Σωστή προετοιμασία


Οι 7 καλύτερες συμβουλές μας για ασφαλές και αποτελεσματικό ξεκλάρισμα δέντρων

Όταν χρησιμοποιείτε αλυσοπρίονο, το ξεκλάρισμα είναι συνήθως η εργασία που απαιτεί περισσότερο χρόνο και μεγαλύτερη προσπάθεια. Με άλλα λόγια, έχετε πολλά να κερδίσετε αν μάθετε μια καλή τεχνική για το ξεκλάρισμα.

Εάν δεν έχετε ασχοληθεί ποτέ με το ξεκλάρισμα, τότε θα πρέπει να εργάζεστε αργά και μεθοδικά αυξάνοντας σταδιακά την ταχύτητα. Και πρέπει πάντα να θυμάστε ότι αν αρχίσετε να νιώθετε σημάδια κόπωσης στην πλάτη, αυτό μπορεί να αποτελεί ένδειξη ότι η τεχνική σας χρειάζεται βελτίωση. Ακολουθούν κάποιοι βασικοί κανόνες για ασφαλές και αποτελεσματικό ξεκλάρισμα.

1. Κατάλληλο ύψος


Το καλύτερο ύψος εργασίας για το ξεκλάρισμα είναι όταν το δέντρο είναι τοποθετημένο στο ύψος από τη μέση έως τα γόνατά σας. Για να επιτύχετε το σωστό ύψος εργασίας, προσπαθήστε να κόψετε το δέντρο έτσι, ώστε να πέσει επάνω σε άλλα κομμένα δέντρα, κορμούς, πέτρες ή άλλα υψηλά σημεία στο έδαφος. Μην ξεχνάτε ότι πρέπει να λυγίζετε τα γόνατά σας και όχι να σκύβετε.


Εάν δεν έχετε ασχοληθεί ποτέ με το ξεκλάρισμα, τότε θα πρέπει να εργάζεστε αργά και μεθοδικά αυξάνοντας σταδιακά την ταχύτητα. Και πρέπει πάντα να θυμάστε ότι αν αρχίσετε να νιώθετε σημάδια κόπωσης στην πλάτη, αυτό μπορεί να αποτελεί ένδειξη ότι η τεχνική σας χρειάζεται βελτίωση. Ακολουθούν κάποιοι βασικοί κανόνες για ασφαλές και αποτελεσματικό ξεκλάρισμα.

2. Σταθερότητα και ασφάλεια


Σταθείτε στα αριστερά του κορμού με τα πόδια σας ανοικτά έτσι, ώστε να σχηματίζουν γωνία 45 μοιρών με τον κορμό. Καθώς κόβετε έχετε το αλυσοπρίονο κοντά στο σώμα σας και διατηρείτε σταθερή τη στάση του σώματός σας σε δύο κατευθύνσεις. Βεβαιωθείτε ότι έχετε την κατάλληλη απόσταση, ώστε να ελαχιστοποιήσετε τη μετακίνηση των ποδιών σας κατά το ξεκλάρισμα, καθώς αυτό ενέχει κινδύνους.


3. Μην υψώνετε το αλυσοπρίονο


Για την αποφυγή ατυχημάτων, είναι σημαντικό να μην ανασηκώνετε το αλυσοπρίονο από τον κορμό περισσότερο από όσο απαιτείται. Μεταφέρετε το αλυσοπρίονο όσο το δυνατόν λιγότερο και χρησιμοποιείτε το ως μοχλό με τον κορμό του αλυσοπρίονο να ακουμπά στον κορμό ή στο πόδι σας. Για ευκολότερο και πιο αποτελεσματικό ξεκλάρισμα συνιστάται η χρήση λάμας μικρού μήκους (33-38 εκ).


Limbing trees

4. Ελεγχόμενη κίνηση


Πρέπει πάντα να διατηρείτε τη λάμα στην άλλη πλευρά του κορμού, όταν μετακινείτε τα πόδια σας. Όταν κινείστε, η αλυσίδα πρέπει να είναι ακινητοποιημένη. Όταν κινείστε σε μικρές αποστάσεις, κρατάτε το αλυσοπρίονο με τα δύο χέρια και ποτέ μόνο από την πίσω λαβή. Όταν πρόκειται να μετακινηθείτε σε μεγαλύτερες αποστάσεις, θα πρέπει να ενεργοποιήσετε το φρένο της αλυσίδας και να μεταφέρετε το αλυσοπρίονο κρατώντας το από τη μπροστινή λαβή.

