Savjeti za kupovinu

Odabir pravog lanca motorne pile: Nekoliko savjeta

Ako želite najbolje od vaše motorne pile, važno je da odaberete odgovarajući lanac. Evo nekoliko stvari koje trebate imati na umu.

Prilikom odabira lanca za motornu pilu najprije morate znati korak, debljinu i broj pogonskih karika. Nakon toga, sve ostalo je stvar vaših preferencija.

Korak lanca je prosječna udaljenost između dvije zakovice lanca. Njegova vrijednost (1/4 inča, 0,325 inča, 3/8 inča ili 0,404 inča) obično se prikazuje vodilici. Ako je ne možete pronaći, naš najbolji savjet je da dopustite svom zastupniku da izmjeri vaš stari lanac motorne pile, jer je to malo nezgodno učiniti.

Debljina se odnosi na debljinu pogonskih karika i to je važno znati kako bi lanac za motornu pilu mogao stati u vodilicu. Debljina (0,043 inča, 0,050 inča, 0,058 inča, ili 0,063 inča) je vjerovatno, poput koraka, prikazana na vodilici. Ako nije, preporučujemo da dozvolite zastupniku da izmjeri debljinu na vašem starom lancu za pilu.

Dužina lanca za motornu pilu određena je korakom i brojem pogonskih karika. To obično nije naznačeno nigdje na vodilici, niti na drugim dijelovima proizvoda, pa je potrebno brojati karike na starom lancu pile.

Edge Campaign Photo

Usklađenost reznih zuba i snage rezanja

Stavljanjem agresivnijeg lanca za pilu na standardnu motornu pilu nikada nećete postići bolje performanse. To je poput stavljanja zuba morskog psa na piranu – ugriz neće biti ništa bolji.

Ako se pobrinete da se vaš lanac za pilu i pila savršeno međusobno podudaraju (agresivan lanac za agresivnu pilu itd.), vaša oprema za rezanje uvijek će pružiti svoje maksimalne performanse.

Lanci

Saznajte sve o našim lancima

Pročitajte više

Puno chisel, semi-chisel i chipper

Postoje tri osnovna dizajna zuba na modernim lancima za pile: chisel, semi-chisel i chipper.

Oštri ugao zuba chisel lako cijepa drvena vlakna i omogućuje najbrže i najučinkovitije rezanje čistog mekog drveta.

Ugao zuba na lancu semi-chisel blago je zaobljen. To pomaže zubu da duže zadrži oštrinu, posebno pri rezanju tvrdog ili smrznutog drveta ili pri radu u prljavom okruženju, gdje bi lanac full-chisel brzo izgubio oštrinu. Lanac za pilu „chipper“ sličan je lancu semi-chisel, ali s još zaobljenijim radnim uglom.

Kako biste pronašli lanac koji savršeno odgovara vašoj motornoj pili, koristite naš Husqvarna vodič za lance za pilu kao referencu.

Vodič za lanac pile

Pronađite pravi lanac pomoću našeg vodiča za lanac pile

preuzmite vodič