Motorsåg11-02-2024

Varför droppar olja från den bensindrivna motorsågen?

Det finns flera fall när olja läcker ut från motorsågen.

Oljan kan läcka från svärd, kedja eller oljetank, eller samlas under motorsågen, vanligtvis efter användning eller när produkten förvaras. I vissa fall är detta normalt, i andra fall är det något fel.

Oljeläckage efter användning av motorsågen

När du har använt motorsågen kan det hända att en pöl av olja syns under den när den läggs åt sidan. Detta kan vara normalt spill eller en verklig läcka.

Om oljan kommer från svärdspåret, kedjan eller från undersidan av kopplingskåpan efter att du har använt motorsågen är det oftast bara spill. Den är helt normal och kan orsaka en relativt stor pöl. Det anses inte vara läckage.

Om oljan inte kommer från svärdspåret eller kedjan ska motorsågen lämnas till en lokal auktoriserad återförsäljaren för undersökning och reparation.

Oljeläckage vid förvaring av motorsågen

När du förvarar motorsågen under lågsäsong kan lufttemperaturen variera. När den stiger och sjunker varierar även lufttrycket, vilket medför att olja trycks ut.

Det bästa sättet att förhindra oljeläckage är att tömma oljetanken i motorsågen innan du förvarar den. Tappa ur allt bränsle och all svärdsolja från motorsågen. Starta motorsågen och låt motorn gå på tomgång (kedjebromsen urkopplad) tills allt bränsle har tagit slut och motorsågen dör. Detta förhindrar att oljan läcker under lågsäsong.

Svart och smutsig olja som droppar från motorsågen

Om du efter att ha använt din bensindrivna motorsåg upptäcker en pöl av smutsig, svart olja är det en indikation på att bränsle- och oljeblandningen är gammal eller felaktigt blandad, eller att luftfiltret eller gnistfångare är smutsiga eller skadade.

smutsig olja läcker ut från motorsågen

Var den här artikeln till hjälp?