Priče i inspiracija

Husqvarna motorne testere – inspirisane našim korisnicima od 1959.

Naša želja da ispunimo prohteve šumarskih profesionalaca nas je podstakla da napravimo neke od najboljih i najinovativnijih motornih testera na svetu.

Husqvarna 90 – prva Husqvarna motorna testera pojavila se 1959.

Chainsaw 90

Tokom razvoja te testere, jedan od zahteva postavljen pred inženjere bio je da se znatno smanji nivo buke. Odsek za proizvodnju je smatrao da je postojeći izduvni lonac „previše komplikovan“, pa su inženjeri otišli do Husqvarna radionice za ramove, gde su se pravili ramovi za naše motocikle. Veština koju su tamo imali u savijanju cevi omogućila je da se napravi nova konstrukcija izduvnog lonca. Husqvarna 90 je predstavljena u novembru 1959. godine, motorna testera upola manjeg nivoa buke od konkurentskih.

Husqvarna 65 je predstavljena u februaru 1966.

65

Prvi prototip modela Husqvarna 65 je bio pretežak. „Ovo ne može u proizvodnju“, rekli su konstruktori. Posle dodatnog usavršavanja testere, centar mase je pomeren bliže ručkama, a težina vodilice je smanjena. Testera ne samo da je donela proboj na polju praktičnosti, nego je bila i veoma snažna i pouzdana. Posle probe, jedan kanadski distributer je rekao: „Izbacujem sve stare brendove testera – obojićemo šumu u narandžasto!“

Husqvarna 180 je predstavljena na sajmu Elmia van Huskvarne u 1969. godini

180

Konstruktorima kompanije Husqvarna je 1969. godine naloženo da konstruišu potpuno novu motornu testeru, koju treba predstaviti na sajmu Elmia, velikom sajmu šumarstva koji se održava na obodu Huskvarne. Imali su godinu dana za posao. Ostali projekti su pauzirani i svi dostupni resursi su usmereni na razvoj bezbedne i praktične motorne testere. Konstruktori su te godine zamalo ostali bez Nove godine i Božića, ali testera je završena na vreme. Husqvarna 180 je ostvarila ogroman uspeh i pokrenula je izvoz u Severnu Ameriku. Takođe, sistem za ublažavanje vibracija je bio toliko uspešan da je šef razvojnog tima bio pozvan da održi predavanje na univerzitetu u Dandiju tokom konferencije o povredama koje izazivaju vibracije.

Husqvarna 162 objavljena je 1975. u Švedskoj i Finskoj

Chainsaw 162

Posle uspešnog utišavanja, olakšavanja i smirivanja vibracija motornih testera, Husqvarna inženjeri su se usredsredili na bezbednost. Korišćenje motorne testere može da bude opasno, i drvoseče su često trpele teške povrede. Kao odgovor na to je razvijena Husqvarna 162, nov proizvod sa manje delova, elektronskim paljenjem i, možda najvažnije, automatskom kočnicom lanca. Inovacija je smanjila broj nezgoda. Zapravo, fabrika u Huskvarni je dobila pismo od jednog preduzeća koje se bavi šumarstvom, u kom se zahvalila kompaniji Husqvarna na životima spašenim zahvaljujući novoj testeri.

Husqvarna 133 – objavljena 1981.

Chainsaw 133

Od prvog modela, Husqvarna 90 do današnje 572 XP®, Husqvarna je u proteklih pola veka koristila više brojeva za imenovanje testera. Ponekad su ti brojevi imali posebno značenje. Posle predstavljanja 1981. godine, Husqvarna 133 je postala izuzetno popularna u Japanu – mnogo više od modela Husqvarna 444 i drugih testera koje su imale broj 4 u nazivu. Mnoge azijske zemlje tradicionalno povezuju broj 3 sa ljubavlju, a broj 4 sa smrću. Na sreću, Husqvarna je pravila prilično bezbedne testere! Istovremeno, grejane ručke te testere zaradile su joj posebno mesto u srcima šumskih radnika u severnoj Evropi.

Husqvarna 50 Rancher – prva univerzalna testera, predstavljena je 1982.

Chainsaw 50 year

Vlasnicima imanja trebala je prosta, izdržljiva i izuzetno pouzdana motorna testera. Husqvarna je predstavila 50 Rancher kao odgovor na taj zahtev. Prva Husqvarna testera opšte namene postala je veoma popularna kod farmera i vlasnika šuma u SAD. Naziv „Rancher“ je postao toliko poznat da su mnogi korisnici ulazili u radnju i tražili da kupe „Rancher testeru“, i ne znajući da je to Husqvarna. Iako je prošla kroz brojna poboljšanja, ta testera je i danas u proizvodnji i zove se 55 Rancher. Tačnije, Husqvarna 55 Rancher.

