Hedgehog
Instruktioner och guider

En trädgård där både du och igelkotten trivs

Vi på Husqvarna tycker att trädgården ska vara en vacker plats som du kan njuta av. Men vi tycker också att trädgården ska passa de djur som bor i trädgården, och de djur som bara besöker den ibland. Vi lanserade BioLife-initiativet för att lyfta fram trädgården som en viktig del i arbetet för att bevara den biologiska mångfalden lokalt. Vi strävar också efter att helt eliminera olyckor som involverar våra produkter och smådjur.

10 steg till en igelkottsvänlig trädgård

En av våra mest uppskattade VIP-gäster i trädgården är igelkotten, som äter många vanliga skadedjur, till exempel sniglar och ormar. Av okända skäl har populationen minskat under de senaste åren, så med hjälp av igelkottforskaren dr Sophie Lund Rasmussen har vi sammanställt en lista med 10 sätt att göra din trädgård mer igelkottsvänlig:

  1. Ställ ut vatten och mat (kattmat är ett bra alternativ för igelkottar) och se till att hålla rent runt matningsstationen.
  2. Uppmuntra dina igelkottar att äta naturlig mat, till exempel genom att lägga ut vildblomsfrön eller skapa insektshotell.
  3. Bygg bon för igelkottar! Skapa ett mysigt, vilt hörn i trädgården med trädgårdsavfall eller högar av löv eller stockar.
  4. Se till att kontrollera gräs, buskar och häckar noggrant innan du klipper eller trimmar. Samma sak gäller för din komposthög – stick inte in grepen i den förrän du är säker på att det inte är några igelkottar i den!
  5. Bygg tunnlar eller stigar för igelkottarna så att de kan ta sig mellan trädgårdar på avstånd från gatan.
  6. Gör dammar och pooler säkra genom att se till att det enkelt går att ta sig upp ur dem.
  7. Sluta använda bekämpningsmedel och skadliga kemikalier.
  8. Täck över djupa hål och dräneringsrännor eller se till att det enkelt går att ta sig upp ur dem.
  9. Se till att nät förvaras på en säker plats och att det inte finns skräp som kan skada djur.
  10. Var försiktig när du eldar. Flytta högen till en ny plats samma dag som du ska elda.

En ny studie från University of Oxford har uppmärksammat skillnader i säkerhetsnivå för igelkottar vad gäller olika robotgräsklippare. Robotgräsklipparna från Husqvarna gjorde bra ifrån sig i testet eftersom de – tillsammans med andra säkerhetsfunktioner – är utrustade med en lyftsensor samt lätta, svängbara (inte fasta) knivar, vilket gör dem säkrare för små djur.

Om du vill läsa mer om trädgårdens uppskattade VIP-gäster, besök vår sida om biologisk mångfald.
Om du vill läsa mer om dr Sophie Lund Rasmussens forskning, kan du hitta hennes publikation här.