Instruktioner och guider

Husqvarna Automower® – Frågor och svar

Skäl till att köpa Automower®

Automower® är mycket enkel att äga och använda och ger dig mer ledig tid eftersom den tar hand om gräsmattan på egen hand. Här är några av de sätt som Automower® gör livet enklare för dig:

  • När du har installerat och konfigurerat Automower®-robotgräsklipparen ser den själv till att gräsmattan är välklippt, utan att du behöver göra något. Allt du eventuellt behöver göra för att ge gräsmattan en perfekt finish är att använda en grästrimmer ibland.
  • Den inledande konfigurationen ordnas snabbt och det är enkelt att ställa in klippschemat, antingen med hjälp av Automower® Connect-appen eller via den användarvänliga kontrollpanelen på klipparen.
  • Automower® Connect-appen* gör det enkelt att styra och övervaka robotgräsklipparen med din smartphone via en Bluetooth-anslutning eller mobilnätet. Du kan också automatisera flera klipparaktiviteter med hjälp av smarta hemtjänster som IFTTT, Google Assistent och Amazon Alexa.**
  • Automower® ger dig en nyklippt gräsmatta dygnet runt, alla dagar, genom att klippa lite i taget. Gräsresterna är tillräckligt små för att återvinnas i gräsmattan som naturlig gödning, så du behöver inte hantera dem själv.
  • Inget bränsle att fylla på eller elkablar att oroa sig för – din robotgräsklippare hittar fram till laddstationen på egen hand och stannar där tills batteriet är tillräckligt laddat och redo för nästa klipptillfälle.
  • Väldigt lite underhåll krävs. Men beroende på hur stor gräsmattan är bör du då och då lägga några minuter på att ta bort gräs från hjulen och chassit. För att klipparen alltid ska ge ett perfekt klippresultat är det även viktigt att du byter ut klipparens knivar regelbundet.
  • Husqvarnas Automower® är en tydlig vinnare i många långtidstester och känd för att vara extremt pålitlig. Klipparen är konstruerad för att hantera de flesta typer av hinder. Ibland måste du kanske hjälpa till lite och göra en omstart då och då, men den inbyggda intelligensen innebär faktiskt att klipparen klarar de flesta svåra situationer på egen hand, även i oländiga trädgårdar.

Sist men inte minst har Husqvarna ett starkt återförsäljarnätverk med expertkunskaper inom Automower®. De kan hjälpa dig med allt som rör din robotgräsklippare, exempelvis installation, service och vinterförvaring.

*Finns för X-line-modeller, Bluetooth-modeller och modeller utrustade med ett Automower® Connect-kit (tillbehör).

**Finns för X-line-modeller och modeller utrustade med ett Automower® Connect-kit (tillbehör).


Inte alls. Du kommer att bli förvånad över hur snabbt du glömmer bort Automower®. Du märker den knappt när den åker runt i trädgården och gör sitt jobb snabbt, tyst och effektivt.

Ljudnivån för Automower® är mycket låg, cirka 60 dB, vilket motsvarar ljudnivån vid ett tyst samtal. Detta kan jämföras med ljudnivån hos vanliga bensindrivna gräsklippare eller åkgräsklippare, som genererar mellan 95 och 100 dB(A).

Varken du eller dina grannar kommer att störas av Automower® när den arbetar i trädgården.

Automower® är bra för både gräsmattan och vår planet.

Eftersom Automower® drivs med batterier genereras inga direkta utsläpp, vilket är fallet med vanliga bensindrivna gräsklippare. Dessutom är den faktiska energiförbrukningen väldigt låg (mindre än en vanlig 60 W-lampa). De är dessutom mycket tysta och avger inget buller. Ljudnivån är bara cirka 60 dB, vilket motsvarar normal samtalston. Det innebär att du faktiskt kan låta din robotgräsklippare arbeta när du har fest i trädgården, utan att behöva oroa dig för störande buller eller bränsleångor.

Dessutom är gräsresterna tillräckligt små för att återvinnas i jorden som naturlig gödning eftersom Automower® klipper lite gräs kontinuerligt. Resultatet är en grönare, fylligare och friskare gräsmatta samt ett minskat behov av syntetisk gödning.

Tvärtom. Om du är gräsallergiker kan Automower® verkligen vara en bra lösning för dig. Eftersom du inte behöver vara på plats när Automower® klipper gräsmattan slipper du i stort sett helt att komma i kontakt med gräsresterna. Dessutom hålls gräset så kort att allergenerna inte hinner spridas i luften.

Robotgräsklippare

Lär dig mer om våra robotgräsklippare

Läs mer

Använda Automower®

Det är enkelt att göra installationen själv. Följ bara instruktionerna i bruksanvisningen. Installationen tar ungefär 2–5 timmar, beroende på hur stor och komplex gräsmattan är. Säljaren eller serviceverkstaden kanske erbjuder installationstjänster också, men detta ingår inte i det rekommenderade utpriset.

När systemet har installerats slår du på huvudbrytaren, trycker på START-knappen och stänger luckan till knappsatsen. Du stoppar maskinen genom att trycka på den stora STOPP-knappen.

