Počnimo

Rasčišćavanje posledica oluje motornom testerom – kako ostati bezbedan kada priroda napada

Porodice zarobljene u svojim domovima. Drvo koje pada pravo na vas dok radite. Kao spasilac u skoro olujom pogođenom Misisipiju, Woodman Speights ima dosta iskustva u radu sa motornim testerama u teškim uslovima. Opasan zadatak rasčišćavanja posledica oluje – je nešto što bi trebalo da rade samo obučeni profesionalci. “Video sam ozbiljna oštećenja,” rekao je.

576XP - USA version

Glavni izazov: Rad sa napetim drvećem

 • Vreme: Zavisi od količine štete
 • Napor: High
 • Nivo: Profesionalci

Woodman Speights

Godine: 23

Zanimanje: Vatrogasac u Starkville odeljenju za požare

Grad: Ponotoc, Mississippi

Rasčišćavanje područja pogođenog olujom predstavlja jedan od naopasnijih zadataka u radu sa motornom testerom. Statistički, više povreda se dogodi za vreme procesa rasčišćavanja nego za vreme same oluje. Woodman Speights i njegove kolege iz Starkville odeljenja za požare su uvek spremni za rad sa svojim testerama pri ruci. Za vreme svoje poslednje misije vezane za oluju, rasčišćavanje je bilo izuzetno hitno – na porodični dom je pao veliki hrast.

“Primili smo poziv o drvetu koje je palo na krov kuće. Ali da bismo stigli tamo, morali smo da rasčistimo ulice od drveća koje je bilo popadalo svuda okolo.”

Woodmanova ekipa je motornim testerama raskrčila put. Ovo je bio zadatak koji uključuje nekoliko izazova kao što su električne instalacije, pale žice i krhotine.

“Najvažnije je ostati smiren. Ukoliko počnete da radite bez razmišljanja, bićete povređeni. Aovo je dovoljno lošasituacija da biste bili povređeni,” kaže Speights.

Zahvaljujući volonterima koji su pomogli da se uklone odsečeni ostaci, prvi deo rasčišćavanja je bio gotov za 30 minuta i vatrogasci su mogli da uđu u kuću. To je trenutakkada su otkrili da je krošnja ogromnog drveta u potpunosti blokirala hodnik, zarobivši porodicu u jednoj od soba na spratu.

“Počeli smo proveravajući napetost, ali nije je bilo. Tako da smo samo isekli grane, otvarajući put porodici.”

“Najvažnije je ostati smiren. Ako počnete da radite bez razmišljanja, bićete povređeni.”


Koji je vaš najvažniji savet za druge korisnike motornih testera kada se radi o rasčišćavanju posledica oluje?

“Upamtite, ukoliko postoji bilo kakva sumnja da nećete moći da se nosite sa situacijom – odustanite. Ukoliko osećate da niste adekvatno opremljeni ili dovoljno iskusni i nije mnogo hitno, pustite profesionalca da to odradi.”

7 profesionalnih saveta za rasčišćavanja posledica oluje:

Pre početka

 1. Pregledajte

  Izvršite popis štete. Da li postoje pokidane žice ili krhotine u blizini drveća? Da li je drvo negde napeto što bi moglo da utiče na njegovo kretanje?

 2. Razgovarajte

  Uverite se da su svi uključeni u rasčišćavanje profesionalci koji znaju šta radeg. Ljudi koji su prošli odgovarajuću obuku bi trebali da rade na ovakvom zadatku.

 3. Plan odstupne staze

  Uvek proverite da li imate plan odstupne staze pre nego što počnete da radite.

1. Izaberite pravu opremu

Proverite da li ste uzeli propisanu zaštitnu odeću za rad sa motornom testerom. Takođe redovno treba da proveravate sigurnosne karakteristike opreme. Obavezno pripremite set za prvu pomoć dodatno gorivo i ulje za vašu opremu.

I upamtite, najbolja stvar koju možete poneti kada radite sa motornom testerom jeste pratilac. Izbegavajte da radite sami.

“Obično imamo komandanta koji određuje konkretne zadatke tima. Često su tu i volonteri koji pomažu. Važno je da svi uključeni besprekorno komuniciraju pre početka rada, pošto će biti teško bilo šta čuti od zvuka testera i zaštita za uši,” kaže Speights.

2. Isplanirajte svoj rad

Kada se približavate području pogođenom olujom, uvek ostavite vreme da procenite situaciju. Da li ima pokidanih žica ili krhotina u krošnji drveća? Da li je drveće napeto i da li ima drveća isčupanih iz korena? Ne bi trebalo da krećete sa radom pre nego stedobro sagledali ono što imate pred sobom. Takođe je veoma važno daisplanirate odstupnu stazu, u slučaju da se nešto desi.

“Jedino kada želite da pobegnete za vreme rasčišćavanja jeste kada vidite da stablo pada na vas. To je momenat kada treba da budete spremni da samo bacite vašu testeru i pobegnete odstupnom stazom,” kaže Speights.

3. Sečenje tamo gde je napeto

Jedan čest izazov kada se radi o rasčišćavanju nakon oluje je napetost oborenih stabala. Napetost može da izazove neočekivana kretanja prilikom sečenja drveta, čineći da određeni delovi iskoče i povrede vas, ili pogode vašu opremu, ili uzrokuju da se deblo pomeri i zaglavi vas.

