Instruktioner och guider

Husqvarna Automower® – Frågor och svar

Skäl till att köpa Automower®-robotgräsklippare

Automower®-klippare är mycket enkla att äga och använda och ger dig mer ledig tid eftersom de tar hand om gräsmattan på egen hand. Här är några av de sätt som Automower® gör livet enklare för dig:

  • När du har installerat och konfigurerat Automower®-robotgräsklipparen ser den själv till att gräsmattan är välklippt, utan att du behöver göra något. Allt du eventuellt behöver göra för att ge gräsmattan en perfekt finish är att använda en grästrimmer ibland.
  • Den inledande konfigurationen ordnas snabbt och det är enkelt att ställa in klippschemat, antingen med hjälp av Automower® Connect-appen eller via den användarvänliga kontrollpanelen på klipparen.
  • Automower® Connect-appen gör det enkelt att styra och övervaka robotgräsklipparen med din smartphone via en Bluetooth-, Wi-Fi- eller mobilanslutning. Du kan också automatisera flera klipparaktiviteter med hjälp av smart hem-tjänster som IFTTT, Google Assistent och Amazon Alexa.*
  • Automower®-klippare ger dig en nyklippt gräsmatta dygnet runt, alla dagar, genom att klippa lite i taget. Gräsresterna är tillräckligt små för att återvinnas i gräsmattan som naturlig gödning, så du behöver inte hantera dem själv.
  • Inget bränsle att fylla på eller elkablar att oroa sig för – din robotgräsklippare hittar fram till laddstationen på egen hand och stannar där tills batteriet är tillräckligt laddat och redo för nästa klipptillfälle.
  • Väldigt lite underhåll krävs. Men beroende på hur stor gräsmattan är bör du då och då lägga några minuter på att ta bort gräs från hjulen och chassit. För att klipparen alltid ska ge ett perfekt klippresultat är det även viktigt att du byter ut knivarna regelbundet.
  • Husqvarnas Automower®-klippare är tydliga vinnare i många långtidstester och kända för att vara extremt pålitliga. Klipparna är konstruerade för att hantera de flesta typer av hinder. Ibland måste du kanske hjälpa till lite och göra en omstart då och då, men den inbyggda intelligensen innebär faktiskt att klipparen klarar de flesta svåra situationer på egen hand, även i utmanande trädgårdar.

Sist men inte minst har Husqvarna ett starkt återförsäljarnätverk med expertkunskaper om Automower®. De kan hjälpa dig med allt som rör din robotgräsklippare, exempelvis installation, service och vinterförvaring.

*Finns för X-line-modeller och modeller utrustade med ett Automower® Connect-kit (tillbehör).

Inte alls. Du kommer att bli förvånad över hur snabbt du glömmer bort Automower®-klippare. Du märker den knappt när den åker runt i trädgården och gör sitt jobb snabbt, tyst och effektivt.

Ljudnivån för Automower®-klippare är mycket låg, cirka 60 dB, vilket motsvarar ljudnivån vid ett tyst samtal. Detta kan jämföras med ljudnivån hos vanliga bensindrivna gräsklippare eller åkgräsklippare, som genererar mellan 95 och 100 dB(A).

Varken du eller dina grannar kommer att störas av Automower®-klipparen när den arbetar i trädgården.

Gräsresterna från Husqvarna Automower®-klippare är så små att de inte behöver samlas upp. De faller istället till marken och fungerar som mulching och naturlig gödning för gräset, vilket ger en frodig, frisk gräsmatta.

Automower® är bra för både gräsmattan och vår planet.

Eftersom Automower®-robotgräsklippare drivs med batterier genereras inga direkta utsläpp, vilket är fallet med vanliga bensindrivna gräsklippare. Dessutom är den faktiska energiförbrukningen väldigt låg (mindre än en vanlig 60 W-lampa). De är dessutom mycket tysta och avger inget buller. Ljudnivån är bara cirka 60 dB, vilket motsvarar normal samtalston. Det innebär att du faktiskt kan låta din robotgräsklippare arbeta när du har fest i trädgården, utan att behöva oroa dig för störande buller eller avgaser.

