Chainsaw 562XP - EU, Spainish Image
  1. Guide
  2. Rekommenderade produkter
Köpråd

Håll dig säker och varm – motorsågstillbehör för att komma igång

När det handlar om skyddskläder och -utrustning gäller olika regler och föreskrifter i olika länder. Men oavsett var du befinner dig förbättrar utrustningen på den här listan din säkerhet vid arbete med motorsågar.

1. Hjälm

Hjälm med hörselskydd, visir och skyddsglasögon. Hjälmen är utformad för att skydda dig mot fallande grenar och stötar. Visiret ska täcka hela ansiktet för att skydda mot skrapsår och sågspånsskurar, och skyddsglasögonen ger extra skydd för ögonen. Hörselskydden skyddar mot skadliga höga ljud. Hörselskyddens inlägg och kuddar blir slitna med tiden, så det är viktigt att du byter dem regelbundet. Det är också viktigt att du byter själva hjälmen enligt rekommendationerna i handboken och skötselinstruktionerna för just din produkt. Det beror på att plasten i hjälmen åldras och blir skör, huvudsakligen till följd av UV-ljus. På Husqvarnas hjälmar finns en kalender där du markerar första användningsdagen. Vår skogshjälm Technical har även en UV-indikator som anger när det är dags att byta ut hjälmen.

2. Skogsjacka/-skjorta

Skogsjackan ska täcka hela överkroppen, ha varselfärg och reflexer och den ska vara ventilerad.

3. Skyddsbyxor/byxholkar

Skyddsbyxor måste vara utrustade med sågskydd som uppfyller internationella standarder såväl som lokala krav. Sågskyddet består av ett foder med flera lager mycket starka fibrer som kan trassla in sig i kedjan. Produkten ersätter dock inte säker användning av motorsåg och ger inte heltäckande skydd. Det är viktigt att du följer tillverkarens tvättråd. Om du sågar i skyddslagren måste byxorna slängas.

4. Skyddsstövlar

Stövlarna ska vara utrustade med skyddshättor, sågskydd och grova sulor (halkskydd) enligt nationell standard. 

5. Arbetshandskar

Du ska alltid använda arbetshandskar som skyddar mot skärsår, skrapsår, olja och bränsle. Se till att det finns sågskydd i den vänstra handsken, eftersom kedjan då stoppas på ett ögonblick om du råkar såga i handsken. Det här fungerar på liknande sätt som för skyddsbyxorna (se punkt 3). 

6. Förbandslåda

En förbandslåda ska vara lättillgänglig och nära till hands.