Proizvodi i inovacije

Neutralno je prirodno za nas

Re-Power – karbonski neutralno gorivo

Priroda je mesto gde mi i vi provodimo najviše svog vremena, te je briga za ljude i životnu sredinu prirodna stvar za nas. Nova Husqvarna Re-Power alkilatna goriva za 2-taktne i 4-taktne motore sa obnovljivim sadržajem pružaju čistije sagorevanje, u poređenju sa regularnim gorivom.

Symbol Campaign Climate Neutral - EN with forest background

Kako Re-Power utiče na životnu sredinu?

Goriva za motore sa sagorevanjem stvaraju emisije CO2 tokom korišćenja. Sa Re-Power, deo CO2 emisija dolazi umesto toga iz obnovljivih sirovina, što smanjuje karbonski otisak u poređenju sa regularnim alkilatnim gorivom.

Fuel 2T and 4T Re-Power - campaign image

Kako rešavamo te probleme?

Smanjenjem naših emisija na minimum, smanjujemo naš uticaj CO2. Međutim, to nije dovoljno. U korist karbonski neutralnog otiska, rešili smo da se razlikujemo.

U saradnji sa First Climate Market AG, kupujemo kredite na bazi projekta karbonskog odstupanja na vetrofarmi u Indiji. Projekat je sertifikovan prema Mehanizmu čistog razvoja i Zlatnom standardu.

Windmill

Koliko daleko smo napredovali?

Ponosni smo što su naša Re-Power goriva za 2-taktne i 4-taktne motore ekološki neutralna. Ima još dosta posla, ali to je korak napred ka cilju.

Kompanija Husqvarna je posvećena smanjenju karbonskog otiska u oblastima u kojima možemo da utičemo. Naša inicijativa Climate Neutral bavi se širom tematikom osim smanjenja karbonskih emisija i poštovanja globalnih standarda. Prisutna je u svemu što radimo – društvo sa niskim karbonskim otiskom zahteva timski trud svake karike u lancu.

Xplorer Solid outdoors forest

FAQ

Kompanija Husqvarna je posvećena smanjenju karbonskog otiska u oblastima u kojima možemo da utičemo. Današnji kupci žele proizvode sa niskim karbonskim otiskom koji podržava njihove napore da postanu karbonski neutralni. Zaposleni preferiraju poslodavca koji je posvećen zaštiti životne sredine a investitori analiziraju klimatske rizike unutar svojih portfolija ulaganja. Zato postoji dosta dobrih razloga da se kompanije angažuju u incijativama za zaštitu klime.

Karbonski otisak se definiše kao ukupne emisije izazvane od strane pojedinca, organizacije ili proizvoda, izražene kao ekvivalent ugljen-dioksida. U većini slučajeva nije moguće tačno izračunati ukupan karbonski otisak zbog neadekvatnog znanja podataka i složenih interakcija između doprinosećih procesa.

Uopšteno govoreći, najveći otisak goriva je povezan sa fazom korišćenja. Karbonske emisije se takođe generišu tokom vađenja sirovina, proizvodnje i distribucije goriva. Povećanjem obnovljivog sadržaja goriva, smanjuju se fosilne emisije tokom korišćenja.

Karbonski kredit je finansijska jedinica merenja koja omogućava organizacijama i pojedincima da podrže prelaz na niskokarbonsku budućnost. Svaki put kada se projektom potvrdi smanjenje, izbegavanje ili uništenje metričke tone ugljen-dioksida, kreira se jedan karbonski kredit. Nakon smanjenja emisija na minimum, kupovina karbonskih kredita je još jedan način da kompanija preuzme klimatsku radnju izvan svoje oblasti uticaja.

Jedno karbonsko odstupanje znači kompenzaciju za emitovanje tone ugljen-dioksida (CO2) u atmosferu sprečavanjem tone ugljen-dioksida od ulaska u atmosferu negde drugde (na primer, ulaganjem u obnovljivu energiju) ili uklanjanjem tone CO2 koja je već tu (na primer, podržavanjem sadnje drveća).

Karbonsko odstupanje se meri u tonama ekvivalenta ugljen-dioksida (CO2e). Tona karbonskog odstupanja predstavlja smanjenje tone ugljen-dioksida ili njegovog ekvivalenta u ostalim gasovima sa efektom staklene bašte.

Protokolom iz Kjota se sankcionišu odstupanja kao način da vlade država i privatne kompanije zarade karbonske kredite kojima se može trgovati na tržištu. Protokolom iz Kjota se definisao Mehanizam čistog razvoja (CDM), kojim se potvrđuju i mere projekti smanjenja karbonskog otiska kako bi se osiguralo da proizvode autentične koristi i istinske 'dodatne' aktivnosti koje inače ne bi bile preduzete.

Zlatni standard, ili Zlatni standard za globalne ciljeve, jeste standard i logitipski sertifikacioni znak programa za nevladine projekte smanjenja emisija u Mehanizmu čistog razvoja (CDM). Objavljen je i njime se upravlja od strane Fondacije za zlatni standard, neprofitne fondacije čije se sedište nalazi u Ženevi u Švajcarskoj.

Uspostavljeni su standardi za pružanje osiguranja korisnicima da su smanjenja emisija generisana posebnim projektom zaista stvarna, merljiva i dodatna. Kredibilni standardi pružaju veoma kvalitetne, nezavisno potvrđene procene smanjenja emisija po projektu.

Husqvarna Re-Power alkilatna goriva za 2-taktne i 4-taktne motore.

Koristi se potrošnja energije (izmerena snaga) procenjena tokom veka trajanja određenog proizvoda. Ta se potrošena energija umnožava koeficijentom karbonskih emisija specifičnim za zemlju u kojoj se proizvod koristi. Za Re-Power, gorivo po litri se umnožava faktorom emisije za benzin. Suma je jednaka karbonskoj emisiji jedne litre benzina.

Uključena je faza korišćenja goriva. Karbonski otisak od proizvodnje ili distribucije nije uključen.

First Climate Markets AG jeste vodeći pružalac rešenja za obnovljivu energiju, karbonska odstupanja i upravljanje vodama. Kompanija podržava privatne i javne organizacije širom Evrope, Azije-Pacifika i Amerike u postizanju njihovih klimatskih i održivih razvojnih ciljeva razvojem i isporučivanjem rešenja za zelenu energiju, izračunavanjem, smanjenjem i odstupanjem u karbonskim emisijama i razvojem strategija za upravljanje vodama.

Održivost

Pročitajte više o našoj posvećenosti održivosti

Pročitajte više