Priručnici i vodiči

Kako naoštriti lanac za motornu pilu

Rezanje tupim lancem dovodi do veće potrošnje goriva i prekomjernog trošenja. Srećom, to možete lako izbjeći tako što ćete svoje lance oštriti redovno i ispravno. Sve što trebate znati o oštrenju vaše motorne pile je ovdje.

Šta mi treba za oštrenje lanca?

Ovo su alati za oštrenje motorne pile koji su vam potrebni za održavanje lanca oštrim:

 • Okrugla turpija
 • Ravna turpija
 • Mjerač
 • Škripac za panj

Zapamtite da su okrugla turpija i mjerači različiti za različite vrste lanaca.

How to use a chainsaw Working with chainsaws, part 1

Uglovi oštrenja

Zube treba brusiti prema ovim uglovima:

 • Ugao brušenja vrha pločice
 • Ugao rezanja bočne ploče
 • Brušenje donjeg ugla
 • Postavke mjerača dubine

Uglovi mogu varirati ovisno o vrsti lanca kojeg imate. Dobar način da vratite zub lanca pod ispravan ugao jeste korištenje mjerača. Na taj način ne morate misliti o različitim uglovima kako biste osigurali dobar rezultat. Samo se pridržavajte uputa i dobit ćete ispravne uglove na zubu lanca.

Illustrations Use Chainsaw Book 1 Working with chainsaws, part 1 (2:3 ratio)

Koliko često treba oštriti lanac?

Oštrina lanca pile se smanjuje s vremenom, čak i ako ste izbjegavate rezanje po stvarima koji smanjuju njegovu oštrinu (kamen, zemlja i sl.). Lanac postaje tup. Ako je lanac pilio preko kamena on postaje neupotrebljiv i potrebno mu je hitno oštrenje. Ako lanac koristite većinu dana, poželjno je da lanac naoštrite turpijom svaki put kada dolijevate gorivo. Lakše je oštriti češće i slabije nego da čekate duže vrijeme da oštrite. Čestim oštrenjem ćete postići bolju preciznost i učinkovitiji rad.

Kako naoštriti lanac?

Za najbolje rezultate oštrenja preporučujemo korištenje mjerača. Pokušajte izbrusiti što je moguće manje materijala.

Započnite tako što ćete pronaći najkraći zub lanca. Sve zube treba izbrusiti tako da imaju jednaku dužinu kao i najkraći zub.

 • Postavite mjerač na lanac. Strelice na mjeraču trebaju pokazivati smjer rotacije lanca (prema vrhu lanca). Provjerite da li je mjerač u kontaktu s lancem.
How to use a chainsaw Working with chainsaws, part 1
 • Koristite okruglu turpiju. Postavite turpiju pod uglom od 90° u odnosu na valjak mjerača. Brusite s obje ruke. Turpija treba dodirivati oba valjka. Brusite zub lanca laganim i glatkim pokretima od sebe.
 • Nastavite brusiti svaki zub. Svaki rezni zub se mora izbrusiti tako da bude oštar. Važno je da svi rezni zubi budu jednake dužine.
Working with chainsaws part 1
 • Kada završite s brušenjem svih reznih zuba s jedne strane, otpustite škripac a zatim pričvrstite vodilicu iz drugog smjera. Zatim oštrite rezne zube na isti način iz suprotnog smjera.
How to use a chainsaw Working with chainsaws, part 1

Oštrenje u šumi

Kada oštrite na terenu korisno je imati uz sebe držač motorne pile. Postavite ga na panj ili deblo i pričvrstite vodilicu kao s uobičajenim škripcem. Oštrite prema uputama za oštrenje.

Working with chainsaws part 1

Kako ispravno podesiti mjerač dubine?

Postavka dubljine mjerača određuje koliko će se rezni zub na lancu izbrusiti. Ako je mjerač dubine vrlo nisko, ravnina uzima vrlo malu količinu drveta.

Ako je mjerač dubine postavljen previsoko rezni zub će rezati preduboko u drvo. Time stvarate agresivniji rez koji rezultira visokim vibracijama. To povećava i rizik od povratnog udarca i izlaže motornu pilu nepotrebnom naprezanju.

Provjeravajte mjerač dubine svakih 3 do 5 oštrenja lanca tokom normalnog trošenja, a češće tokom prekomjernog trošenja. Pomoću alata za mjerenje dubine i ravne turpije provjerite i postavite ispravnu visinu. Oznake „Soft“ (Meko) i „Hard“ (Tvrdo) otisnute na mjeraču odnose se na meko drvo poput četinara i smrznuto drvo ili tvrdo drvo poput lisnatog drva.

Kada zamijeniti lanac?

Lanac motorne pile treba zamijeniti kada je najduži dio reznog dijela zuba kraći od 4 milimetra ili ako otkrijete pukotine.