Saveti pri kupovini

Izbor odgovarajućeg lanca za motornu testeru: Saveti

Ako želite da izvučete maksimum iz svoje motorne testere, važno je da izaberete baš onakav lanac kakav vam treba. Evo nekoliko stvari koje treba imati u vidu.

Kad birate lanac za testeru, treba da znate korak, debljinu i broj pogonskih karika. Kad to imate, sve ostalo se svodi na lični izbor.

Korak se odnosi na prosečno rastojanje između dva zakivka na lancu. Vrednost koraka (1/4", 0,325", 3/8" ili 0,404") je često navedena na vodilici. Ako ne možete da je nađete, najbolji savet je da prodavac izmeri stari lanac, jer to nije lako.

Debljina označava debljinu pogonskih karika i ovo je važno zbog pravilnog nasedanja lanca na vodilicu. Debljina (0,043", 0,050", 0,058" i 0,063") je verovatno navedena na vodilici, kao i korak. Ako nije, takođe preporučujemo da prodavac izmeri debljinu starog lanca.

Dužina lanca određena je korakom i brojem pogonskih karika. Ona obično nije navedena ni na vodilici ni na proizvodu, pa treba prebrojati karike na starom lancu.

Edge Campaign Photo

Uparivanje zuba i jačine

Agresivan lanac testere stavljen na standardnu motornu testeru nikad neće poboljšati radne karakteristike. To je kao da stavite ajkulin zub pirani u usta – jačina ugriza se neće promeniti.

Ako obezbedite da lanac savršeno odgovara testeri (agresivan lanac za agresivnu testeru i sl), oprema za sečenje će uvek imati maksimalan učinak.

Lanci

Saznajte sve o našim lancima

Pročitajte više

Četvrtasti profil zuba (chisel), profil zuba pod uglom (semi-chisel),zaobljeni profil zuba (chipper)

Zubi modernih lanaca za testere imaju tri osnovna oblika / profila: četvrtasti profil zuba (chisel), profil zuba pod uglom (semi-chisel) i zaobljeni profil zuba (chipper).

Oštar ugao četvrtastog profila zuba lako razdvaja drvena vlakna i seče najbrže i najefikasnije u čistom mekom drvetu.

Profil zuba pod uglom ima blago zaobljene uglove. Ovo pomaže da zub duže sačuva oštrinu, naročito kad se seče tvrdo, zamrznuto ili drvo sa stranim telima, gde bi četvrtasti profil zuba brzo izgubio oštrinu. Zaobljeni profil zuba je sličan profilu zuba pod uglom, ali mu je radni ugao još obliji.

Da biste pronašli lanac koji se odlično uklapa uz motornu testeru, koristite Husqvarna vodič za lance.

Vodič za kupovinu lanca

Vodič za odabir odgovarajućeg lanca

preuzmite vodič