirano kretanje

Uvijek držite vodilicu s druge strane debla kada pomjerate stopala. Lanac mora biti statičan dok se krećete. Prilikom kretanja na kratke udaljenosti, pilu držite za obje ručke, nikada samo za zadnju ručku. Za duže kretanje trebate aktivirati kočnicu lanca i pilu nositi za prednju ručku.

5. Pazite na povratni udar

Izbjegavajte rezanje vrhom vodilice. Tokom potkresivanja vaši prsti moraju uvijek biti savijeni oko ručki. Koristite dužinu vodilice koja je prilagođena dimenzijama stabla.

6. Izbjegavajte uklještenja

Utvrdite koliko su grane zategnute i režite na suprotnoj strani grane gdje je manja vjerovatnoća da će vodilica biti stisnuta pod težinom grane. Ako niste sigurni, režite granu u fazama, od vanjske strane prema deblu.

7. Zakočite motornu pilu prije uklanjanja grane

Ostavite motornu pilu da odmara na deblu dok uklanjate granje vašom desnom rukom. Prvo, pustite gas i ručicu gasa i aktivirajte kočnicu lanca. Ako je motorna pila opremljena s TrioBrakeTM, čak je i lakše aktivirati kočnicu lanca prije nego što počnete uklanjati granje.

Piljenje prema dole, tako da lanac pokušava povući motornu pilu prema deblu, poznatije je kao rezanje s povlačenjem lanca. Piljenje s donje strane prema gore, tako da lanac pokušava gurnuti pilu prema vama poznatije je kao rezanje s guranjem lanca.

Potkresivanje različitih strana stabla
 1. Kada orezujete desnu stranu, zauzmite položaj s lijeve strane debla. Pilu ostavite
  uz deblo s vodilicom na desnoj strani. Pilite s guranjem ili povlačenjem lanca.
  Naslonite desnu nogu na deblo radi dodatne ravnoteže.
 2. Prilikom potkresivanja grana na vrhu, neka vodilica dodiruje deblo. Pilite s guranjem lanca. Desnu nogu stavite
  uz tijelo pile. Režite s donje strane prema gore, tako da lanac pokušava gurnuti pilu prema vama
  Ovo je poznato kao rezanje s guranjem lanca.
 3. Kada orezujete lijevu stranu balansirajte pilu uz deblo i jednu nogu. Pilite s guranjem ili povlačenjem lanca.
Saznajte i otkrijte

Saznajte više o šumarstvu i profesionalnoj njezi drveća

Srodni članci