Verhalen & inspiratie

Veiliger in hoog tempo werken bij elektriciteitsleidingen

Bij het vellen van bomen en trimmen van takken bij elektriciteitsleidingen wordt er in hoog tempo gewerkt. Het is een zware klus die elke seconde uiterste concentratie vergt. Gerry Breton, Safety Director bij Lucas Tree Experts, besloot al in een vroeg stadium te investeren in kettingzagen van Husqvarna met de unieke kettingrem TrioBrake. Dit bleek al snel een rendabele investering te zijn. Kettingzaaggebruiker Bill Raleigh en zijn collega's werken nu slimmer; ze gebruiken betere werktechnieken en werken veiliger en ergonomischer.

Eenvoudiger, efficiënter werken

Bill Raleigh ziet duidelijk de voordelen van TrioBrake. Het maakt onder andere het werken met een kettingzaag eenvoudiger en efficiënter. "Met TrioBrake kunnen we soepeler bewegen en sneller werken. Bij het kappen of trimmen van een boom is bijvoorbeeld een tikje met de rechterpols tegen de rechterhandbescherming genoeg om de zaag te stoppen en je hebt de linkerhand vrij om takken en andere dingen te verwijderen die in de weg zitten." Een ander belangrijk voordeel is volgens Bill Raleigh dat TrioBrake je als het ware dwingt om de juiste werktechniek te hanteren, zoals je knieën buigen en niet je rug. Zo werk je veel ergonomischer.

TrioBrake feature Chainsaw

Minder risico op letsel

Het risico op rugpijn en andere rsi-klachten bij een incorrecte houding of onjuist gebruik van de zaag is nu veel kleiner. Gerry Breton merkt op: "Als je in een goede, ergonomische houding werkt, met de zaag dicht bij je lichaam, is het risico op terugslag ook kleiner. Het is belangrijk voor ons om uiteindelijk het aantal ongelukken in het veld terug te dringen." Tegelijkertijd gaat het natuurlijk ook om het weghalen van obstakels zodat we efficiënt en rendabel kunnen werken. "TrioBrake heeft totaal geen effect op je productiviteit als je eenmaal aan de zaag gewend bent en op de juiste wijze werkt. In tegendeel, TrioBrake bevordert absoluut een slimmere manier van werken."

Lucas Tree Experts is werkzaam in Portland, Maine, in de noordoosthoek van de Verenigde Staten. Het bedrijf heeft ongeveer 250 medewerkers en is gespecialiseerd in het open en overzichtelijk houden van corridors voor elektriciteitsleidingen. Op de grond kappen ze bomen die te dicht bij de masten staan en ze maken gebruik van hoogwerkers om beschadigde takken te verwijderen wanneer deze op de elektriciteitsleidingen kunnen vallen. Safety Director Gerry Breton houdt toezicht op de werkzaamheden. Gerry vertelt dat hij al op jonge leeftijd in aanraking kwam met kettingzagen.

Kettingzagen

Lees meer over ons assortiment kettingzagen

Meer informatie

"Was ik helemaal gek geworden?"

Hij herinnert zich een bepaald voorval toen hij zijn vader hielp om de veranda's te verwijderen van een paar appartementen die ze bezaten. "Mijn vader durfde niet zo goed zelf op de veranda's te staan. Dus in plaats daarvan bond hij een touw om mijn middel en zei: 'Maak je geen zorgen, Gerry, het is niet gevaarlijk' en hij liet me uit het raam klimmen met een elektrische zaag in mijn hand om de noodzakelijke zaagwerkzaamheden uit te voeren." "Als ik daaraan terugdenk, vraag ik me af: Was ik helemaal gek geworden?" vertelt Gerry, terwijl hij in lachen uitbarst. "Nu zou ik dit echt niet meer doen, tenminste niet zonder veiligheidsuitrusting." Gerry Breton houdt van zijn werk en zegt dat hij zich hartstochtelijk inzet voor veiligheid. Daarom aarzelde hij ook geen moment toen Husqvarna vroeg of Lucas Tree Experts de kettingzagen met TrioBrake wilde testen.

Chainsaw 550 XP Mark II Triobrake

Drie manieren om de ketting te stoppen

TrioBrake is de unieke kettingrem van Husqvarna, die het mogelijk maakt om de kettingzaag snel op drie verschillende manieren te stoppen: automatisch via de inertiefunctie of handmatig wanneer de gebruiker in aanraking komt met de handbescherming aan voor- of achterzijde. Naast het feit dat TrioBrake de ketting stopt in geval van terugslag, treedt de kettingrem ook in werking als de kettingzaag niet op de juiste manier wordt gebruikt in termen van techniek en ergonomie. Lucas Tree Experts gebruikt inmiddels een groot aantal zagen met TrioBrake tijdens het veldwerk. "Medewerkers die TrioBrake gebruiken, hebben de manier waarop ze werken verbeterd, omdat de zaag hen daartoe dwong," aldus Gerry Breton.

Een comfortabele zaag om mee te werken

Iemand die hierover kan meepraten is Bill Raleigh, een ervaren gebruiker en kettingzaaginstructeur, die deel uitmaakt van een team dat elektriciteitsleidingen vrijhoudt in New Gloucester, pal ten noorden van Portland. "Ik gebruik deze zaag al bijna vier jaar en ik ben er helemaal aan verknocht," vertelt Bill Raleigh tijdens een pauze. "Het is een comfortabele zaag om mee te werken, zowel op de grond als in een boom, en de rechterhandbescherming zit helemaal niet in de weg."

TrioBrake - PR image