AutoTune - PR image
  1. Preporučeni proizvodi
Priče i inspiracija

Efikasno obaranje stabala po vrućini i na velikim visinama

Ovo je toplo, suvo i zabačeno mesto visoko u planinama. Velika stabla se brzo obaraju sa strmih padina. Ovo je surovo okruženje koje zahteva mnogo i od sekača i od mašina. Džejmi Vagenfur i njegov sin Grejem uživaju u svakom trenu. Koristeći motorne testere sa AutoTune samopodesivim karburatorom, rade neometano i efikasno, na svim visinama i temperaturama.

U planinama smo kod Rejnbou Lejka, četrdesetak kilometara od Redinga u severnoj Kaliforniji, na zapadnoj obali SAD. Džejmi Vagenfur je za komandama utovarivača. Podiže i slaže ogromna debla u gomile, čekajući da ih tovarni kamioni spuste niz prašnjave i krivudave planinske puteve.

Džejmi je počeo da radi u šumarstvu slučajno. Dugo je živeo i radio u Los Anđelesu, a zatim je rešio da se preseli. Bio mu je potreban posao i javio se drugaru koji je tražio nekoga ko ume da koristi motornu testeru.

„Svakog dana vidiš rezultate“

„To je bilo pre 30 godina, i još sam tu“, kaže on zadovoljno. Džejmi Vagenfur je za to vreme dogurao do svoje firme za seču drva.

„Volim da budem napolju, u ovom divnom okruženju. Ovo je naporan posao, ali zabavan i ispunjava. Svakog dana se vidi rezultat onog što si radio.“

Njegov sin Grejem se slaže. Od malih nogu je u šumi i postepeno je izučio zanat. Sada je deo ekipe koja obara stabla pre nego što ih izvuku teškim sajlama povezanim sa mašinom za šumarske radove.

AutoTune feature

Klima je nezgodna

„Kako da ne voliš ovakvo mesto“, kaže Grejem, dok gleda preko doline dok oštri lanac na jednoj od testera.

„Međutim, zeleniš je divan i pejzaži su prelepi gde god da pogledaš, ali je surovo. Ima mnogo gadnih hrastova koji se začas pretvore u smrtonosnu zamku ako loše proračunaš gde će pasti“, kaže Džejmi. Klima je još jedna izazovna stvar. Temperature leti često prelaze 50 stepeni. A ni promene nadmorske visine nisu šala. Jedne nedelje, Džejmi, Grejem i ekipa možda rade u dolini. Sledeće nedelje, obaraju pod vrhovima.

Prilagođavaju se temperaturi, visini i gorivu

Da bi se snašli u ovako promenljivim uslovima, Vagenfurovi su Husqvarna 562 XP AutoTune uvrstili u standardnu opremu. AutoTune je funkcija koja uvek automatski obezbeđuje optimalan rad motora podešavanjem karburatora spram trenutnih uslova. Fino podešava motor prema visokim ili niskim temperaturama – i nadmorskim visinama – i obezbeđuje da motor radi savršeno i ako koristite razne tipove goriva (npr. ako pređete na gorivo sa više etanola).

„Najčešće, ako radite na preko 1300 m, kao mi trenutno, morate da podešavate motor. Mi to više ne moramo. Testera se podešava sama i dobro radi na svim visinama“, kaže Džejmi.

„Testera se brzo pokreće i radi glatko. A i mnogo je oštrija od mnogih drugih testera tih gabarita“, kaže Grejem.

AutoTune feature Chainsaw

Koriste Husqvarna testere 25 godina

Vagenfurovi koriste samo Husqvarna testere. Husqvarna je Džejmiju privukla pažnju kad je njegov tast pre mnogo godina kupio polovnu Husqvarna testeru za sečenje ogreva.

„Što se mene tiče, Husqvarna pravi dobre testere 25 godina. Troškovi rada su mali jer se retko kvare. Ako morate da stalno menjate testere, tu posla nema“.

“Kada testera uvek radi, to je sve. To je vreme. To je novac. Sve radi kako treba, i možete da radite efikasno“, kaže Grejem.

Iako je ovo težak posao, uslovi su se znatno poboljšali poslednjih godina. Kada je Džejmi Vagenfur ušao u posao, nije bilo puteva.

„Svaki dan smo putovali dva sata do radilišta“, kaže Džejmi.

Koliko dugo ćete nastaviti da budete sekač?

„Verovatno dok me snaga služi. Još sam mlad, ima vremena. A rado ću podržati Grejema ako u nekom trenu reši da nastavi porodični posao“.

Motorne testere

Saznajte više o asortimanu naših motornih testera

Saznajte više