Dessutom är gräsresterna tillräckligt små för att återvinnas i jorden som naturlig gödning eftersom Automower®-robotgräsklippare klipper lite gräs kontinuerligt. Resultatet är en grönare, fylligare och friskare gräsmatta samt ett minskat behov av syntetisk gödning.

Tvärtom. Om du är gräsallergiker kan Automower® verkligen vara en bra lösning för dig. Eftersom du inte behöver vara på plats när Automower®-robotgräsklipparen klipper gräsmattan slipper du i stort sett helt att komma i kontakt med gräsresterna. Dessutom hålls gräset så kort att allergenerna inte hinner spridas i luften.

Robotgräsklippare

Lär dig mer om våra robotgräsklippare

Läs mer

Använda Automower®-robotgräsklippare

Det är enkelt att göra installationen själv. Följ bara instruktionerna i bruksanvisningen eller i vår steg-för-steg-guide. Installationen tar ungefär 2–5 timmar, beroende på hur stor och komplex gräsmattan är. Säljaren eller serviceverkstaden kanske erbjuder installationstjänster också, men detta ingår inte i det rekommenderade utpriset.

När systemet har installerats slår du på huvudbrytaren, trycker på START-knappen och stänger luckan till knappsatsen. Du stoppar maskinen genom att trycka på den stora STOPP-knappen.

Nej. Det går att dra kabeln ovan jord med hjälp av de medföljande märlorna. Efter några veckor kommer de vara övervuxna med gräs så att de inte längre syns. Vi rekommenderar att du klipper gräset så kort som det går i områdets ytterkanter, så att kabeln hamnar så nära marken som möjligt. Men om du vill gräva ned kabeln med en gång föreslår vi ett djup på 3–10 cm.

Husqvarna Automower®-robotgräsklipparen kör automatiskt tillbaka till laddstationen när den behöver laddas. När laddningen är klar börjar den klippa igen.

Kontakta din återförsäljare, som kan hjälpa dig att hämta klipparens PIN-kod. För vissa modeller kan detta göras via Automower® Connect-appen.


Lämpliga trädgårdar

Automower®-klippare kan användas på gräsmattor på upp till 5 000 m² +/– 20 %, beroende på modell och hur komplex trädgården är.

Du kan installera två eller fler maskiner som arbetar parallellt. Vi har många installationer med flera maskiner runt om i världen. Kontakta din närmaste återförsäljare för att få hjälp.

Ja. Mer eller mindre. Automower®-robotgräsklipparen arbetar i ett begränsat område som du eller din lokala återförsäljare enkelt skapar. Det är ett tillförlitligt och effektivt system som kan anpassas efter de flesta typer av trädgårdar.

Om du inte har områden i trädgården som din robotgräsklippare inte täcker behöver du inte en vanlig gräsklippare när du har installerat Automower®-klipparen.

Beroende på hur installationen är gjord kan du dock behöva komplettera med en trimmer vid kanterna för att ge gräsmattan en perfekt finish.

Grundprincipen är att det du kan klippa med en vanlig klippare kan du också klippa med Automower®. Det blir kanske inte så mycket mer praktiskt om du har en mycket fragmenterad gräsmatta, det vill säga om gräsmattan består av många små gräsytor som skiljs åt av till exempel trappsteg, eftersom klipparen då måste flyttas manuellt mellan dem.

När du installerar begränsningskabeln behöver du bara se till att klipparen inte kan åka till områden som du inte vill klippa, t.ex. blomsterrabatter och stenpartier. Automower®-klipparen åker bara dit du vill att den ska åka – aldrig ut på gatan eller in i grannens trädgård.

Branta backar måste matchas med en robotgräsklippare som är optimerad för prestanda i sluttningar. Husqvarna Automower® klarar lutningar på upp till 50 % beroende på modell och om din gräsmatta har riktigt branta backar bör du titta närmare på vår fyrhjulsdrivna modell 435X AWD. Vår fyrhjulsdrivna modell klarar lutningar på upp till imponerande 70 % (35˚), vilket motsvarar en svart skidbacke.

För att minimera slitaget på gräset i branta backar är det viktigt att guidekabeln leder klipparen diagonalt uppåt och nedåt i lutningen. Om en backe är väldigt brant (50–70 %) måste du också se till att det inte finns några hinder, till exempel träd eller stenar, i backen.

