Häcksax11-02-2024

Underhålla häcksaxen

Om du vill att häcksaxen ska hålla länge måste du underhålla den. Det innebär regelbunden skötsel, rengöring, service och korrekt förvaring.

Komponenter som knivar, motor, luftfilter och handtag kräver regelbunden uppmärksamhet.

Rengör knivarna

Varje gång häcksaxen skär igenom löv och små grenar ansamlas små mängder kåda på knivarna. Med tiden kan det leda till att knivarna fastnar, vilket minskar skäreffektiviteten. Smutsiga knivar minskar inte bara skärprestandan, utan den extra friktionen kan även göra att motorn överhettas.

För att rengöra häcksaxens knivar torkar du helt enkelt av dem med tvålvatten och en trasa efter varje användningstillfälle. Vi rekommenderar även att du smörjer knivarna när du har gjort rent dem. Se till att knivarna är helt torra innan du lägger undan verktyget.

Rengör luftfiltret

För att din bensindrivna häcksax ska fungera korrekt behöver den ett konstant flöde av ren, sval luft. När du använder häcksaxen ansamlas skräp och dammpartiklar i filtret och luftflödet minskar, vilket leder till sämre motoreffekt, sämre prestanda och överhettning.

Vanligtvis lossas luftfiltret med en spärr eller en knapp. När du har tagit bort filtret blåser du försiktigt genom det och knackar det lätt mot en hård yta. Om filtret är mycket smutsigt är det bäst att byta ut det mot ett nytt filter.

Rengöra eller byta häcksaxens luftfilter

Slipa häcksaxens knivar

Precis som hos alla skärverktyg blir knivarna slöa med tiden.

Du kan slipa häcksaxens knivar med en liten konformad slipsten eller en flatfil. Begränsa knivslipningen till en gång per 50 timmars drifttid – och var försiktig så att du inte slipar bort för mycket metall.

Smörj kugghjulet regelbundet

För att förhindra att fukt tränger in i häcksaxen ska du se till att växelhuset är ordentligt smort. Smörj växelhuset med hjälp av en smörjnippel.

Använd alltid specialfett från Husqvarna.

Dra åt eventuella lösa skruvar och kopplingar

Lösa delar kan lätt falla av, tappas bort eller orsaka skador på resten av verktyget. De vibrationer som en häcksax alstrar kan göra att skruvar, bultar och anslutningar lossnar med tiden.

Dra åt alla synliga delar och fästdon ordentligt med lämplig skruvmejsel eller skiftnyckel. Dra inte åt för hårt eftersom det kan skada gängorna och omgivande delar.

Smörj knivarna regelbundet

Ju mer du använder häcksaxen, desto mer exponeras knivarna för fukt och föroreningar. Det är förvånande hur snabbt erosion kan uppstå och en bra smörjning varje månad hjälper till att skapa en skyddande barriär. Smörjningen hjälper också knivarna att glida över varandra mjukt, vilket skapar mindre friktion och större skärkraft.

Det är bäst att smörja knivarna efter att de har torkats av ordentligt och är helt torra.

Rengör utsidan

Knappar, fjädrar, brytare, skruvar och justerare kan ta stryk om häcksaxen inte rengörs ordentligt. En häcksax som inte underhålls ordentligt kan bli varm eftersom kall luft inte kan flöda fritt över motorn.

En enkel avtorkning med en lätt fuktad trasa eller tvättsvamp gör susen. Du kan även försiktigt blåsa bort smutsen med tryckluft. Undvik att använda kemikalier och rengöringsmedel med slipmedel och gnugga alltid försiktigt. När du har torkat rent alla utvändiga ytor torkar du av dem ordentligt så att häcksaxen är klar för nästa användningstillfälle.

Förvaring på rätt sätt

Om du förvarar dina trädgårdsverktyg i ett skjul, i en verktygslåda eller på ett fordon som utsätts för mycket fukt eller som har en benägenhet att läcka, förkortar du med allra största säkerhet verktygens livslängd. Fukt gör att metalldelarna korroderar. Bränslesystemet kan bli förorenat. Om häcksaxen är batteridriven kan det leda till kortslutning och fel i de elektriska komponenterna.

Ett vattentätt och UV-tåligt kanvasfodral är ett utmärkt sätt att skydda häcksaxen. Du kan även svepa in verktyget i ett bomullslakan eller i en handduk, lägga det i en plastpåse och förvara det i en låda ovanför golvet.

Var den här artikeln till hjälp?