450X with gardena smart system
  1. Guide
Instruktioner och guider

Så här vattnar du gräsmattan

Det är viktigt att vattna på rätt sätt för att få en grön och frisk gräsmatta. Här är Husqvarnas tips om hur du vattnar gräsmattan på bästa sätt.

En uttorkad gräsmatta kan bli brun och skör och till och med dö. För mycket vatten trycker å andra sidan ut luften ur jorden och gräset får inget syre, vilket gör att det kan ruttna. Hemligheten bakom en fantastisk gräsmatta är att hålla den lagom vattnad – hela tiden. Du får bäst resultat om du vattnar rikligt men inte för ofta.

Tecken på uttorkning

I en del klimat behövs mycket lite eller ingen vattning, till exempel i norra Europa. Men i varmare och torrare delar av världen måste gräset vattnas regelbundet så att det inte torkar ut. Här är några tecken på att gräsmattan håller på att torka ut:

  1. Gräset ändrar färg till ljusgrönt och gulnar sedan
  2. Löven rullar ihop sig och skrumpnar
  3. Dina fotavtryck stannar kvar längre på gräset

När ska gräsmattan vattnas?

Tidigt på morgonen är den bästa tiden att vattna de flesta gräsmattor. Gräset har hela dagen på sig att torka och vattnet avdunstar inte direkt eftersom solen inte har hunnit värma upp gräsmattan. Men det mest ekonomiska alternativet är att vattna på kvällen. Var bara försiktig med mängden vatten så att det inte fastnar på stråna över natten och skapar en fuktig miljö – som är perfekt för svamp att växa i.

Hur ofta och hur mycket?

Om det inte regnar ska gräsmattan vattnas två gånger i veckan, med 10 till 15 millimeter varje gång. Om gräsmattan inte får tillräckligt med vatten tvingas rotsystemet upp till ytan där vattnet finns, och därmed blir gräset ännu känsligare för torka. Använd en regnmätare för att kontrollera hur mycket vatten som kommit på gräsmattan. Anpassa även vattentillförselns hastighet efter den jordtyp gräsmattan ligger på och se till att vattnet har tid att sjunka in medan bevattningen pågår.

Vilken bevattningsutrustning ska jag använda?

Det är enkelt och bekvämt att vattna trädgården med en vattenspridare. Vattenspridare kan ställas på marken eller på stativ eller flyttas runt på gräsmattan under vattningen. Om du ansluter vattenspridaren till en bevattningsdator kan du till och med åka på semester och vara trygg med att gräsmattan och växterna blir omhändertagna.

Många gräsmattor har partier som kräver mer vatten än resten av gräsmattan. Installera en regntunna och använd det uppsamlade vattnet för att vattna dessa partier manuellt.