"Izradite plan i pridržavajte ga se"

Kao glavni čuvar terena na švedskom nacionalnom fudbalskom stadionu, Friends Areni, Simeon Liljenberg zna o čemu govori. Sve je u tome da imate plan igre, da posudim izraz iz svijeta sporta. "Za početak je važno izraditi temeljit plan održavanja s neprestanim poboljšanjima, a zatim se pobrinuti da ga se pridržavate," kaže. Evo pet Liljenbergovih najboljih savjeta za stvaranje najbolje mogućeg fudbalskog terena.

Automower sports content - Story 3 photos

1. Temeljito proučite travu

Da biste mogli stvoriti plan, važno je da stvarno proučite i upoznate teren. Nemojte podcjenjivati važnost promatranja i dodirivanja trave. Definirajte najgora područja i aktivno radite na njima, poredeći ih s doista odličnim područjima. "Mjesta ispred golova su obično istrošenija. Ostala područja također mogu biti osjetljiva, npr. može ih zasjeniti postolje. U tim slučajevima možda ćete morati odabrati npr. sjeme trave koje može izdržati više hlada.

“Naravno, plan je samo plan. Mogli biste se suočiti s neočekivano suhim ili vlažnim godišnjim dobom ili s više utakmica nego što se očekivalo... može se dogoditi puno toga što može uticati na stanje terena. "Važno je biti fleksibilan i prilagoditi se svim vrstama promjena."

Automower sports content - Story 3 photos

2. Nanesite vitalne hranjive sastojke

Ima li mjesta koja su smeđa, uginula? Da li trava raste gusto ili rijetko? To bi moglo značiti da morate češće gnojiti travnjak da biste bili sigurni da trava dobiva sve važne hranjive sastojke koji su joj potrebni da bude jaka i zdrava. "Jedna stvar koju sam primijetio je da mnogi fudbalski klubovi gnoje prerijetko i da ne znaju kakvo gnojivo koriste," kaže Simeon. Osim povećane gnojidbe, smatra da bi više čuvara terena trebalo odvojiti vrijeme da saznaju koje gnojivo trebaju koristiti na temelju izgleda fudbalskog terena i efekta koji traže.

Automower sports content - Story 3 photos

3. Kontinuirano presađivanje

Imate li izloženih oštećenih područja kojima je potrebno dodatno održavanje? Pametan način sijanja novog sjemena trave je da ga pospete neposredno prije treninga ili utakmice i jednostavno pustite da ga igrači "posade" dok igraju. Osim popravljanja izloženih područja, veoma važno je raditi preventivno. "Najbolje je da sijete sjeme trave tri puta godišnje. Postepena zamjena trave je ključ uspjeha. To omogućava da teren postane otporniji na vodu i jači. Ovo su samo neke od prednosti."

Automower sports content - Story 2 photos

4. Češće prozračujte teren

To bi zaista moglo uveliko promijeniti stanje. "Po mom mišljenju, ovo je zanemareno u mnogim fudbalskim klubovima. Vidio sam i čuo da se neki tereni prozračuju samo nekoliko puta po sezoni. A to nije nimalo dovoljno. Trebali biste prozračivati najmanje 7-10 puta po sezoni, ili čak češće ako imate vremena." Prozračivanje omogućava vodi da nestane s površine, a također oslobađa plinove u tlo i stvara bolje uslove za korijenje, što im omogućava da prodru kroz prozračne kanale. "Nikada ne možete previše prozračiti fudbalski travnjak," naglašava Simeon.

Automower sports content - Story 3 photos

5. Odmah popravite oštećenja

Prvo se pobrinite za sva oštećena mjesta. To će se stvarno isplatiti. Nemojte ih ostavljati da se sama oporave, jer to često neće. Drugo, odmah ih popravite. Što duže čekate, trebat će više vremena da se trava oporavi. I nemojte samo labavo popunjavati rupe, ističe Simeon i objašnjava zašto: "Kada popunjavate rupu, pazite da je dobro utisnete u zemlju da biste spriječili stvaranje zračnog džepa koji bi mogao dovesti do sušenja trave."

Automower 550 football field

"Efekt Automower® kosilice"

I posljednje, ali ne najmanje važno: može li robotska košnja nekako pomoći u stvaranju terena za prvenstvo? Zapravo, Automower® Club Solution je nova funkcija koja olakšava prozračivanje (zahvaljujući manje graničnih žica na većem području) koje je, kao što smo vidjeli, veoma važno za zdrav teren. Nadalje, nekoliko studija (npr. studija koju je proveo Univerzitet u Pizi) pokazuju da upotreba Automower® kosilica omogućava dublji rast korijenja, što travu čini jačom i otpornijom na trošenje. Također smanjuju razvoj mahovine i sužava širinu vlati, što znači ukupna poboljšanja kvalitete trave.

Automower sports content - story 1 photos

O Simeonu Lilienbergu

Živi: U gradiću Nossebro, sjeveroistočno od Göteborga u Švedskoj, sa suprugom i dvoje djece.
Obrazovanje: Upravljanje travnatim terenima na Univerzitetu Sv. Andrews u Škotskoj.
Zanimanje: Stručnjak za sportske travnjake. Posebni zadaci: Simeon radi kao glavni čuvar terena na švedskom nacionalnom fudbalskom stadionu, Friends Areni. Također je savjetnik u vezi s travnjakom za švedski fudbalski savez, koji pregledava i odobrava terene koje koristi najviša švedska fudbalska liga.
Omiljena fudbalska ekipa: Tottenham Hotspur FC, London, UK.