Husqvarna 154 – na tržištu u 1983.

154

Model 154 je zaokružio Husqvarna paletu profesionalnih motornih testera. Predstavljena je na globalnoj prodajnoj konferenciji preduzeća u Švedskoj, presečena na pola, čime je učesnicima omogućeno da pregledaju tehničke detalje i inovacije koje sadrži. Prepolovljena testera je bila hit, i slične postavke su korišćene da podstaknu prodaju širom sveta. Porudžbine su buknule u zemljama kao što su Kanada, Rusija, Čehoslovačka i Ujedinjeno Kraljevstvo. Polovina testere je bio sjajan način da se duplira prihod.

Husqvarna 262 XP® – prva testera sa sistemom Air Injection, objavljena je 1989.

Chainsaw 262XP

Husqvarna se ponosi svojim istorijatom na svetskim prvenstvima sekača. Takmičenje se održava svake dve godine, i privlači pojedince i timove iz oko 30 zemalja. Takmiči se u pet disciplina: obaranje drveta, postavljanje drugog tj. zamena lanca, isecanje diska kombinovanim rezom, precizno isecanje diska i okresivanje. Husqvarna je sedam puta osvojila zlatne medalje u klasi pojedinaca. Testera na slici iznad je Husqvarna 262 XP®, koju je koristio Vasile Babata iz Rumunije kad je 1994. osvojio svetsko prvenstvo.

Husqvarna 394 XP® – predstavljena 1991.

Chainsaw 394XP

Probna serija testera Husqvarna 394 XP® trebalo je da se transportuje radi istovremenog predstavljanja u SAD i na Novom Zelandu. Rokovi su bili izuzetno kratki, i testere nisu bile spremne do subote ujutru – kad je fabrika zatvorena i nema špedicije. Kao poslednja opcija, pribeglo se švercovanju pomoću obližnjeg taksija, tako da su testere ipak stigle na odredišta na vreme. Premijere su bile hit. Husqvarna je uspešna na izvoznom tržištu od kraja 1960-ih. Danas izvozi 95% svih proizvoda, a kompaniju predstavlja 18.000 zastupništva u skoro 100 zemalja širom sveta.

Husqvarna 335XPT – prva specijalizovana testera za arboriste, predstavljena 1997.

335XPT

Jedna od najrenomiranijih profesionalnih Husqvarna testera je i najmanja. Husqvarna 335XPT je prva testera namenski razvijena za negu drveća u gradovima, dvorištima i drugim naseljenim područjima. Posao arboriste je da se stara da drveće bude bezbedno, lepo i zdravo. Zahvaljujući kompaktnim motorima i maloj masi tela, Husqvarna testere za arboriste koriste negovatelji drveća širom sveta.

Husqvarna 346XPG – prva motorna testera sa poklopcem cilindra na zaključavanje nasedanjem, predstavljena 1999.

Chainsaw 346XP

Husqvarna 346 je dospela u prodaju na proleće 1999. Ove testere su bile popularne zbog velike efikasnosti i malih vibracija. 2001. je predstavljena 346XPG, varijanta sa sistemom TrioBrake™. TrioBrake™ omogućava kočnici lanca da se aktivira desnom rukom, čime se smanjuje opasnost od povrede i obezbeđuje ergonomskiji radni položaj. Baš kao i integrisani sistem za redukciju vibracija i inerciona kočnica lanca, TrioBrake™ ima potencijal da postane novi standard u branši koji je stvorila Husqvarna.

Husqvarna 572 XP® – najnaprednija motorna testera na svetu

Chainsaw logger with 572 XP

Prva motorna testera kompanije Husqvarna predstavljena je 1959. godine, i bila je crna i narandžasta. Husqvarna proizvodi su od tada uvek bili narandžasti. 2009. godine smo proslavili 50 godina proizvodnje motornih testera. Kao rezultat zahteva koje su pred nas postavili profesionalni šumarski radnici, imamo najbolju ponudu motornih testera na svetu. Šta možete da očekujete od Husqvarna testera tokom sledećih 50 godina? Ne pitajte nas. Pitajte naše klijente. 

Znamo samo koje boje će biti.