Od profesionalaca


Jedan svjetski rekord i četiri zlatne medalje za Husqvarnu na Svjetskom prvenstvu u sječenju u Poljskoj

Novi svetski rekord u obaranju stabala i četiri zlatne medalje u 5 disciplina na Svetskom prvenstvu u Poljskoj (WLC) - ovo je rezultat koji je postigao Husqvarna tim profesionalnih sekača ovog vikenda u Visli ( Poljska). Medalje su osvojili predstavnici Holandije, Francuske, Estonije i Ujedinjenog Kraljevstva.

Ovog se vikenda u poljskom gradu Visla nadmetalo 110 najboljih svetskih sekača, boreći se za medalje unutar 5 disciplina. Arian Essenstam iz Holandije bio je jedan od prvih takmičara koji su nastupili u disciplini obaranja stabala. Rukujući motornom testerom Husqvarna 576XP, Essenstam je oborio stablo bez ijedne greške i time zaradio maksimalnih 660 bodova uz prolazno vreme od 129.02 sekundi čime je oborio i svetski rekord.

Yoan Caparros iz Francuske zaprepastio je publiku time da je na motornu testeru uspeo da montira lanac za samo 8,41 sekundu što je tek 0,05 sekundi slabije od trenutnog svetskog rekorda. Nedugo zatim Taavi Ehrpais iz Estonije je u kategoriji preciznog reza odneo novu pobedu čime je osigurao treće zlato za Husqvarna tim. Vredi napomenuti da su se sekači Caparros i Ehrpais takmičili sa motornom testerom Husqvarna 576XP.

Richard Elliot iz Ujedinjenog Kraljevstva rutinski je stigao do sjajnog rezultata u rezanju grana čime je osvojio prvo mesto. S vremenom od samo 16,23 sekunde iza sebe za 4 sekunde ostavio drugoplasiranog takmičara.


 

Ukratko o 5 disciplina

Obaranje stabala 
Drvo mora biti oboreno za tri minute i mora pasti na određeno mesto čim je bliže moguće. U trenucima kada se sekač takmiči on mora poštovati sve bezbednosne propise i radne tehnike.

Desno - Arian Essenstam (WLC Svetski rekord i zlatna medalja u kategoriji obaranja stabala koristeći Husqvarnu 576XP)

Zamena lanca
Sa motorne testere koja je već spremna za rad takmičar mora da razmontira reznu opremu. Lanac motorne testere se mora skinuti, vodilica lanca se mora okrenuti, a drugi lanac se mora postaviti. Novi lanac se mora postaviti tako da motorna testera bude spremna za daljnji rad.


Levo- Yoan Caparros (WLC vlasnik zlatne medalje - montiranje lanca za 8.41 sekundi)

Precizno prerezivanje
Od dva debla takmičar mora izrezati disk drveta koji ne sme biti tanji od 30 mm i deblji od 80 mm. Disk mora biti rezan pod pravilnim uglom uzdužne ose debla. Takmičar mora pokušati da izreže celi disk debla bez da se ošteti ploča. Oštećenje ploče bi rezultiralo time da takmičar ne dobija nijedan bod. Disciplina će se održati na način da će deblo ležati na tankom sloju piljevine koja skriva mesto gde deblo dodiruje površinu ploče.


Desno - Taavi Ehrpais iz Estonije (WLC zlatna medalja u preciznom prerezivanju koristeći 576XP)

Kresanje (orezivanje) grana
Na pripremljenom deblu po predviđenom obrascu postavljeno je 30 grana jednakog oblika i dužine koje takmičar mora izrezati. Grane se moraju rezati paralelno s deblom čim je to brže i preciznije moguće.