Speights objašnjava kako on obrađuje napeto palo drvo:

“Počinjemo sa sečenjem svih malih grančica kako bismo dobili bolji pregled situacije. Zatim skidamo što je više moguće težine pre sečenja napetih delova. Nastavljamo sa malim rezovima na napetoj strani, kako bismo oslobodili bar malo napetosti, i polako i na kontrolisan način napravimo tri do četiri malih rezova dok napetost u potpunosti ne popusti. Važna stvar jeste raditi polako i korak po korak.”

Cutting when tension in fallen tree

Ovo je opasan posao koji bi trebalo da obavljaju samo obučeni profesionalci.

Za prekomernu napetost: Otvaranje na mestu pritiska

Varijacija gde sečete samo sa unutrašnje strane luka (napeta strana). Napravite rez kao otvoren usmeravajući zarez sa većim otvorenim uglom. Secite po malo sa obe strane dok napetost ne počne da popušta. Napetost se oslobađa polako pod dobrom kontrolom i smerom. Pažljivo sa vrhom vodilice kako biste izbegli povratni udarac.

Za usmerenu napetost: Brojač rezova

 1. Isecite otvoreni usmeravajući zarez na unutrašnjoj strani luka zakrivljenog debla, do oko trećine debljine debla.
 2. Ostanite na unutrašnjoj strani luka i secite u malim etapama od spolajšnje strane luka, u centru zareza, dok se deblo ne slomi.

Sečenje pravilnim redosledom

Drveće oboreno olujom treba da bude oboreno u smeru duvanja vetra. Ne rizikujte i uvek osigurajte odstupnu stazu. Počnite sa vrhom drveta da biste smanjili rizik da padne u opasan položaj i zarobi vas. Drveće na slici je oboreno sledećim redosledom: 1, 2, 3, i 4.

 1. Oslanjajuće drvo

 2. Slomljeno drvo, zakačeno/isečeno drvo

 3. Drvo isčupano iz korena

 4. Vertikalno slomljeno drvo, visoki panj

4. Spuštanje naslanjajućeg drveta

Počnite spuštanjem naslanjajućeg drveta. Krošnje drveta su verovatno pod pritiskom i njihov položaj je nestabilan. Iz tog razloga nikada ne smete da šetate područjem gde se seku stabla. Obarajte drvo pod bezbednim uglom pravo od pozadi ili, na padinama, sa V-rezom ili dubokim V-rezom. Drvo će zatim polako da pada, i zadržaće se na panjuza vreme pada bez cepanja ili udaranja u nešto.

5. Spuštanje slomjenih delova sa visećih vrhova

Porodice zarobljene u svojim domovima. Drvo koje pada pravo na vas dok radite. Kao spasilac u skoro olujom pogođenom Misisipiju, Woodman Speights ima dosta iskustva u radu sa motornim testerama u teškim uslovima. Opasan zadatak rasčišćavanja posledica oluje – je nešto što bi trebalo da rade samo obučeni profesionalci. “Video sam ozbiljna oštećenja,” rekao je.

 1. Počnite sa odsecanjem vrha tako da bude lakše okrenuti ga.

 2. Okrenite polomljeni deo na dole upotrebom kuke za okretanje, trake za okretanje ili laganim povlačenjem mašinom.

 3. Sada odsecite visok panj na uobičajen način. Ali pažljivo – Deblo obično brzo padne da odskoči i da se nepravilno otkotrlja.

6. Obrada isčupanih stabala iz korena

Oboreno drveće isčupano sa korenom nikada ne bi trebalo seći pri dnu ukoliko postoji bilo kakav rizik da koren može da padne u vašem pravcu. Ukoliko celo drvo mora da bude obrađeno testerom, najbolje je početi od vrha. Ovo ga oslobađa napetosti pre nego što stignete do korena. Počnite sa okresivanjem drveta tako da možete da vidite da li je deblo napeto. Sada izmerite dužinu prvog panja od vrha i tamo presecite panj. Alternativno, presecite dovoljno daleko tako da koren ne može da se podigne. Zatim upotrebite traktor sa hvataljkom ili čekrkom da sprečite drvo da se vrati nazad.

Pažnja: Kada je deblo odsečeno, drvo sa isčupanim korenom ne sme nikad da ostane da stoji. Popuštanje ili kompletan pad drveta može da rezultira njegovim padom na prolaznike, što može dovesti do ozbiljnih povreda ili smrti.

Sečenje korena ručno, pre mašine, može da se radi samo kada ne postoji rizik da se drvo sa korenom okrene. Takođe morate da budete u bezbednoj poziciji ukoliko deblo odskoči.

Kada se deblo odseče od korena, može da se pomera bočno velikom snagom. Zato neka vaša odstupna staza uvek bude slobodna. Stojte sa leve strane debla a secite ga sa desne strane, oko 0.5 metara iznad debla. Tako imate zaštitu za noge ukoliko deblo sklizne na stranu kada ste ga presekli.

Cutting uprooted fallen tree Cutting uprooted fallen tree
7. Spuštanje slomljenih drveća bez visećih vrhova

Slomljeno drveće i visoki panjevi isečeni na uobičajen način, kao normalno drvo. Ali pažljivo – debla obično padaju brzo, mogu da se izdignu na kraju i otkotrljaju nepravilno.