Grass
Instruktioner och guider

Toppdressa en gräsmatta – Så gör du

Att toppdressa din gräsmatta är ett bra sätt att få den grönare och friskare. Läs mer om hur du går till väga för att lyckas i din trädgård och hur du kompletterar toppdress med gödning.

Varför ska man toppdressa?  

Toppdress består av grov sand, helst med korn mellan 2 och 8 mm. När sanden tränger ner i marken blir jorden luftigare, vilket gör att gräset växer bättre och tätare. Toppdress skapar bra förhållanden för gräset och minskar samtidigt risken för att ogräs ska trivas och slå rot. Att toppdressa är dessutom ett bra sätt att jämna ut ojämnheter och att bli kvitt mossa i gräsmattan. 

Olika typer av toppdress

Det finns olika typer av toppdress. Förutom sand finns också färdiga blandningar att köpa. De består ofta av en del kompostmaterial och en del sand. Blandningen gör att den blir tung och lätt går ner mellan stråna och inte sköljs bort vid bevattning. 

Hur toppdressar man?

Börja med att klippa gräset och räfsa bort alla gräsrester så att dressen inte hamnar ovanpå dem – den gör mest nytta direkt på marken. Sprid ut högar av toppdressen över hela gräsmattan, 2–4 l per kvadratmeter. Fördela ut toppdressen med hjälp av en kratta eller kvast och se till att den sjunker ner ordentligt mellan grässtråna. Sedan sköter naturen resten, även om det kan ta ett par dagar (ibland upp till en vecka) innan toppdressen helt har försvunnit ner i marken. 

När ska man toppdressa?  

Enligt vissa är det bäst att toppdressa gräsmattan under tidig sommar, medan andra menar att tidigare på våren är den bästa tiden. Hur ofta man ska göra det beror på gräsmattans skick och förutsättningar. Vissa toppdressar varje år, till och med flera gånger, men vart tredje till fjärde år är oftast ett lagom intervall för en vanlig gräsmatta. 

Komplettera med gödsel  

Om gräsmattan är mager och gles och det växer ogräs i den kan du tillföra näring i samband med toppdressingen. Sållad kompostjord, torkat hönsgödsel eller sållat, komposterat naturgödsel ger ett näringstillskott som gräsrötterna gillar. Använder du kompostjord eller naturgödsel, lägg på ett lager om cirka 1 cm innan du påbörjar själva toppdressandet. Torkat hönsgödsel går också bra, var bara noga med att följa instruktionerna på förpackningen. Däremot bör du undvika konstgödsel. Anledningen är att det minskar mängden levande organismer i jorden. Dessutom lakas näringen i konstgödslet lätt ur. Istället hamnar den i grundvattnet utan att komma gräset till godo.  
Läs mer om att gödsla gräsmattan

Gräset kommer att frodas 

Resultatet av toppdressningen blir en grönare, tätare och finare gräsmatta. Den blir dessutom mer hållbar och tålig mot påfrestningar som exempelvis torka. Att toppdressa är sammanfattningsvis en ganska enkel insats som ger stor effekt. 

Sex tips för att toppdressa gräsmattan: 

  1. Kratta igenom gräsmattan för att avlägsna exempelvis kvistar och löv.
  2. Klipp gräset innan du toppdressar. Är det första gången för året ska du använda den högsta inställningen. 
  3. Lägg ut högar över den yta du vill toppdressa. Räkna ca 2–4 liter per kvadratmeter. Sprid ut toppdressen med kvast eller kratta.
  4. Om du använder toppdress för att jämna ut större ojämnheter ska du se till att så extra gräsfrön och att hålla platsen fuktig.
  5. Slitna och utsatta delar av gräsmattan mår bra av att toppdressas flera gånger per säsong.
  6. Låt gräset växa till sig lite innan du toppdressar samma ställe igen.