Levo - Richard Elliot iz UK (WLC zlatna medalja u orezivanju s motornom pilom 372XP)

Kombinovano prerezivanje i precizni rez
Od dva debla takmičar mora preseći disk drveta koji ne sme biti tanji od 30 mm i deblji od 80 mm. To se mora uraditi tako da se prvo deblo prereže s donje strane, a drugo s gornje. Takmičar dobija najviše bodova kada su izrezani diskovi jednake debljine unutar utvrđenih granica dopuštenog reznog ugla.

Činjenice o motornim testerama koje koriste svetski prvaci


Husqvarna 576 XP™
Najmodernija motorna testera marke Husqvarna od 70 cm3 je glavni favorit kod profesionalaca. X-Torq® motor pruža visok okretni momenat preko celog opsega broja okretaja uz izuzetno nizak nivo emisije štetnih gasova i niskom potrošnjom goriva. Model 576 XP™ ima Smart Start® opciju čime se uveliko olakšava startovanje uz opciju pročišćavanja vazduha centrifugalnim strujanjem koja pruža produženi rad između čišćenja filtera vazduha.

Husqvarna 372 XP™
Koriste je profesionalni sekači tokom zahtevnih vežbi. Idealna je za obaranje stabala ali i za ostale poslove. Radilica i kućište motora odolevaju vrlo teškim uslovima rada. Opremljena je X-Torq® motorom sa smanjenom potrošnjom goriva i niskom emisijom štetnih gasova. Ova motorna testera uspešno kombinuje malu težinu, veliku snagu i veoma brza ubrzanja.

O Husqvarni    
Husqvarna je brend Husqvarna grupe. Od 1689, Husqvarna proizvodi proizvode, uređaje visokih performansi i pruža inovacije kao što su između ostalih anti - vibracije i automatsko zaustavljanje lanaca na motornim testerama. Danas Husqvarna nudi veoma širok asortiman proizvoda za uređenje površina na otvorenom sa visokim performansama - park, šuma, bašta - koje se smatraju tehnološkim liderima posebno u kategorijama: motorne testere, motorne kose i trimeri, rajderi i robotske kosačice. Husqvarna se prodaje u više od 100 zemalja, uglavnom putem dilerske mreže.

Husqvarna Grupa
Husqvarna Grupa je vodeći proizvođač uređaja na otvorenom ( prostoru) uključujući : motorne testere, trimere, robotske kosačice i baštenske traktore. Grupa je ujedno i evropski lider kada je reč o proizvodima za navodnjavanje i svestki lider u kategoriji rezne opreme i dijamantskih diskova u građevinskoj industriji. U okviru Husqvarna Grupe su brendovi: Husqvarna, Gardena, McCulloch, Poulan Pro, Weed Eater, Flymo, Zenoah i Diamant Boart. Grupa zapošljava više od 14,000 zaposlenih u 40 zemalja.

Povezani artikli

 • WLC 2016 EN
  Od profesionalaca

  Upoznajte šampiona koji koristi motornu pilu prvakinju u takmičenju

  WLC, Svjetsko takmičenje u sječi, se organizuje svake dvije godine, kada se proesionalna elita u sječi iz cijelog svijeta takmiči u pet različitih disiplina: Precizno obaranje, mijenjanje lanca na pili, precizno piljenje sa dva različita metoda i penjenje. 


 • Training Camp 2016 73
  Od profesionalaca

  3 pitanja sa Lasse Strandell

  Lasse je višestruki dobitnik medalja na WLC, specijalzovnim u područjima XX i XX, i ima više od XX godina iskustva. Sa ovom stručnošću. nema sumnje da je on trener Husqvarna tima na takmičenju WLC 2016. godine. Mi  vam dajemo pregled ovog ekskluzivnog intervjua: [Interview with Lasse Strandell]

 • 576 XP
  Od profesionalaca

  Upoznajte jednog od najmlađih šampiona Antona Peterssona. 19 godina

  Anton je član tima takmičara koji su imaju ispod 24 godine. Pogledajte šta on ima da kaže o svojim prilikama na ovogodišnjem Svjetskom takmičenju u sječi (WLC).