Pravilna priprema


6 koraka za uspešno obaranje drveća

Kada obarate drveće, pravilne tehnike rada su od klučnog značaja. Ne samo da bi stvorile sigurno radno okruženje, već da bi bile i efikasnije u radu.

1. Planirajte unapred


Kada se radi o uklanjanju drveća testerom, priprema je od ključnog značaja. Ukoliko planirate seču i koju šumarsku opremu da ponesete, ne samo da ćete raditi bezbednije, već će i vaš posao nakon seče biti lakši. Pre svega, proverite da li tamo postoje velike prepreke – kao što su dalekovodi, putevi ili zgrade – na tom području. Primenite znakove upozorenja ukoliko znate da put prolazi kroz šumarsko područje ili da svakodnevno tuda prolazi mnogo ljudi.

Planning is key when felling trees

2. Proverite smer obaranja


Nastavite sa određivanjem smera obaranja pažljivim proučavanjem stabla. Kako izgledaju grane i kako rastu? Takođe, uzmite u obzir smer duvanja vetra. Ukoliko niste sigurni koji je prirodan smer pada drveta, odmaknite se i proverite viskom (pogledajte detalje). Rasčistite oko drveta u planiranom smeru obaranja. Takođe rasčistite oko 45 stepeni iza drveta u oba smera, tako pravite svoju odstupnu stazu.

Check the felling direction

3. Okrešite stablo


Kada ste očistili područje, postavite upozoravajuće znake u odlučenom pravcu pada drveta i na vašoj odstupnoj stazi. Proverite da li imate dovoljno goriva u rezervoaru za predstojeći zadatak. Zatim je vreme za orezivanje drveta da biste se oslobodili grana koje se mogu naći na putu kada testerišete obarajući rez. NAjsigurniji način za obrezivanje je rad sa vučnim lancem (donji deo vodilice) od vrha na dole.

4. Odredite tehniku sečenja


Jednom kada očistite drvo od grančica do visine ramena, vreme je da napravite obarajući rez. Kada ovo radite, važno je da se setite dve stvari: prelomnica mora da ima jednaku debljinu ispravnih dimenzija i klin za razdvajanje ili udarna šipka treba da budu umetnuti pre nego što drvo zaglavi vodilicu. Koju tehniku rada ćete koristiti zavisi od veličine drveta i nagiba, i od veličine vaše testere. Ovde smo sastavili informacije o različitim tehnikama, tako da sasmi možete da pronađete koji način najbolje odgovara vašim uslovima. /ubacite link u pravilan prostor “rad sa motornom testerom”/

Chainsaw cutting technique

5. Proverite da li stablo ima nekih bolesti


Ukoliko primetite da je drvo bez boje i meko ili ukoliko donji deo debla izgleda otečen ili oboleo, morate biti veoma pažljivi. Ovo je slučaj kada je drvo inficirano truležom i to znači da su vlakna oslabljena. Kada se ovo desi, oborite drvo u prirodnom smeru pada i ukoliko ste nesigurni upotrebite čekrk. Trulež obično inficira višlje delove drveta, tako da jedna opcija može da bude da oborite drvo sa ekstra visokim panjem.

6. Izaberite vaš alat


Postoji nekoliko alata za obaranje između kojih možete da birate kada obarate drvo. Veličina drveta određuje koja vrsta šumarske opreme vam je potrebna. Za najmanje drveće, vam nije potreban alat za obaranje. Snaga ruke je dovoljna, eventualno pomoć duge motke. Klin obaranja obezbeđuje veću silu obaranja od različitih vrsta šipki za lomljenje. U ekstemnim uslovima možete da koristite kanap i čekrk, što je najbezbedniji i najmoćniji način za obaranje drveća. Pogledajte u prostor sa činjenicama za više informacija o raznim alatima.

Kako proceniti visinu drveća

 1. Držite štap u ispruženoj ruci ispred vas tako da dužina štapa bude jednaka razdaljini između vašeg oka i ruke i vertikalnog štapa tako da formirate pravougaoni trougao između vašeg oka, ruke i vrha štapa.

 2. Zagledajte se u drvo i stanite na dovoljnu udaljenost tako da drvo izgleda visoko kao i dužina štapa. Ako je drvo nagnuto, preciznije rezultate ćete dobiti ako ga merite sa strane, tako da se drvo ne naginje ni prema vama ni od vas.
 3. Razdaljina između vas i drveta je sada jednaka visini drveta.

Estimate the height of a tree

Kako izmeriti nagib drveza viskom

 1. Usmerite visak prema vrhu stabla drveta.

 2. Izmerite razmak između tačke udara viska do centralnog dela debla.

Alat za obaranje

 • Nožna šipka za lomljenje je pogodna za manja stabla kada ih proređujete. Ubacite alat pre završetka obarajućeg reza i svom svojom težinom stanite na polugu. Ona je u suštini teleskopska i može se nositi u futroli na šumarskom pojasu.
 • Šipka za lomljenje se koristi kod malih stabala. Da bi se povećala snaga podizanja, ubacite alat – pre završetka obarajućeg reza – u sred reza. Podignite je nogama i ispravite leđa.
 • Udarna šipka se koristi na isti način kao i šipka za lomljenje, ali može da se koristi i kao alat za udaranje kada se koriste klinovi za razdvajanje.
 • Klinovi za razdvajanje su najbolji za srednja i velika stabla. Ubacuju se pre završetka obarajućeg reza i u njih se udara sekirom ili udarnom šipkom. Uvek koristite klinove od plastike ili aluminijuma, tako da ne rizikujete oštećenja lanca ukoliko ih zasečete.
 • Čekrk se koristi u situacijama gde vam je potrebna maksimalna snaga i bezbednost. Žica se vezuje što je moguće višlje na drvo za maksimalan efekat.
Felling tools

Povezani artikli

 • 550 XP
  Pravilna priprema

  7 najboljih saveta za bezbedno i efikasno okresivanje drveta

  Kada radite sa testerom, okresivanje je obično operacija koja zahteva najviše vremena i napora. Drugim rečima, mnogo toga ćete dobiti učenjem dobre tehnike.