Verhalen & inspiratie

Kettingzagen van Husqvarna - sinds 1959 aangedreven door onze gebruikers

Onze wens om te voldoen aan de werkelijke eisen van bosbouwprofessionals heeft ons ertoe aangespoord om enkele van 's werelds beste en meest innovatieve kettingzagen te maken.

Husqvarna 90 - Husqvarna's eerste kettingzaag, geïntroduceerd in 1959

Chainsaw 90

Toen deze zaag werd ontwikkeld, was een van de vereisten voor de producttechnici het aanzienlijk verlagen van het geluidsniveau. De productieafdeling dacht dat de bestaande uitlaatdemper ‘te ingewikkeld leek’, en dus gingen de producttechnici naar de framewerkplaats van Husqvarna, waar frames voor de motorfietsen en brommers van het bedrijf werden gemaakt. Hun vaardigheden in het buigen van pijpen maakten het mogelijk om een nieuw ontwerp voor de geluiddempers te realiseren. In november 1959 werd de Husqvarna 90 gepresenteerd, een kettingzaag met geluidsniveaus die de helft van die van de concurrentie vormden.

Husqvarna 65 werd in februari 1966 geïntroduceerd

65

Het eerste prototype van de Husqvarna 65 was te zwaar. ''We kunnen deze zaag niet in productie nemen", aldus de technici. Na verdere werkzaamheden aan de zaag werd het zwaartepunt dichter bij de handgrepen geplaatst en het gewicht van het zaagblad verlaagd. De zaag was niet alleen een doorbraak op het gebied van gemak, maar ook zeer krachtig en betrouwbaar. Na het testen van een zaag, zegt een Canadese distributeur: "Ik gooi mijn oude zaagmerken weg - nu gaan we de bos oranje kleuren!"

Husqvarna 180 - geïntroduceerd op de Elmia Trade Fair buiten Huskvarna in 1969

180

In 1969 kregen de producttechnici van Husqvarna de opdracht om een volledig nieuwe kettingzaag te ontwikkelen die op de Elmia Fair werd geïntroduceerd, een grote bosbouwbeurs buiten Huskvarna. Ze hadden er één jaar voor. Andere projecten werden opzij geschoven en alle beschikbare hulpmiddelen waren gericht op het ontwikkelen van een veilige en handige kettingzaag. De producttechnici hadden nauwelijks vrije tijd rond Kerstmis en Nieuwjaar, maar de zaag was op tijd klaar. De Husqvarna 180 was een enorm succes en startte de export naar het Noord-Amerikaanse continent. Ondertussen was het trillingsdempingsysteem zo succesvol dat het hoofd van het ontwerp werd uitgenodigd om een college te geven aan de Universiteit van Dundee, tijdens een conferentie over vibratiegerelateerd letsel.

Husqvarna 162 - geïntroduceerd in 1975 in Zweden en Finland

Chainsaw 162

Nadat de kettingzagen met succes stiller, lichter en met betere vibratiedemping waren gemaakt, richtten de technici van Husqvarna zich op veiligheid. Het gebruik van een kettingzaag kan gevaarlijk zijn en houthakkers hebben vaak ernstig letsel opgelopen. In reactie hierop werd de Husqvarna 162 ontwikkeld, een uiterst moderne zaag met minder onderdelen, een elektronisch ontstekingssysteem en misschien wel het belangrijkste, een automatische kettingrem. De innovatie heeft het aantal ongevallen drastisch verminderd. De fabriek in Huskvarna ontving zelfs een brief van een bosbouwbedrijf, waarin Husqvarna werd bedankt voor het redden van levens met de nieuwe zaag.

Husqvarna 133 - geïntroduceerd in 1981

Chainsaw 133

Van de eerste Husqvarna 90 tot de huidige 572 XP® heeft Husqvarna in de afgelopen halve eeuw veel nummercombinaties gebruikt om kettingzagen te benoemen. Soms hebben de cijfers hun eigen betekenis gekregen. Na de introductie in 1981 werd de Husqvarna 133 zeer populair in Japan - veel geliefder dan de Husqvarna 444 of andere zagen met het nummer 4 in de naam. Tradities in veel Aziatische culturen associëren nummer 3 met liefde, terwijl 4 wordt geassocieerd met overlijden. Gelukkig heeft Husqvarna relatief veilige kettingzagen gemaakt! Intussen waren het de verwarmde handgrepen van de zaag die hem de liefde van bosbouwarbeiders in Noord-Europa opleverden.

Husqvarna 50 Rancher - de eerste allround-zaag, geïntroduceerd in 1982

Chainsaw 50 year

Landeigenaren hadden een eenvoudige, robuuste zaag nodig die uiterst betrouwbaar was. Husqvarna beantwoordde deze oproep met de 50 Rancher. De eerste Husqvarna-zaag die werd gebouwd voor allround gebruik, werd enorm populair bij boeren en boseigenaren in de Verenigde Staten. De naam ‘Rancher’ werd zo bekend dat veel klanten de winkel binnenkwamen en vroegen om ‘een Rancher-zaag’ te kopen, zonder te weten dat ze het over een Husqvarna was. Hoewel de zaag talloze verbeteringen heeft ondergaan, blijft de zaag tot op de dag van vandaag in productie, nu de 55 Rancher genoemd. Te weten de Husqvarna 55 Rancher.

