Automower®01-03-2024

Vinterunderhåll och förvaring av Automower®-robotgräsklippare

På hösten, när det blir kallt ute och grästillväxten saktar ner, är det dags att förbereda din Automower®-robotgräsklippare för vintern och ta den inomhus för förvaring. Förberedelserna inkluderar grundlig rengöring och underhåll, laddning av batteriet och säkerställande av rätt förvaringsmiljö. Helst bokar du också en årlig service hos din lokala återförsäljare innan våren kommer.

Om du har ett Husqvarna Care™ Warranty Plus-, Service Plus- eller Lease Plus-avtal kontaktar du din återförsäljare för planerat underhåll och den förvaring som ingår i ditt kontrakt för vintersäsongen.*

Vinterunderhåll och förvaring hemma

Om du vill ta hand om förberedelserna och vinterförvaringen själv är här en lista över saker att tänka på.

  • Klipp inte gräset för kort innan vintern. Längre gräs skyddas bättre vid kallt väder.
  • Se till att robotgräsklipparen är fulladdad och avstängd innan du ställer undan den för vintern.
  • Håll GeoFence* aktivt om du förvarar robotgräsklipparen inom det inställda GeoFence-området. Om du flyttar den utanför området avaktiverar du GeoFence innan du stänger av produkten.
  • Rengör robotgräsklipparen och laddstationen; rengör karossen, chassit, knivdisken och alla andra rörliga delar noggrant.
  • Byt knivar och skruvar.
  • Gör en allmän kontroll, kontrollera till exempel skicket på slitdelar, som de nedre framhjulslagren. Vrid hjulen och lyssna efter gnisslande ljud. Kontakta din återförsäljare för reservdelar och hjälp.
  • Dra ur strömförsörjningen och förvara den på en torr och frostfri plats.
  • Förvara och ordna kabelkontakterna på ett säkert sätt med Automower® Skyddsbox. Det är en bra idé att markera kablarna med kabelmärkning. Det gör det lättare att återansluta kablarna korrekt när det blir vår igen.
  • Förvara robotgräsklipparen och laddstationen inomhus i en torr och frostfri miljö. För Automower® NERA-modeller räcker det med att ta bort laddstationens överdel och ställa undan den för förvaring. NERA-laddstationens bottenplatta behöver inte ställas undan för förvaring.
  • Förvara produkten med alla fyra hjul jämnt placerade på marken eller använd en Automower®-vägghängare. Automower®-vägghängaren är speciellt framtagen för förvaring av Automower®-robotgräsklipparen och laddstationen. Den finns som tillbehör och är idealisk för vinterförvaring.
  • I kabelfria installationer med EPOS™-teknik rekommenderar vi att du placerar laddstationen på exakt samma plats som tidigare när du installerar den efter förvaring. Om du flyttar laddstationen måste du återställa positionen i Automower® Connect-appen.

* Tillgängligt på vissa modeller.

Årlig service och vinterförvaring hos en Husqvarna-återförsäljare

Vi rekommenderar att du tar med dig Automower®-robotgräsklipparen för service hos Husqvarna-återförsäljaren. Regelbunden service håller produkten i gott skick och förbereder den för en kommande säsong utan driftstörningar.

Om du vill spara utrymme i garaget rådfrågar du återförsäljaren om erbjudanden för vinterförvaring.

En service innehåller vanligtvis följande:

  • allmänt underhåll, inklusive byte av slitdelar
  • uppdateringar av programvara
  • elektronisk diagnostik
  • rengöring
  • knivbyte
  • batteritest
  • laddning
  • säkerhetstest
  • funktionskontroll

Kom ihåg att avaktivera GeoFence* innan du tar produkten till återförsäljaren.

Laddning under vinterförvaring

De flesta Automower®-modeller behöver inte laddas under förvaringen. Se bara till att gräsklipparen är fulladdad innan du stänger av den.

På vissa äldre modeller måste batteriet laddas en gång var tredje månad. Du hittar vad som gäller för din modell i bruksanvisningen.

Kan jag lämna min Automower®-robotgräsklippare utomhus året om?

Vi rekommenderar att du förvarar robotgräsklipparen, laddstationen och strömförsörjningen inomhus på vintern. Begränsningskabeln och guidekabeln kan lämnas kvar i marken. För Automower® NERA-modeller räcker det med att ta bort överdelen på laddstationen och ställa undan den för förvaring tillsammans med gräsklipparen. NERA-laddstationens bottenplatta behöver inte ställas undan för förvaring.

Om det inte finns möjlighet att förvara laddstationen inomhus ska laddstationen vara ansluten till nätspänning, begränsningskabeln och guidekablarna hela vintern.

Vid vilka temperaturer kan jag använda och förvara min Automower®-robotgräsklippare?

Förvaring av EPOS™ referensstation

EPOS™-referensstationen som används i kabelfria installationer med EPOS™-teknik är väderbeständig och kan lämnas utomhus året runt, men den kan tas bort från hållaren om service krävs eller för långtidsförvaring.

Om referensstationen är utomhus under vintern rekommenderar vi att du låter strömförsörjningen vara ansluten.

Om du förvarar referensstationen inomhus rekommenderar vi att du låter armen sitta kvar vid stolpen eller väggen. På så sätt kan du installera referensstationen i dess ursprungliga position efter lagring och därigenom återanvända den virtuella gränsen och de kartor du har skapat. Om du flyttar referensstationen måste du skapa den virtuella gränsen och arbetsområdena igen.

Referensstationen kan förvaras i en temperatur på -20° C till 70° C.

Om du vill veta vilka tjänster som ingår i ditt avtal, se villkoren i ditt Husqvarna Care™-kontrakt.

Var den här artikeln till hjälp?