Hedgehog
Instruktioner och guider

Tio tips på hur du kan göra din trädgård igelkottsvänlig

BioLife är ett initiativ för att uppmärksamma trädgården som en viktig del av arbetet med att främja biologisk mångfald. Initiativet är en del av vår vision för att arbeta mot noll olyckor med små djur och syftar till att visa hur vi använder innovationer för att främja biologisk mångfald. Nedan ger dr Sophie Lund Rasmussen några tips.

En av våra mest uppskattade VIP-gäster i trädgården är igelkotten, som äter många vanliga skadedjur, till exempel sniglar och ormar. Av okända skäl har populationen minskat under de senaste åren, så med hjälp av igelkottforskaren dr Sophie Lund Rasmussen har vi sammanställt en lista med 10 sätt att göra din trädgård mer igelkottsvänlig:

  1. Ställ ut vatten och mat (kattmat är ett bra alternativ för igelkottar) och se till att hålla rent runt matningsstationen.
  2. Uppmuntra dina igelkottar att äta naturlig mat, till exempel genom att lägga ut vildblomsfrön eller skapa insektshotell.
  3. Bygg bon för igelkottar! Skapa ett mysigt, vilt hörn i trädgården med trädgårdsavfall eller högar av löv eller stockar.
  4. Se till att kontrollera gräs, buskar och häckar noggrant innan du klipper eller trimmar. Samma sak gäller för din komposthög – stick inte in grepen i den förrän du är säker på att den är igelkottfri!
  5. Bygg tunnlar eller stigar för igelkottarna så att de kan ta sig mellan trädgårdar på avstånd från gatan.
  6. Gör dammar och pooler säkra genom att se till att det enkelt går att ta sig upp ur dem.
  7. Sluta använda bekämpningsmedel och skadliga kemikalier.
  8. Täck över djupa hål och dräneringsrännor eller se till att det enkelt går att ta sig upp ur dem.
  9. Se till att nät förvaras på en säker plats och att det inte finns skräp som kan skada djur.
  10. Var försiktig när du eldar. Flytta högen till en ny plats samma dag som du ska elda.

En aktuell studie från University of Oxford har uppmärksammat skillnader i säkerhetsnivå för igelkottar när det gäller robotgräsklippare. Robotgräsklipparna från Husqvarna gjorde bra ifrån sig i testet eftersom de – tillsammans med andra säkerhetsfunktioner – är utrustade med en lyftsensor samt lätta, svängbara (inte fasta) knivar, vilket gör dem säkrare för små djur.

Om du vill läsa mer om våra uppskattade VIP-gäster i trädgården, besök vår BioLife-sida här.
Om du vill läsa mer om dr Sophie Lund Rasmussens forskning, kan du hitta hennes publikation här.