Priručnici i vodiči

Sigurnosni zahtjevi za rad s motornim pilama

Rad s motornim pilama može biti opasan posao. Ali, ako slijedite nekoliko osnovnih pravila, riješit ćete se svih nesigurnosti i koncentrirat ćete se u potpunosti na zadatke koji su pred vama.

Prije nego počnete
Prije početka rada s motornom pilom morate temeljito proučiti nekoliko stvari. Ako radite sami, imajte na umu ova pravila:
 1. Recite nekome gdje ćete raditi
 2. Parkirajte vozilo tako da možete brzo otići
 3. Uvijek nosite mobilni telefon

1. Sigurnosna oprema za motorne pile

Osigurajte da ste prikladno odjeveni i opremljeni za posao. Sve motorne pile dolaze s obaveznim sigurnosnim karakteristikama (pogledajte okvir činjenica). Većina motornih pila Husqvarna opremljena je opcijom TrioBrakeTM, sistemom koji vam omogućava da u bilo kojem trenutku desnom rukom zaustavite lanac.

Najčešća ozljeda motornom pilom je razderotina. To znači „povreda koja kida kožu“ a ponekad znači i pokidana i nepravilna posjekotina – upravo ono što bi se očekivalo od lanca koji povlači tkivo.

Nošenje prikladne opreme može spriječiti nastanak brojnih povreda. Što se tiče odjeće, međunarodni sigurnosni standardi reguliraju šta je učinkovito, a šta nije. Sva Husqvarna zaštitna odjeća za rad s motornim pilama je testirana i odobrena u skladu s relevantnim evropskim i međunarodnim standardima, gdje je to potrebno. Ali, gdje god se nalazili, obavezno nosite sljedeće:

Preporučeni proizvodi

(5)
Professional Chainsaw

2. Plan za „sigurnost lokacije“

Kada stignete na područje rada, vrijeme je za planiranje obaranje stabla. Najprije osigurajte da se nitko ne nalazi na udaljenosti barem dva puta većoj od visine stabla koje želite oboriti. Proučite stablo i provjerite je li oštećeno usljed truljenja te ima li pukotina. Da li je stablo nagnuto? U kojem smjeru bi trebali oboriti stablo, uzimajući u obzir vaš sljedeći zadatak?

3. Smjer pada

Većina stabala ima prirodan smjer pada. Na to utiče nagnutost stabla, oblici i veličine grana, krošnja i pritisak snijega na krošnju i grane. Ako niste sigurni na koju je stranu stablo nagnuto, malo se odmaknite i provjerite nagnutost viskom.

Do neke mjere možete uticati na to da se stablo obori u smjeru koji mu nije prirodan, ali to zahtijeva znanje, iskustvo i opremu prikladnu za obaranje. Drveće sa slabim deblom, poput mrtvog ili raspadnutog drveća, uvijek treba rušiti u najlakšem smjeru.

Images Working with chainsaws, part 2

4. Rukovanje motornom pilom

Na kraju, evo savjeta za rukovanje motornom pilom. Korištenje odgovarajućih tehnika će minimizirati rizik od povreda ili naprezanja.

 1. Zahvat palcem Potpuno savijte prste i palčeve oko ručki i držite palac lijeve ruke ispod prednje ručke kako biste smanjili silu povratnog udara.
 2. Bliski kontakt Nemojte da se bojite pile. Držite je blizu tijela kako biste postigli ravnotežu i preciznost.
 3. Položaj Optimalan radni položaj je lijevo stopalo ispred desnog sa savijenim koljenima, a ne kičmom.
 4. Skinut lanac Lanac se nikada ne smije rotirati prilikom pomjeranja na drugu lokaciju.
 5. Sigurna udaljenost Kada radite s motornom pilom osigurajte da se niko ne nalazi na udaljenosti od 3 metra.
Sigurnosne karakteristike motorne pile i šta one znače
 • Zaštita od povratnog udara i kočnica lanca osiguravaju da se lanac zaustavi ako se motornom pilom loše rukuje ili u slučaju povratnog udara
 • Zaključavanje gasa je dizajnirano tako da motorna pila funkcionira samo onda kada pritisnete određeno dugme
 • Hvatač lanca sprečava da lanac odleti u slučaju pucanja ili iskakanja s vodilice
 • Štitnik za desnu ruku štiti je u slučaju pucanja lanca ili iskakanja s vodilice
 • Lako dostupna kontrola za prekid rada osigurava da se lanac motorne pile odmah zaustavi
Dva brza sigurnosna savjeta za motornu pilu
 • Idite na obuku! Nitko nije iskusan korisnik motorne pile od prvog dana i kao početnik, samostalno vježbanje može dovesti do toga da naučite pogrešnu tehniku.
 • Provjerite svoju opremu! Vaša motorna pila opremljena je sigurnosnim funkcijama. Pobrinite se da se one redovno pregledaju.