Husqvarna 154 – op de markt in 1983

154

De 154 voltooide het assortiment professionele kettingzagen van Husqvarna. Hij werd tijdens de wereldwijde verkoopconferentie van het bedrijf in Zweden gelanceerd en als dwarsdoorsnede getoond, zodat deelnemers de technische details en innovaties konden bekijken. De gehalveerde kettingzaag was een succes en vergelijkbare displays werden gebruikt om de verkoop over de hele wereld te stimuleren. De orders stroomden binnen in landen als Canada, Rusland, Tsjechië en het Verenigd Koninkrijk. Dat is nog maar één manier om uw geld te verdubbelen.

Husqvarna 262 XP® – de eerste zaag met Air Injection, geïntroduceerd in 1989

Chainsaw 262XP

Husqvarna heeft een trotse geschiedenis op het gebied van het wereldkampioenschap houthakken. De wedstrijd wordt elke twee jaar gehouden en trekt individuele en nationale teamconcurrenten uit ongeveer 30 landen aan. Er zijn vijf categorieën: bomen vellen, een andere ketting aanbrengen, heen en weer stoten door gecombineerde zaagsnede, nauwkeurig korten en snoeien. Husqvarna heeft zeven keer een gouden medaille gewonnen in de individuele klasse. De zaag in bovenstaande foto is een Husqvarna 262 XP®, gebruikt door Vasile Babata uit Roemenië toen hij in 1994 het wereldkampioenschap houthakken won.

Husqvarna 394 XP® - geïntroduceerd in 1991

Chainsaw 394XP

De proefserie van de Husqvarna 394 XP® is gepland voor transport naar voor gelijktijdige introductie in de Verenigde Staten en Nieuw-Zeeland. Het tijdschema was extreem krap en de zagen waren pas op zaterdagochtend klaar, toen de fabriekspoorten dichtzaten en er geen uitgaande transporten waren. De kettingzagen bereikten hun bestemming op tijd door middel van een wanhopige smokkeloperatie via een wachtende taxi. Het resultaat was een hit bij de lancering. Husqvarna is al sinds het einde van de jaren zestig succesvol op de exportmarkt. Tegenwoordig wordt 95% van alle producten geëxporteerd en wordt het bedrijf vertegenwoordigd door 18.000 dealers in bijna 100 landen over de hele wereld.

Husqvarna 335XPT - de eerste gespecialiseerde zaag voor boomverzorgers, geïntroduceerd in 1997

335XPT

Een van de meest gewaardeerde professionele kettingzagen van Husqvarna is ook de kleinste. De Husqvarna 335XPT was de eerste zaag die speciaal werd ontwikkeld voor boomverzorging in steden, tuinen en andere ontwikkelde of bewoonde gebieden. Een boomverzorger moet ervoor zorgen dat bomen veilig, mooi en gezond blijven. Dankzij de compacte motoren en zeer lage carrosseriegewichten worden zagen van Husqvarna wereldwijd vertrouwd door boomverzorgers.

Husqvarna 346XPG - de eerste kettingzaag met een cilinderkap met kliksluiting, geïntroduceerd in 1999

Chainsaw 346XP

De Husqvarna 346 is in het voorjaar van 1999 in de verkoop gegaan. De zagen waren populair vanwege hun hoge efficiëntie en lage trillingen. In 2001 werd de 346XPG geïntroduceerd, een variant met TrioBrake™. TrioBrake™ zorgt ervoor dat de kettingrem met de rechterhand wordt geactiveerd, waardoor het risico op letsel wordt beperkt en een meer ergonomische werkpositie wordt bevorderd. Net als een geïntegreerd trillingsreductiesysteem en de inertiegeactiveerde kettingrem, kan TrioBrake™ een nieuwe industrienorm van Husqvarna worden.

Husqvarna 575 XP® - Husqvarna's eerste professionele kettingzaag met X-Torq, geïntroduceerd in 2005

De theorie achter het bereiken van een tweetaktverbrandingsmotor met aanzienlijk lagere CO2-uitstoot is al sinds de jaren 1920 bekend, en wordt ook wel 'airhead' of 'gelaagd opruimen' genoemd. Niemand had het echter serieus geprobeerd vanwege de technische complexiteit. Na enkele jaren intensief werk en veldtests met gebruikers onder verschillende omstandigheden, slaagden de laboratoria van Husqvarna erin de X-Torq-motor te ontwikkelen op basis van 80 jaar oude kennis en ontvingen ze verschillende patenten. 's Werelds eerste professionele kettingzaag met een X-Torq-motor werd in 2005 geïntroduceerd, en werd de norm voor een reeks tweetaktmotorproducten die op de markt kwamen.

