Priručnici i vodiči

Stvaranje savršenih uslova za brz, zabavan fudbal

Tvrdoća fudbalskog terena može imati velik uticaj na utakmice koje se igraju na njemu. Ali kako saznati je li teren pretvrd – ili premekan? Stručnjak za sportske travnjake Simeon Liljenberg daje nekoliko osnovnih savjeta i govori nam kako se tereni širom svijeta procjenjuju da bi se odobrili za utakmice prvenstva.

"Hodajte kilometar u njihovim kopačkama"

Visok tempo i precizna dodavanja trebaju tvrđi fudbalski teren. Pa, kako znati je li vaš teren u savršenom stanju? Prvo što možete učiniti je provjeriti čvrstoću – jednostavnim obuvanjem kopački i šetnjom po terenu. "Doživite teren onako kako ga igrači doživljavaju tako što ćete, tako reći "propješačiti kilometar u kopačkama. To je ono što uvijek pokušavam učiniti, a drugima preporučujem isto," kaže Simeon Liljenberg. Nastavlja: "Ako možete osjetiti šiljke pod nogama, onda je teren vjerovatno pretvrd."

Da biste saznali činjenice, koristite "čekić"

Postoji još jedan način mjerenja čvrstoće terena, pomoću alata koji se naziva Clegg udarni čekić. On omogućava mjerenja u smislu gravitacije. Alat se sastoji od kompresijskog čekića koji se otpušta s fiksne visine u vertikalnoj vodilici. Kada udari površinu, precizni akcelerometar registrira i izračunava usporavanje u smislu vrijednosti udara (IV). 65–80 se smatra dobrim IV-om, što znači da teren nudi najbolje moguće uslove za igru. "Ovo nije nešto što većina fudbalskih klubova treba redovno obavljati. Ali ako namjeravate dogovoriti veliki turnir, možda bi bilo dobro da provedete ovu vrstu testa."

Automower sports content - Story 4 photos

Izmjerite koliko se lopta kotrlja

Mnogi čuvari terena koriste posebnu rampu za kotrljanje lopte da bi provjerili fudbalski teren. Ako želite ispuniti FIFA standarde za teren na kojima se igraju utakmice prvenstva, lopta bi se trebala moći kotrljati 5-8 metara. Ako se duže kotrlja, to znači da je teren pretvrd i da ga treba prozračiti i zaliti. Kraće kotrljanje ukazuje na to da je teren premekan i da ga treba manje navodnjavati – trava bi također mogla biti previsoka. "Redovna košnja je ključna za savršen teren. Da biste osigurali da je uvijek savršeno pokošen i da trava uvijek ima pravu visinu, možda bi bilo dobro da nabavite robotsku kosilicu," kaže Simeon.

...i pogledajte koliko visoko odskače

Visina odskoka lopte također vam može dati naznaku je li fudbalski teren pretvrd ili premekan. Lopta bi trebala odskakivati 70–100 centimetara nakon pada s visine od otprilike dva metra. "I ovo je prema FIFA propisima. Test je jednostavan i dobar standard, kojemu bi, po mom mišljenju, većina fudbalskih klubova trebala težiti." Ako lopta odskoči manje od 70 centimetara, teren je mekan – i vrijeme je da smanjite navodnjavanje. Odskok veći od 100 centimetara znači da je teren tvrd, pa možete učiniti suprotno: davati mu više vode, a možda i prozračivati. Moglo bi značiti i da je trava rijetka i da trebate zasaditi novo sjeme. "Čak i u ovom aspektu bi Automower® mogao biti zanimljiv izbor, budući da postoje naučni dokazi da stalna košnja potiče dublji rast korijenja, zbog čega je travnjak jači i trajniji."

Automower sports content - Story 4 photos

Ne zaboravite pitati igrače

Važno je razgovarati s igračima i dobiti njihovo mišljenje o stanju terena. Nakraju, sve ovo radimo da bismo im omogućili najbolje prilike za što bolju igru. Pa, kakav fudbalski teren žele igrači? "Mišljenja su različita, ali bih rekao da većina današnjih igrača preferira tvrđi teren. Možda zbog toga što su se navikli da igraju na umjetnoj travi koja ima prilično tvrdu podlogu." Zaključak: nemojte navodnjavati previše. To je općenito bolje za terene a, kako postaju čvršći, možda bismo mogli uživati u utakmicama koje su još brže i zabavnije.

Automower sports content - Story 4 photos
O Simeonu Liljenbergu
  • Živi: U gradiću Nossebro, sjeveroistočno od Göteborga u Švedskoj, sa suprugom i dvoje djece.
  • Obrazovanje: Upravljanje travnatim terenima na Univerzitetu Sv. Andrews u Škotskoj.
  • Zanimanje: Stručnjak za sportske travnjake.
  • Posebni zadaci: Simeon radi kao glavni čuvar terena na švedskom nacionalnom fudbalskom stadionu, Friends Areni. Također je savjetnik u vezi s travnjakom za švedski fudbalski savez, koji pregledava i odobrava terene koje koristi najviša švedska fudbalska liga.
  • Omiljena fudbalska ekipa: Tottenham Hotspur FC, London, UK.Automower sports content - story 1 photos