Njega travnjaka


Kako da malčirate travu i lišće

Malčiranje vašeg travnjaka travom i lišćem vam može uštedjeti vrijeme ali i novac. Evo naših najboljih savjeta kada da malčirate vaš travnjak sa pokošenom travom i lišćem.

Malčiranje je sjajan način da se riješite opalog lišća, kao i ostataka od košnje trave. Korištenje reznog kućišta za malčiranje znači da kada su trava i lišće prvi put posječeni, oni potom budu opet bačeni u gornji dio reznog kućišta, a zatim padaju na oštrice kosilice drugi put. Tako se otpad fino reže.

Efekti malčiranja

Postoji mnogo pozitivnih efekata malčiranja ostataka od trave i lišća, a oni su ušteda vremena i novca. Jedan od tih rezultata jeste kvaliteta i izgled vašeg travnjaka. Pogledajte koje su sve prednosti malčiranja:

 1. Otpad se pretvara u hranjive tvari, čime se smanjuje potreba za dodatnim đubrenjem.

 2. Poboljšan mikro život


 3. Povećan sloj humusa
 4. Nema potrebe za uklanjanjem ili kompostiranjem otpada, što je dobro jer bacanjem trave se stvaraju, već ionako, pretrpane deponije.
BioClip feature film

Kada malčirati

Malčiranje treba raditi samo onda kada je aktivan mikroživot u tlu. To znači da bi temperatura površinskog sloja vašeg tla trebala biti najmanje 6 stepeni. Ako se malčiranje redovno obavlja kada trava ne raste, npr. u toplim ljetnim mjesecima ili kasnije u jesen, tada neće dolaziti do raspadanja koje rezultira većim rizikom sušenja trave.

Malčiranje trave

Pokošena trava sadrži blizu 80% do 85% vode, što za razliku od drugih ostataka poput lišća, rezultira bržom razgradnjom sa nižim rizikom od sušenja travnjaka. Razgradnja pokošenih ostataka trave je najbrža ako pri košenju oštrice otkinu trećinu visine same trave. Međutim, trava se ne smije kositi za više od 50% svoje visine jer će se tako uvelike povećati rizik dehidracije travnjaka usljed nedostatka tekućine u biljkama.

Malčiranje lišća

Kada malčirate lišće, možete uštedjeti na troškovima ako iskoristite lišće koje je ostalo među živom ogradom, cvjetnjacima i stazama. Svo to lišće možete pokupiti i porazbacati po travnjaku da biste ga zatim malčirali s nekim od uređaja i na taj način travnjaku obezbjediti dodatno đubrivo.

Kada pokupiti

Imajte na umu da malčiranje ne može u potpunosti zamijeniti tradicionalne načine sakupljanja lišća. Zato je preporučljivo da se svo lišće pokupi nakon posljednjeg košenja u sezoni kada trava prestane rasti, i kada je temperatura tla ispod 6 stepeni. U protivnom će se tokom zime povećati opasnost od razvoja gljivica. 

Malčiranje lišća u različitim dijelovima svijeta

U zavisnosti od klime postoje različite stvari koje je potrebno razmotriti prilikom malčiranja. Na primjer, u sjevernoj Evropi je važno znati to da tek mala količina lišća pada prije prvog mraza, a da bi nakon toga količine bile mnogo veće. Puštajući travu u jesen da naraste par centimetara više nego inače u kraćem periodu se može malčirati i veća količina lišća čiji bi se ostaci sakrili pod višom travom.

Povezani artikli

 • DT 22
  Njega travnjaka

  Kako se ponašati prema slami na travnjacima

  Slama može vaš travnjak učiniti manje izdržljivim, nedovoljno jakim za sportove i ostale aktivnosti – a što je najgori mogući scenarij – može uvenuti i umrijeti. Evo i savjeta Husqvarne oko toga kako ukloniti slamu i koje alate za uklanjanje koristiti.

 • Grass-E-043
  Njega travnjaka

  Kako zalijevati vaš travnjak

  Pravilno zalijevanje je potrebno kako biste imali zdrav i zelen travnjak. Ovdje ćete naći korisne savjete kako održati vaš travnjak savršeno hidratiziranim.