AutoTune - PR image
  1. Aanbevolen producten
Verhalen & inspiratie

Doeltreffend houthakken in de hitte en op grote hoogte

Het is een warme, droge, verafgelegen locatie, hoog in de bergen. Op de steile hellingen worden grote bomen in hoog tempo gekapt. Het is een ruige omgeving die zware eisen stelt aan zowel de houthakkers als aan hun machines. Jaime Wagenfuhr en zijn zoon Graham genieten met volle teugen van elke minuut. Kettingzagen met de zelfregelende carburateur AutoTune zorgen ervoor dat ze ongehinderd en doeltreffend kunnen werken, op elke hoogte en bij elke temperatuur.

We bevinden ons hoog in de bergen bij Rainbow Lake, zo'n veertig kilometer ten westen van de stad Redding in het noorden van Californië, aan de westkust van de Verenigde Staten. Jaime Wagenfuhr bedient de knoppen van een lader. Hij stapelt grote boomstammen op, in afwachting van de trucks die de stammen langs de bochtige, stoffige bergwegen naar beneden brengen.

Dat Jaime in het bos terechtkwam, was puur toeval. Hij had een poosje in Los Angeles gewoond en gewerkt, maar besloot om terug te keren naar zijn roots. Hij had een baan nodig en kwam in contact met een vriend die iemand zocht die met een kettingzaag kon werken.

"Je ziet elke dag resultaat"

"Dat was 30 jaar geleden en ik ben er nog steeds," zegt hij tevreden. Maar tegenwoordig heeft Jamie Wagenfuhr zijn eigen houthakkersbedrijf.

"Ik ben graag buiten in deze schitterende omgeving. Het is zwaar werk, maar het is ook leuk en dankbaar werk. Aan het einde van de dag zie je de resultaten van wat je hebt gedaan."

Zijn zoon Graham is het met hem eens. Hij is al sinds zijn kinderjaren in het bos te vinden en heeft het vak geleidelijk geleerd. Hij is nu een van de mensen die alle bomen vellen en de takken trimmen voordat de stammen aan de zware kabels van een speciale bosbouwmachine de helling worden opgetrokken.

AutoTune feature

Het klimaat vormt een pittige uitdaging

"Hoe kun je nu niet houden van een plek als deze?" vraagt Graham, terwijl hij uitkijkt over de vallei en intussen de ketting van een van de kettingzagen slijpt.

"Maar hoewel het groen en het uitzicht schitterend zijn waar je ook kijkt, is het gebied behoorlijk ruig. Er staan meer dan genoeg verraderlijke eiken die al gauw een levensgevaarlijke situatie opleveren als je een misrekening maakt bij het vellen," vertelt Jaime. Het klimaat vormt ook een pittige uitdaging. In de zomer stijgt de temperatuur vaak tot boven de 50 graden. En dan zijn er de hoogteverschillen. De ene week werken Jaime, Graham en de anderen in de vallei. De week daarop werken ze op veel grotere hoogte.

Past zich aan de hoogte, de temperatuur en de brandstof aan

Om deze wisselende omstandigheden het hoofd te bieden, is de Husqvarna 562 XP AutoTune opgenomen in de standaardmachinerie van de Wagenfuhrs. AutoTune is een functie die altijd zorgt voor optimale prestaties van de motor door de carburateur automatisch aan te passen aan de actuele omstandigheden. De motor wordt nauwkeurig afgesteld op verschillen in hoogte en temperatuur, waardoor de motor altijd perfect draait, ook als u van brandstoftype wisselt (bv. naar een brandstof met een hoger ethanolpercentage).

"Meestal als we op een hoogte van meer dan 1300 meter werken, zoals nu, moeten we de motor aanpassen. Maar dat hoeft nu niet meer. De zaag past zichzelf aan en werkt prima op elke hoogte," vertelt Jaime.

"De zaag start altijd snel en draait als een zonnetje. Hij is ook veel scherper dan veel andere zagen van dit formaat," aldus Graham.

AutoTune feature Chainsaw

Gebruikt al 25 jaar zagen van Husqvarna

De Wagenfuhrs gebruiken uitsluitend zagen van Husqvarna. Jamies oog viel op Husqvarna omdat zijn schoonvader jaren geleden een tweedehands Husqvarna-zaag kocht om balken te zagen.

"Voor zover ik weet, maakt Husqvarna al 25 jaar goede zagen. De bedrijfskosten zijn laag, want ze gaan zelden kapot. Als je voortdurend je zagen moet vervangen, krijg je een bedrijf niet op poten."

"Het is van cruciaal belang dat de zaag altijd werkt. Tijd is geld. Alles werkt goed en je kunt efficiënt werken," voegt Graham eraan toe.

Ook al is het nog steeds zwaar werk, de werkomstandigheden zijn de afgelopen jaren aanzienlijk verbeterd. Toen Jaime Wagenfuhr zijn bedrijf begon, waren er geen wegen.

"Het kostte ons elke dag twee uur om de berg op te komen om bomen te vellen," vertelt Jaime.

Hoe lang denk je dat je kunt doorgaan met houthakken?

"Waarschijnlijk totdat ik het echt niet meer kan. Maar ik ben nog best jong, dus dat duurt nog wel even. En anders steun ik met alle plezier Graham als hij in de toekomst het bedrijf wil voortzetten."

Kettingzagen

Lees meer over ons assortiment kettingzagen

Meer informatie