Priručnici i vodiči

Maksimalno iskoristite svoju motornu kosu

Kada je u pitanju posao raščišćavanja, obrezivač je najraznovrsniji alat. U ovom vodiču za upotrebu motornih kosa možete pronaći savjete o sigurnom i efikasnom radu s vašim Husqvarna kosama.

Kao prvo, napravite opći plan ako planirate raščišćavati veliko područje. Tako nećete zastajati i razmišljati šta trebate sljedeće raditi dok obavljate posao i time ćete štedjeti vrijeme. Uvijek hodajte sistematično tako da se na vrijeme vratite za sljedeće dopunjavanje goriva. A ako radite na uzbrdici, počnite na dnu i postepeno idite prema gore, umjesto da idete gore-dolje.

Sigurnosna oprema
Kada radite s obrezivačem, nosite zaštitnu odjeću poput:

Postavljanje

Prije nego što počnete raditi, neka vam pređe u naviku provjera vidljivih pukotina na nožu, ili koju god da koristite opremu za rezanje, te vodite računa da:

 1. Matica za blokadu i poklopac za gorivo su pravilno pričvršćeni
 2. Štitnik noža nije oštećen
 3. Papučica gasa, prekidač za zaustavljanje i prigušivač rade pravilno
 4. Nož se ne rotira kada je motor u praznom hodu
 5. Pojas je udobno podešen i radi sigurnosni mehanizam

Početak rada

Vodite računa da osobe ne stoje u vašoj blizini dok radite. Potrebno je održavati udaljenost od najmanje 10 metara. Postavite mašinu na tlo na čvrstu površinu tako da je rezni dio dalje od predmeta u okruženju. Pritisnite mašinu jednom rukom, ne nogom, a drugom uhvatite ručicu pokretača. Povucite je lagano dok ne osjetite otpor a zatim naglo i brzo je trznite. Kada se motor upali, zamatite da ponovo postavite kontrolu čoka.

  Trimeri za živicu

  Saznajte više o našim trimerima za živicu

  Pročitajte više

  Pojas

  Koristeći potporni pojas, možete efikasno rasporediti težinu na obrezivaču i postaviti ravnotežu kako bi mašina bila lakša i pokretna. U hitnom slučaju, pojas nudi funkciju brzog otpuštanja koji vam omogućava da brzo ispustite obrezivač. Vodite računa da znate kako ovo radi prije nego što počnete.

  Brushcutter 325R

  Kako podesiti obrezivač

  Nakon što ste podesili pojas na tijelu, vrijeme je da krenete ka obrezivaču. Slijede tri stvari koje možete fino podesiti radi maksimalne sigurnosti i efikasnosti:

  1. Petlja. Kada puštate ručicu, nož za rezanje treba držati ravnotežu na tlu. Kako biste to postigli, podesite ovjesnu petlju na osovinu dok ne postignete pravu ravnotežu. Uradite to dok je rezervoar napola pun za najbolje rezultate.
  2. Upravljač. Upravljač se lako podešava bočno. Podesite ga tako da je pozicioniran ispred ruku.
  3. Ručke. Postavite ručke tako da je ugao lakta na oko 120° kada obrezivač slobodno pada. Pazite da ne naginjete ručke, jer ćete time pozicionirati obrezivač isuviše blizu svome tijelu.
  Održavanje i servis
  Ako je nož dobro naoštren, posao je mnogo efikasniji.
  Stoga često turpijajte nož, po mogućnosti nakon svakog točenja goriva.
  Redovno održavanje također produžava životni vijek mašine.
  Obratite se svom lokalnom Husqvarna trgovcu ako nemate vremena da to uradite sami.
  Isplatit će se.