Kom ihåg att regelbundet borsta bort gräs från hjulen med en mjuk borste. Om mycket gräs fastnar på hjulen kan det hända att klipparen inte kan åka uppåt och nedåt i backen som avsett.

Det finns också ett terrängkit för robotgräsklippare för de flesta modeller (tillbehör) som innehåller tunga bakhjul och hjulborstar för utmärkt grepp på sluttande gräsmattor.

Tvärtom är Automower®-klipparna små nog att följa ojämnheterna i gräsmattan. De skrapar inte i små ”kullar” som många större gräsklippare gör. Tack vare de stora hjulen klarar Automower®-klippare även av ojämna ytor mycket bra. De klarar också lutningar upp till 70 % (35 °). Det är bara små djupa hål som kan göra att Automower®-klipparen fastnar.

Ja, Automower® klarar smala passager på ned till 60 cm bredd, beroende på vilken modell som används.

Husqvarna Automower®-klippare klipper i regn såväl som solsken, och du får en nyklippt gräsmatta varje dag.

Vissa modeller har en objektdetekteringsfunktion som kan upptäcka föremål på gräsmattan och få klipparen att svänga för att undvika dem. Det rekommenderas dock att ägaren håller gräsytan fri från föremål för att undvika skador på föremålet och skador på gräsklipparens knivar. Se därför till att det inte finns några små föremål på gräsmattan innan du startar Automower®-klipparen.

För att maximera knivarnas livslängd bör du kratta eller samla ihop den här typen av föremål med jämna mellanrum. De skadar inte klipparen men knivarna slits snabbare. Trädgrenar kan också skada eller böja knivarna vilket ger dåliga klipprestanda.

Om du har dragit begränsningskabeln på rätt sätt runt rabatter, träd, buskar och andra föremål som du vill skydda kan Automower®-klipparen inte skada dem eller komma in på det område där de är.

Om du vid ett senare tillfälle behöver avgränsa ett visst område tillfälligt så att det inte klipps av robotgräsklipparen erbjuder Husqvarna ett sortiment av zonkontrollösningar som du kan läsa mer om här. De är användbara till exempel när vårblommorna blommar, när barnens uppblåsbara pool står på gräsmattan eller när du har en yta med nysått gräs.


Köpguide

Hitta rätt robotgräsklippare för din trädgård

Starta köpguiden

Klipparens system och navigation

Genom att klippa i ett till synes slumpmässigt mönster där gräset klipps i olika riktningar får du en mattliknande gräsmatta i hela trädgården. Det har sedan 25 år tillbaka också bevisats vara ett tillförlitligt sätt att täcka hela gräsmattan så att inga delar lämnas oklippta.

Det är ett mycket robust och tillförlitligt system som ser till att klipparen alltid håller sig inom gränserna, i alla väder och trädgårdsförhållanden. Det är dessutom ett mycket enkelt och tydligt sätt att bestämma gränserna.

Det är en flexibel lösning som gör det enklare att göra ändringar i din installation under säsongen och skapa zoner för anpassad klippning. Klipparen stannar alltid inom det definierade området oavsett väder- och trädgårdsförhållanden. Gränserna visas i kartavsnittet i appen.

Modeller med hög specifikation som våra X-line-modeller har en inbyggd GPS som förenklar installationen och hjälper till med navigeringen. Det finns även modeller utrustade med Automower® Connect-kit som möjliggör GeoFence-spårning och fjärrstyrning av Automower®-robotgräsklippare.

Säkerhet

Även om Automower®-klippare har mycket låg effekt kan fingrar och tår ändå få skärsår om de kommer i kontakt med klippknivarna. En inbyggd säkerhetsfunktion gör att knivarna stoppar automatiskt om klipparen lyfts upp eller vänds. Avståndet mellan chassit och kniveggen är dessutom extra långt för att undvika att fötter och händer av misstag kommer i kontakt med knivarna. Vi rekommenderar ändå att du stänger av Automower®-klipparen när små barn och husdjur befinner sig på gräsmattan.

