Automower®11-02-2024

Ansluta en Automower®-robotgräsklippare till Wi-Fi

Om du ansluter din Automower®-robotgräsklippare till ett Wi-Fi-nätverk kan den fjärrkommunicera med Husqvarna Cloud via Automower® Connect-appen, när den befinner sig inom Wi-Fi-nätverkets räckvidd.

Med en Wi-Fi-anslutning kan du även använda smart hem-tjänster som Google Home, Amazon Alexa, IFTTT och Öppet API för att styra robotgräsklipparen och uppdatera klipparens programvara.

Vilka Automower®-modeller kan anslutas till ett Wi-Fi-nätverk?

Följande Automower®-modeller använder främst Wi-Fi för att kommunicera med Husqvarna Cloud:
  • Aspire™ R4
  • 320 NERA
  • 310E NERA

Observera att 320 NERA och 310E NERA kan uppgraderas så att det går att lägga till en mobilanslutning med hjälp av ett Automower® Connect Kit, som finns att köpa som tillbehör.

Följande Automower®-modeller kan kommunicera med Husqvarna Cloud via mobilnät och Wi-Fi-nätverk:

• 430X NERA
  • 450X NERA
  • 410XE NERA

Observera att andra Automower®-modeller inte har den maskinvara som behövs för att ansluta till Wi-Fi.

Så här ansluter du en Automower®-robotgräsklippare till ett Wi-Fi-nätverk

Om du vill ansluta din Automower®-robotgräsklippare till ett Wi-Fi-nätverk måste den först parkopplas med din mobila enhet via Bluetooth.

När du har upprättat en Bluetooth-anslutning till robotgräsklipparen kan du välja att ansluta den till ett eller flera Wi-Fi-nätverk. Läs mer om fördelarna med att ansluta till ett Wi-Fi-nätverk

Så här ansluter du robotgräsklipparen till ett Wi-Fi-nätverk:

1. Öppna Automower® Connect-appen.
  2. Välj Logga in och ange dina kontouppgifter.
  3. Se till att du är nära robotgräsklipparen och ansluten via Bluetooth.
  4. För att få en bra Wi-Fi-nätverkssignal ska du se till att robotgräsklipparen är nära nätverksroutern.
  5. Välj Mer > Inställningar > Automower® Connect.
  6. Ange PIN-koden.
  7. Under Wi-Fi trycker du på Välj nätverk.

Inte ansluten till Wi-Fi

1. Välj önskat nätverk i listan.
  2. Ange nätverkslösenordet och tryck på Anslut. Observera att lösenordet är skiftlägeskänsligt.
  3. Vänta tills anslutningen har upprättats.

Nu är robotgräsklipparen ansluten till det valda Wi-Fi-nätverket och nätverkslösenordet sparas till senare.

Observera att Wi-Fi-nätverket måste vara anslutet till internet för att kommunikationen med Husqvarna Cloud ska fungera.

Ansluten till Wi-Fi

Hittar du inte Wi-Fi-nätverket?

I listan över tillgängliga nätverk visas upp till tio nätverk åt gången. Om det önskade nätverket inte visas i listan ska du försöka med följande:
  • Se till att du är ansluten till robotgräsklipparen via Bluetooth.
  • Flytta robotgräsklipparen närmare routern för att få en starkare signal.
  • I Automower® Connect-appen väljer du Mer > Inställningar > Automower® Connect > Välj nätverk > Sök igen för att söka efter nätverk igen.
  • Välj Lägg till ny för att ange namnet på ett nätverk som inte finns i listan, t.ex. dolda nätverk. Observera att både nätverksnamnet och lösenordet är skiftlägeskänsliga.
  • Starta om nätverksroutern (följ anvisningarna från leverantören av nätverksroutern). Vänta en minut eller två tills routern har startat och välj sedan Mer > Inställningar > Automower® Connect > Välj nätverk > Sök igen i Automower® Connect-appen för att söka efter nätverk.

Hur många Wi-Fi-nätverk kan min robotgräsklippare ansluta till?

Du kan spara upp till tio Wi-Fi-nätverk till ditt konto, men klipparen kan bara vara ansluten till ett nätverk åt gången.

Om robotgräsklipparen kopplas bort från det nätverk som används för tillfället ansluts den automatiskt till ett annat tillgängligt nätverk och prioriterar det som har den starkaste signalen.

Byta mellan Wi-Fi-nätverk

Om du har lagt till fler än ett Wi-Fi-nätverk växlar klipparen automatiskt mellan nätverken vid behov.

Om du vill byta till ett specifikt nätverk manuellt trycker du bara på önskat nätverk i listan. Om lösenordet inte redan har sparats uppmanas du att ange det.

Ta bort en Wi-Fi-anslutning från en Automower®-robotgräsklippare

Om du vill koppla bort och glömma ett Wi-Fi-nätverk trycker du på ta bort-ikonen (papperskorgen) bredvid nätverksnamnet och bekräftar att du vill glömma nätverket.

Det valda nätverket kopplas nu bort och glöms. Du kommer fortfarande att se det i listan (såvida det inte är ett dolt nätverk), men om du vill ansluta till nätverket på nytt måste du ange lösenordet igen.

Fördelar med att ansluta klipparen till ett Wi-Fi-nätverk

Du måste inte ansluta din Automower®-robotgräsklippare till ett Wi-Fi-nätverk, men det har sina fördelar.

För modeller med endast Wi-Fi

Om din Automower®-modell endast kommunicerar med Husqvarna Cloud med hjälp av Wi-Fi-teknik kan du fjärrstyra klipparen och integrera smart hem-tjänster i Automower® Connect-appen, när den befinner sig inom Wi-Fi-nätverkets räckvidd.

Med den här anslutningen kan du även ladda ner nya programvaruuppdateringar. Utan Wi-Fi-anslutning kan du styra klipparen inom en räckvidd på 30 meter med Bluetooth, förutsatt att klipparen är parkopplad med din mobila enhet.

För att du ska kunna ladda ner och installera programvaruuppdateringar måste klipparen vara dockad i laddstationen och befinna sig inom Wi-Fi-nätverkets räckvidd.

För modeller med Wi-Fi- och mobilteknik

Om din Automower® kan ansluta till Husqvarna Cloud med både Wi-Fi- och mobilteknik kan du styra gräsklipparen med bara en bra mobilanslutning. Men i områden med dålig mobiltäckning kan en Wi-Fi-anslutning bidra till att upprätthålla en stabil länk till Husqvarna Cloud.

Övrig information

Mer information finns i följande artiklar:

Kontakta din lokala Husqvarna-återförsäljare om du behöver ytterligare hjälp med din Automower®-robotgräsklippare.