Köpråd

Saker att tänka på vid inköp av en motorsåg

Vill du formklippa buskar eller hugga ner träd? När du ska köpa en ny motorsåg är det viktigaste att du tänker på vad du ska ha den till. När du letar efter en ny motorsåg finns det några saker att tänka på som kan underlätta arbetet.

Effekt och vikt

Om du inte är van motorsågsanvändare är det bättre att välja en lättare modell eftersom de är enklare att hantera. Professionella användare som arbetar i skogen hela dagarna uppskattar förstås också motorsågar som inte är så tunga.
 
Du bör även se till att din nya motorsåg är tillräckligt kraftfull för ändamålet. Om du ska utföra krävande arbeten behöver du mer kraft, och dessutom rätt sorts skärutrustning. De flesta specialiserade återförsäljare kan hjälpa dig att välja rätt storlek.

Vibrationer kan orsaka skador

Om du är yrkesperson är det viktigt att du ser till att motorsågen har låga vibrationer, för att minska risken för skador på händerna. Men även om du bara kommer använda maskinen sporadiskt får du en bekvämare användning med låga vibrationer.

X-cut

Bensin eller batteri?

En bensindriven motorsåg är det bästa alternativet om du arbetar långa dagar i skogen, så att du slipper bära runt på extrabatterier. Men om du bara arbetar i trädgården är en elektrisk motorsåg ett utmärkt alternativ. Om du har två batterier kan du ladda det ena medan du använder det andra. Det är dessutom praktiskt och bekvämt att arbeta med en elektrisk motorsåg, eftersom vibrationerna är mindre och den inte är lika högljudd. Du slipper dessutom oroa dig över rök och utsläpp.

Checklista inför köp av motorsåg:

 1. Utsläpp
  De flesta länder har strikta utsläppsbestämmelser som inte uppfylls av äldre motorsågar. Se till att motorsågen följer bestämmelserna, både för din egen och för miljöns skull.

 2. Balans
  Se till att motorsågen är välbalanserad och ligger fint i handen. Det ska vara enkelt att byta grepp på motorsågen utan att den kommer ur balans, det gör stor skillnad i arbetet för dig som använder den.

 3. Säkerhet
  Det här är förstås en av de viktigaste aspekterna när du köper en motorsåg. Se till att sågen har väl beprövade säkerhetsfunktioner för att minska skaderisken. Använd alltid rätt skyddsutrustning när du arbetar med motorsågen.

 4. Underhåll
  För att spara tid på underhåll av motorsågen ska du se till att luftfiltret och bränslepumpen är lätta att komma åt, och att det är lätt att spänna kedjan.
Motorsågar

Lär dig mer om vårt motorsågssortiment

Läs mer