5. Προσοχή στο κλώτσημα


Αποφεύγετε την κοπή με την άκρη της λάμας. Κατά το ξεκλάρισμα κρατάτε πάντα τις λαβές με τα δάχτυλα και τους αντίχειρες. Χρησιμοποιείτε μήκος λάμας κατάλληλο για τις διαστάσεις του δέντρου.

6. Αποφυγή μαγκώματος της λάμας


Πρέπει να παρατηρείτε την κατεύθυνση προς την οποία εκτείνονται τα κλαδιά και να τα κόβετε από την αντίθετη πλευρά, ώστε να μειώνεται η πιθανότητα εμπλοκής της λάμας κάτω από το βάρος του κλαδιού. Εάν δεν είστε σίγουρος, κόβετε τα κλαδιά σταδιακά με κατεύθυνση από το εξωτερικό τους προς τον κορμό.

7. Ενεργοποίηση φρένου πριν από την αφαίρεση κλαδιών


Ακουμπήστε το αλυσοπρίονο επάνω στον κορμό, ενόσω αφαιρείτε τα κλαδιά και τα καυσόξυλα με το δεξί σας χέρι. Πρώτα απελευθερώστε τη λαβή και την ασφάλιση του γκαζιού και ενεργοποιήστε το φρένο της αλυσίδας. Εάν το αλυσοπρίονο διαθέτει λειτουργία TrioBrakeTM, η ενεργοποίηση του φρένου της αλυσίδας πριν από την αφαίρεση των κλαδιών είναι ακόμη ευκολότερη.

Στην κοπή με κατεύθυνση προς τα κάτω (pulling chain) η αλυσίδα ασκεί δύναμη έλξης στο αλυσοπρίονο τραβώντας το προς τον κορμό. Αντιθέτως, στην κοπή από κάτω (pushing chain), η αλυσίδα ασκεί δύναμη απώθησης στο αλυσοπρίονο ωθώντας το προς το μέρος σας.

Ξεκλάρισμα στις διάφορες πλευρές του κορμού

  1. Όταν ξεκλαρίζετε τη δεξιά πλευρά, βεβαιωθείτε ότι στέκεστε στην αριστερή πλευρά του κορμού. Ακουμπήστε το αλυσοπρίονο επάνω στον κορμό με τη λάμα στη δεξιά πλευρά. Κόψτε τα κλαδιά είτε από κάτω είτε προς τα κάτω. Για επιπλέον ισορροπία, στηρίξτε το δεξί σας πόδι στον κορμό.
  2. Όταν ξεκλαρίζετε το επάνω τμήμα του κορμού, ακουμπήστε τη λάμα στον κορμό. Κόψτε τα κλαδιά από κάτω. Έχετε το δεξί σας πόδι κόντρα στον κορμό του αλυσοπρίονου. Κόψτε από κάτω έτσι, ώστε η αλυσίδα να ωθεί το αλυσοπρίονο προς το μέρος σας. Με αυτήν τη μέθοδο, η αλυσίδα ασκεί δύναμη απώθησης στο αλυσοπρίονο.
  3. Όταν ξεκλαρίζετε από την αριστερή πλευρά, ισορροπήστε το αλυσοπρίονο κόντρα στον κορμό και στο ένα πόδι. Κοπή προς τα κάτω ή από κάτω

Σχετικά άρθρα

  • 550 XP
    Σωστή προετοιμασία

    6 βήματα για την επιτυχή κοπή δέντρων

    Για την κοπή των δέντρων, είναι σημαντικό να χρησιμοποιούνται οι κατάλληλες τεχνικές εργασίας. Όχι μόνο για τη δημιουργία ενός ασφαλούς περιβάλλοντος εργασίας, αλλά και για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα κατά την εργασία.