Nej. Det går att dra kabeln ovan jord med hjälp av de medföljande märlorna. Efter några veckor kommer den att vara övervuxen med gräs så att den inte längre syns. Vi rekommenderar att du klipper gräset så kort som det går i områdets ytterkanter, så att kabeln hamnar så nära marken som möjligt. Men om du vill gräva ned kabeln med en gång föreslår vi ett djup på 3–10 cm.

Kontakta återförsäljaren som hjälper dig att få fram klipparens PIN-kod.

Lämpliga trädgårdar

Automower® kan användas på gräsmattor på upp till 5 000 m² +/– 20 %, beroende på modell och hur komplex trädgården är.

Du kan installera två eller fler maskiner som arbetar parallellt. Vi har många installationer med flera maskiner runt om i världen. Kontakta din närmaste återförsäljare för att få hjälp.

Ja. Mer eller mindre. Automower® arbetar innanför en begränsningskabel som du eller din lokala återförsäljare enkelt installerar. Det är ett tillförlitligt och effektivt system som kan anpassas efter de flesta typer av trädgårdar.

Om du inte har områden i trädgården som din robotgräsklippare inte täcker behöver du inte en vanlig gräsklippare när du har installerat Automower®.

Beroende på hur installationen är gjord kan du dock behöva komplettera med en trimmer vid kanterna för att ge gräsmattan en perfekt finish.

Grundprincipen är att det du kan klippa med en vanlig klippare kan du också klippa med Automower®. Det blir kanske inte så mycket mer praktiskt om du har en mycket fragmenterad gräsmatta, det vill säga om gräsmattan består av många små gräsytor som skiljs åt av till exempel trappsteg, eftersom klipparen då måste flyttas manuellt mellan dem.

När du installerar begränsningskabeln behöver du bara se till att klipparen inte kan åka till områden som du inte vill klippa, t.ex. blomsterrabatter och stenpartier. Automower® åker bara dit du vill att den ska åka – aldrig ut på gatan eller in i grannens trädgård.

Branta lutningar måste matchas med en robotgräsklippare som är optimerad för prestanda i sluttningar. Husqvarna Automower® klarar lutningar på upp till 45 % beroende på modell och om din gräsmatta har riktigt branta lutningar bör du titta närmare på vår fyrhjulsdrivna modell 435X AWD. Vår fyrhjulsdrivna modell klarar lutningar på upp till imponerande 70 % (35˚), vilket motsvarar en svart skidbacke.

För att minimera slitaget på gräset i branta lutningar är det viktigt att guidekabeln leder klipparen diagonalt uppåt och nedåt i lutningen. Om en lutning är väldigt brant (50–70 %) måste du också se till att det inte finns några hinder, till exempel träd eller stenar, i lutningen.

Kom ihåg att regelbundet ta bort gräs från hjulen med en mjuk borste. Om mycket gräs fastnar på hjulen kan det hända att klipparen inte kan åka uppåt och nedåt i lutningen som avsett.

Det finns också ett terrängkit för robotgräsklippare för de flesta modeller (tillbehör) som innehåller tunga bakhjul och hjulborstar för utmärkt grepp på lutande gräsmattor.

Tvärtom är Automower® liten nog att följa ojämnheterna i gräsmattan. Den skrapar inte i små kullar som många större klippare gör. Tack vare de stora hjulen klarar Automower® även av ojämna ytor mycket bra. Den klarar också lutningar upp till 70 % (35 °). Det är bara små djupa hål som kan göra att Automower® fastnar.

Ja, Automower® klarar smala passager på ned till 60 cm bredd, beroende på vilken modell som används.

Nej. Det är upp till ägaren att hålla gräsmattan fri från sådana föremål. Alla föremål som är tillräckligt små för att Automower® ska kunna köra över dem kan skadas och kan i sin tur också ge upphov till skador på maskinens knivar. Se därför till att det inte finns några små föremål på gräsmattan innan du sätter i gång Automower®.

För att maximera knivarnas livslängd bör du kratta eller samla ihop den här typen av föremål med jämna mellanrum. De skadar inte klipparen men knivarna slits snabbare. Trädgrenar kan också skada eller böja knivarna vilket ger dålig klippstyrka.

Om du har dragit kabeln på rätt sätt runt rabatter, träd, buskar och andra föremål som du vill skydda kan Automower® inte skada dem eller komma in på det område där de är.

Om du vid ett senare tillfälle behöver avgränsa ett visst område tillfälligt så att det inte klipps av robotgräsklipparen kan du använda vårt tillfälliga staket (tillbehör), till exempel när vårblommorna blommar, när barnens uppblåsbara pool står på gräsmattan eller när du har en yta med nysått gräs.

Köpguide

Hitta rätt robotgräsklippare för din trädgård

Starta köpguiden

Klipparens system och navigation

Genom att klippa i ett till synes slumpmässigt mönster där gräset klipps i olika riktningar får du en mattliknande gräsmatta i hela trädgården. Det har sedan 25 år tillbaka också bevisats vara ett tillförlitligt sätt att täcka hela gräsmattan så att inga delar lämnas oklippta.

