“In het begin van de jaren negentig kwam ik tijdens een herstelproject voor bosgebieden voor het eerst beroepsmatig in contact met bomen. Deze kennismaking prikkelde mijn interesse in de verzorging van bomen en eind jaren negentig begon ik aan een branchegerichte vervolgstudie aan het Burnley College in Victoria."

“Ik dacht echt dat overstappen van de ene naar de andere tak niet zou kunnen. Maar het kon wel!”

“Tijdens de opleiding moest ik natuurlijk ook in bomen klimmen en ondanks mijn oorspronkelijke overtuiging dat van tak naar tak overstappen gewoonweg niet mogelijk was, zette ik alles op alles en besefte dat het wel kon. Ik rondde mijn ‘bomentraining’ met succes af en ging aan de slag in de Royal Botanic Gardens in Melbourne en Cranbourne, waar ik iets meer dan tien jaar de bomen verzorgde.”

“Ik heb ervoor en erna verschillende banen gehad, maar nu heb ik mijn eigen bedrijfje, TreeStyle Pty Ltd, en daar heb ik mijn handen vol aan.”

“Ik woon en werk al bijna twintig jaar in Melbourne en ik heb het ongelofelijke geluk gehad dat ik in die tijd heb mogen samenwerken met enkele van de beroemdste bomenklimmers en mensen uit de bomensector hier in Victoria, in het hele land en over de hele wereld.”

“Op het ogenblik werk ik voor allerlei particuliere klanten, besteed ik werk uit, werk ik met studenten die een boomkweekopleiding volgen en doe ik nog steeds vrijwilligerswerk voor de vele en gevarieerde organisaties waarbij ik de afgelopen twee decennia met veel plezier betrokken ben geweest.”

Hoe zou u uw werkomgeving omschrijven?

“Het geweldige buitenleven! Mijn werk is sterk gevarieerd en strekt zich uit van een combinatie van werk op de grond en in de lucht, zoals in bomen klimmen en werken met machines en materieel, tot college geven en begeleiding van studenten die een boomteeltopleiding volgen en het lidmaatschap van commissies waarin de voordelen van bomen en hun waarde en belang voor de gemeenschap aan de orde komen.”

“Ik ben zo gelukkig geweest om samen te kunnen werken met enkele van de beroemdste bomenklimmers en mensen uit de bomensector, in het hele land en over de hele wereld.”

Wat zijn de belangrijkste uitdagingen van bomenonderhoud in Australië?

“Het weer, het verschil in vaardigheden en ervaring van medewerkers, omgaan met de verwachtingen van de klant en soms is het gewoon niet lang genoeg licht op een dag.”

Wat zijn voor u de belangrijkste factoren om uw werk goed te kunnen doen?

“Zorgvuldige planning en duidelijke omlijning van de taak vanaf het allereerste begin. Gevolgd door klimvaardigheden, technische deskundigheid en aandacht voor detail binnen het bladerdak. Ook de doeltreffendheid en effectiviteit van een oplettend grondteam is van belang. En natuurlijk de zorgvuldige en complete opruiming door het hele team als de klus is afgerond.”

Is het een uitdaging, qua veiligheid, om met een kettingzaag te werken als u in bomen klimt?

“Dat is het zeker. Daarom draag ik altijd goed zichtbare kleding, een stevige zaagbroek en een slijtvast jack dat onder de meeste weersomstandigheden comfortabel is. Ook draag ik stevige klimschoenen in de boom en sterke werklaarzen bij al het grondwerk en de gebruikelijke veiligheidshelm met gehoorbescherming, het liefst in duidelijk zichtbare of opvallende kleuren. De veiligheidsbril pas ik aan de omstandigheden aan, amberkleurig, rookglas of gepolariseerd glas, en ik werk eigenlijk nooit zonder werkhandschoenen.”

Hoe ziet een gewone werkdag eruit voor Kiah Martin?

“Een ‘gewone werkdag’ begint meestal om 7:30 uur op de locatie. Het team arriveert en we bekijken de klus, bespreken het noodzakelijke werk en kijken of er bijzondere dingen op het werkblad staan en of er speciale installaties nodig zijn. Dan gaan we aan de slag en zoeken we de bomen of locaties op waarom het gaat. We werken nauw samen als team en communiceren duidelijk met elkaar."

“We beperken waar mogelijk het lawaai tot een minimum en iedereen werkt zorgvuldig en efficiënt met het gereedschap dat past bij zijn of haar taak. Er wordt meestal veel geklommen op zo'n dag, dus er komen specifieke klim- en tuigagekits aan te pas, waaronder diverse klim- en grondzagen en grote machines, en natuurlijk moeten we ons bijproduct leveren voor hergebruik in de tuin van een andere klant in de buurt."

“Lunch valt vaak samen met mulchen, gevolgd door meer van hetzelfde, totdat de klus erop zit, we de locatie zorgvuldig opruimen, controleren of de klant volkomen tevreden is en terugkeren naar het beginpunt. Eigenlijk zijn de meeste dagen buitengewoon, want de teams zijn fantastisch en het werk is altijd weer uitdagend."

Wat is uw waardevolste gereedschap?

“Dat is een werpkubus van Faltheimer, compleet met een werplijn en drie werpzakken van Harrison Rocket. Een zeer goede tweede is mijn kettingzaag met bovenhandgreep, de Husqvarna T540XP, die vrijwel al het grotere opruimwerk aan kan.”

Wat betekent het merk Husqvarna voor u?

“Historisch erfgoed, robuuste partnerrelaties en geavanceerde technologie. Maar ook 100% inzet om moderne uitrustingen te maken, toewijding aan de branche en onder alle omstandigheden betrouwbare uitrusting.”

Overal ter wereld gaan boomverzorgers de strijd aan om hun vaardigheden en professionalisme te bewijzen. Kiah Martin is een van de meest gerenommeerde boomverzorgers ter wereld en haar staat van dienst spreekt voor zich. Ze is algemeen erkend en won talloze prijzen in het International Tree Climbing Championship (ITCC), het Asia Pacific Tree Climbing Championship (APTCC) en het Australian Tree Climbing Championship (ATCC).