Ja. Automower® har flera stöldskyddssystem som du kan aktivera. Det viktigaste: Automower®-klipparen kan inte användas utan den personliga PIN-koden. Tack vare installationslåset fungerar inte Automower®-klipparen i någon annan installation än din egen. Tidlåset begär att den fyrsiffriga PIN-koden anges med ett intervall som du bestämmer själv. Alarmsystemet kräver att du anger PIN-koden när robotgräsklipparen stoppas. Annars går alarmet i gång. Dessutom är våra X-line-modeller utrustade med GeoFence-spårning

Underhåll och service

Du kan serva maskinen och hitta reservdelar på närmaste auktoriserade serviceställe. Du hittar den med hjälp av funktionen Sök återförsäljare.

Detta beror på inställd körtid för klipparen. För att spara på batteriet bör du ställa in schemat efter gräsmattans storlek. Under torra perioder kan du enkelt minska drifttiden utan att förlora prestanda.

Knivarnas livslängd beror på jord- och grästyp. De håller normalt 1–2 månader på 1 000 m². Du kan byta ut de lätta knivarna till robotgräsklipparen på fem minuter med hjälp av en vanlig skruvmejsel. Följ den här steg-för-steg-guiden.

Ja, om du inte måste klippa gräset på vintern. Innan du vinterförvarar Automower®-robotgräsklipparen bör du se till att den är fulladdad, rengöra den och se till att den är torr. Klipparen ska sedan förvaras på en torr och frostfri plats. Vi rekommenderar att du också förvarar laddstationen inomhus över vintern. Slingkabeln bör du lämna kvar i gräsmattan. En Husqvarna-återförsäljare tillhandahåller även vinterservice och förvaring som är ett bra alternativ om du vill vara säker på att robotgräsklipparen är redo för den nya säsongen när våren kommer. Husqvarna erbjuder ett flertal Automower®-tillbehör för förvaring av gräsklipparen.

För att klipparen alltid ska ge ett perfekt klippresultat är det viktigt att du byter ut knivarna regelbundet. Beroende på hur stor gräsmattan är bör du då och då lägga några minuter på att ta bort gräs från hjulen och chassit. Husqvarna erbjuder ett flertal Automower®-tillbehör för underhåll av gräsklipparen.

support

Hitta handböcker, reservdelar och mycket mer i supportsidan

Gå till supportsidan

Automower® Connect-appen

Välj ”Har du glömt lösenordet?” på inloggningsskärmen i Automower® Connect-appen och ange den e-postadress som är kopplad till ditt Automower® Connect-konto. En länk för återställning av lösenord skickas nu till ditt e-postkonto.

Om du vill ändra lösenordet till ditt konto i Automower® Connect-appen väljer du Konto i menyn och trycker på Lösenord. Ange sedan ditt nuvarande lösenord och det nya lösenordet och bekräfta att du vill ändra ditt lösenord.

Ja. För att ändra e-postadressen eller lösenordet som används för att logga in på Automower® Connect väljer du Mer > Konto > Användar-ID i Automower® Connect-appen och uppdaterar din e-postadress och ditt lösenord.

Nej, klipparens PIN-kod och andra säkerhetsinställningar kan inte ändras via Automower® Connect-appen.

Parkopplingen mellan ditt konto och klipparen tas bort. Alla andra konton som har parkopplats med klipparen har fortfarande full åtkomst till klipparen.

Det finns två sätt att ta bort parkopplingen från Automower®-klippare. Vilket sätt du ska välja beror på om du vill ta bort alla kopplingar eller bara en.

Obs! Om du säljer eller köper en begagnad Automower®-robotgräsklippare rekommenderar vi att all befintlig parkoppling tas bort innan den nya ägaren börjar använda klipparen.

Så tar du bort en enstaka parkoppling från klipparen
För att ta bort anslutningen mellan ett konto i Automower® Connect-appen och din klippare kan du använda kommandot Unpair (Koppla bort) i Automower® Connect-appen.

Så tar du bort alla befintliga parkopplingar från klipparen
Om du vill ta bort alla parkopplingar måste du göra det via menyn på själva robotgräsklipparen.

Det är helt normalt att den gör så.

Automower® Connect

Lär dig mer om Automower® Connect

Läs mer

Köpa Automower®-robotgräsklippare

Du hittar närmaste återförsäljare med hjälp av Sök återförsäljare.

Priset varierar beroende på modell. Se hela sortimentet av robotgräsklippare.