Det är ett mycket robust och tillförlitligt system som ser till att klipparen alltid håller sig inom gränserna, i alla väder och trädgårdsförhållanden. Det är dessutom ett mycket enkelt och tydligt sätt att bestämma gränserna.

Välutrustade modeller som våra X-line-modeller har en inbyggd GPS som förenklar installationen och hjälper till med navigeringen. Det finns även modeller utrustade med Automower® Connect-kit som möjliggör GeoFence-spårning och fjärrstyrning av Automower®.

Säkerhet

Även om Automower® har mycket låg effekt kan fingrar och tår ändå kapas om de kommer i kontakt med kniven. En inbyggd säkerhetsfunktion gör att knivarna stoppar automatiskt om klipparen lyfts upp eller vänds. Avståndet mellan chassit och kniveggen är dessutom extra långt för att undvika att fötter och händer av misstag kommer i kontakt med knivarna. Vi rekommenderar ändå att du stänger av Automower® när små barn och husdjur befinner sig på gräsmattan.

Ja. Automower® har flera stöldskyddssystem som du kan aktivera. Det viktigaste: Automower® kan inte användas utan den personliga PIN-koden. Tack vare installationslåset fungerar inte Automower® i någon annan installation än din egen. Tidlåset begär att den fyrsiffriga PIN-koden anges med ett intervall som du bestämmer själv. Alarmsystemet kräver att du anger PIN-koden när Automower® stoppas. Annars går alarmet i gång. Dessutom är våra X-line-modeller utrustade med GeoFence-spårning

Underhåll och service

Du kan serva maskinen och hitta reservdelar på närmaste auktoriserade serviceställe. Du hittar den med hjälp av funktionen Sök återförsäljare.

Detta beror på inställd körtid för klipparen. För att spara på batteriet bör du ställa in schemat efter gräsmattans storlek. Under torra perioder kan du enkelt minska drifttiden utan att förlora prestanda.

Knivarnas livslängd beror på jord- och grästyp. Normalt är livslängden 1–2 månader på 1 000 m². Du kan byta ut de lätta robotgräsklipparknivarna på fem minuter med en vanlig skruvmejsel.

Ja, om du inte måste klippa gräset på vintern. Innan du ställer undan Automower® bör du rengöra klipparen och se till att den är torr. Klipparen ska sedan förvaras på en torr och frostfri plats. Vi rekommenderar att du också förvarar laddstationen inomhus över vintern. Slingkabeln bör du lämna kvar i gräsmattan. En Husqvarna-återförsäljare tillhandahåller även vinterservice och förvaring som är ett bra alternativ om du vill vara säker på att Automower® är redo för den nya säsongen när våren kommer.

För att klipparen alltid ska ge ett perfekt klippresultat är det viktigt att du byter ut knivarna regelbundet. Beroende på hur stor gräsmattan är bör du då och då lägga några minuter på att ta bort gräs från hjulen och chassit.

support

Hitta handböcker, reservdelar och mycket mer i supportavsnittet

Gå till supportavsnittet

Automower® Connect-appen

Välj Forgot password (Glömt lösenord) på inloggningsskärmen i Automower® Connect-appen och ange den e-postadress som är kopplad till ditt Automower® Connect-konto. En länk för återställning av lösenord skickas nu till ditt e-postkonto.

Om du vill ändra lösenordet till ditt konto i Automower® Connect-appen väljer du Account (Konto) i menyn och trycker på Password (Lösenord). Ange sedan ditt nuvarande lösenord och det nya lösenordet och bekräfta att du vill ändra ditt lösenord.

Nej, du måste skapa ett nytt konto för den nya e-postadressen. Alla klippare måste parkopplas igen med det nya kontot.

Nej, klipparens PIN-kod och andra säkerhetsinställningar kan inte ändras via Automower® Connect-appen.

Parkopplingen mellan ditt konto och klipparen tas bort. Alla andra konton som har parkopplats med klipparen har fortfarande full åtkomst till klipparen.

Det finns två sätt att ta bort parkopplingen från Automower®. Vilket sätt du ska välja beror på om du vill ta bort alla kopplingar eller bara en.

Obs! Om du säljer eller köper en begagnad Automower® rekommenderar vi att all befintlig parkoppling tas bort innan den nya ägaren börjar använda klipparen.

Så tar du bort en enstaka parkoppling från klipparen
För att ta bort anslutningen mellan ett konto i Automower® Connect-appen och din klippare kan du använda kommandot Unpair (Koppla bort) i Automower® Connect-appen.

Så tar du bort befintlig parkoppling från klipparen
För att ta bort parkoppling från klipparen måste du använda klipparens meny.

Det är helt normalt att den gör så.

Automower® Connect

Lär dig mer om Automower® Connect

Läs mer

Köpa Automower®

Du hittar närmaste återförsäljare med hjälp av funktionen Hitta återförsäljare här på webbplatsen.

Priset varierar beroende på modell. Se hela sortimentet här.