Chainsaw 562XP - EU, Spainish Image
  1. Vodič
  2. Preporučeni proizvodi
Savjeti za kupovinu

Ostanite sigurni i ugrijani – dodaci za motornu pilu potrebni za početak rada

Kada se radi o zaštitnoj odjeći i opremi, različita pravila i propisi vrijede u raznim zemljama. Ali bez obzira na to gdje se nalazite, ova lista proizvoda će uveliko povećati vašu sigurnost u radu s motornim pilama.

1. Kaciga

Kaciga sa zaštitom sluha, vizirom i zaštitnim naočalama. Kaciga je dizajnirana da vas zaštiti od pada grana i udaraca. Vizir  bi trebao pokrivati cijelo vaše lice kako bi vas zaštitio od ogrebotina i piljevine, a zaštitne naočale pružaju dodatnu zaštitu za vaše oči. Štitnici za uši pružaju zaštitu od štetnih glasnih zvukova. Umeci i jastučići za zaštitu sluha će se s vremenom istrošiti pa je važno da se redovno mijenjaju. Također je važno da zamijenite i kacigu prema preporukama u priručniku i uputstvima za njegu vašeg specifičnog proizvoda. To je zato što plastika na kacigi stari i postaje lomljiva, uglavnom zbog štetnih UV zraka. Husqvarna kacige na sebi imaju kalendar na kojem označavate datum kada ste ih počeli koristiti. Naša Šumska kaciga, „Tehnical“, sadrži indikator UV zraka na kojem je prikazan rok trajanja kacige i koji će vam pokazati kada je došlo vrijeme za njenu zamjenu.

2. Šumarska jakna/bluza

Šumarska jakna treba pružiti potpunu pokrivenost gornjeg dijela tijela, biti prozračna i imati vidljive reflektirajuće boje.

3. Zaštitne pantalone/nogavice

Zaštitne pantalone moraju biti opremljene zaštitom od pile koja zadovoljava međunarodne standarde kao i lokalne zahtjeve. Zaštita od pile sastoji se od obloge s nekoliko slojeva vrlo jakih vlakana koja se zapletu u lanac. Međutim, ovaj proizvod ne predstavlja zamjenu za sigurno rukovanje motornom pilom i ne pruža potpunu zaštitu. Važno je slijediti smjernice proizvođača za pranje. Ako oštetite zaštitne slojeve, pantalone je potrebno odbaciti.

4. Zaštitne čizme

Čizme trebaju biti opremljene zaštitnim kapicama, zaštitom od pile i đonovima s dubokim reljefom (zaštita od klizanja) u skladu s nacionalnim standardima. 

5. Radne rukavice

Uvijek biste trebali nositi radne rukavice kako biste se zaštitili od posjekotina, ogrebotina, ulja i goriva. Pobrinite se da lijeva rukavica bude opremljena zaštitom od pile jer će to u trenutku zaustaviti lanac u slučaju da zareže rukavicu. Ovo je slično zaštitnim pantalonama (pogledajte tačku 3). 

6. Komplet prve pomoći

Komplet prve pomoći treba biti lako dostupan i pri ruci.