Chainsaw 575XP

Husqvarna 576 XP® - 'Hallo, automatische motoraanpassingen!' Geïntroduceerd in 2008

Lang nadat de auto-industrie was vergeten dat ze motoren moest aanpassen aan verschillende temperatuur-, vochtigheids- en hoogteomstandigheden, kreeg draagbare apparatuur eindelijk de beurt. De evolutie van 575 XP naar 576 XP kwam met de introductie van AutoTune, de automatische aanpassing van de carburateur, waardoor het niet meer nodig was om de carburateur handmatig in te stellen. Na de overstap naar een modern Husqvarna met AutoTune zijn er nog weinig kettingzaaggebruikers die af en toe het gedoe met een kleine schroevendraaier missen die nodig was bij het afstellen van de carburateurnaalden om het motorvermogen van hun zaag te maximaliseren.

Chainsaw 576 XP

Husqvarna 572 XP® - De volgende legendarische kettingzaag, geïntroduceerd in 2017

Chainsaw 572 XP Campaign image - Canada

De Husqvarna 572 XP® is volledig opnieuw ontworpen voor zelfs de meest veeleisende taken: sterk, relatief licht en met een uitstekende wendbaarheid gezien het formaat. Met uitstekende zaagprestaties, uitstekende koelcapaciteit en geavanceerde filtratie is het product gebouwd voor maximale productiviteit, betrouwbaarheid en duurzaamheid, elke dag weer. Het nieuwe motorontwerp biedt een groot bruikbaar toerentalbereik voor topprestaties, zelfs bij zware belasting. De zaagcapaciteit van de Husqvarna 572 XP® kettingzaag is 12% hoger dan bij het vorige model 372 XP®, waardoor deze kettingzaag ideaal is voor zwaar gebruik, ook met lange geleiders. De introductie van de zaag omvatte een reeks films waarin ambassadeur Andy Campbell van H-Team de wereld rondreisde om de meest veeleisende professionele gebruikers te ontmoeten en hun inzichten te verkrijgen over hoe de Husqvarna 572 XP® in verschillende werelddelen presteerde bij uitdagingen op het gebied van weer, vuil en hoogte. 

DUURZAAMHEID VAN HUSQVARNA

Husqvarna T540i XP® en 540i XP® - Vernieuwing voor boomverzorgers overal ter wereld, geïntroduceerd in 2020

Main hero campaign image - Jo holding up saw in tree - cheering

In 2020 revolutioneerde Husqvarna het werk van veel boomverzorgers en boomverzorgers over de hele wereld door een accukettingzaag te lanceren die vergelijkbaar is met een 40cc-kettingzaag op benzine. Husqvarna heeft opnieuw laten zien hoe belangrijk de gebruiker is door een zaag te ontwikkelen die dezelfde uitdagingen aankan die boomverzorgers en hun grondpersoneel elke dag ontmoeten. De focus ligt op vermogen, precisie, manoeuvreerbaarheid en geen uitstoot. De Husqvarna T540i XP® is de ideale boomzaag en de Husqvarna 540i XP® is perfect voor grondwerk of snelle zaagsneden vanuit een hoogwerker. 

#WEAREBATTERYPOWER

Husqvarna T542i XP® en 542i XP® - 's werelds eerste accukettingzagen met een koppeling, geïntroduceerd in 2023

T542i XP Hero image Kick start energy

In 2023 lanceerde Husqvarna 's werelds eerste accu-kettingzagen met een koppeling. Afgeleid van de Husqvarna accukettingzagen T540i XP® en 540i XP®, werden de Husqvarna T542i XP® en de kettingzaag met achterhandgreep 542i XP® voorzien van een centrifugale koppeling. 'Waarom?' vraagt u zich misschien af. Nou, door een centrifugaalkoppeling toe te voegen die een gemeenschappelijk onderdeel is van een benzinekettingzaag en deze te combineren met alle voordelen van een accukettingzaag, krijgt de zaag net dat beetje extra startvermogen en een betere doorstroming bij gebruik in de bomen. Niet alleen het leven van de boomverzorgers en boomprofessionals wordt daardoor beter en leuker, maar ook gebruikers die gewend zijn aan een benzinemotor, herkenden een aantal typische kenmerken van hun huidige keuze. Husqvarna heeft wederom bewezen dat innovaties deel uitmaken van het DNA van het bedrijf.

De eerste kettingzaag van Husqvarna werd in 1959 geïntroduceerd en was zwart en oranje. Husqvarna-producten zijn sindsdien oranje. Als gevolg van de eisen die professionele bosbouw- en boomverzorgers aan ons stellen, zijn we van mening dat we het beste assortiment kettingzagen ter wereld hebben. Wat kunt u de komende decennia verwachten van kettingzagen van Husqvarna? Vraag het niet aan ons – vraag het aan onze klanten. 
We weten alleen wat de kleur zal zijn.

Husqvarna kettingzagen

(26)