Så här använder du Automower®-robotgräsklipparens funktion för undvikande av objekt

Vad är undvikande av objekt?

Undvikande av objekt är en funktion som hjälper Automower®-robotgräsklipparen att upptäcka objekt på gräsmattan. När ett objekt upptäcks ändrar klipparen kurs och fortsätter att klippa i en annan riktning. Den här funktionen minskar inte bara risken för driftstopp, utan minimerar även risken för att objektet eller gräsmattans djurliv skadas.

Automower®-modeller med stöd för undvikande av objekt

Funktionen för undvikande av objekt finns i följande Automower®-modeller:

• Automower® 410XE NERA
  • Automower® 450X NERA
  • Automower® 430X NERA
  • Automower® 435X AWD*
  • Automower® 535 AWD*

Obs! Andra Automower®-modeller har inte de sensorer och den teknik som krävs för att funktionen för undvikande av objekt ska kunna fungera. För modeller märkta med en asterisk (*) måste du ladda ner den senaste programvaran och aktivera funktionen för undvikande av objekt i Automower® Connect-appen.

Att tänka på vid användning av funktionen för undvikande av objekt

• Sensorerna känner inte bara av objekt på gräsmattan, de kan även känna av höga blommor och högt gräs. Om gräset exempelvis är mycket högt på vissa ställen eller om det finns höga maskrosor i gräsmattan kan det vara lämpligt att stänga av funktionen för undvikande av objekt så att du slipper oklippta områden på gräsmattan.
  • Hur effektiv funktionen för undvikande av objekt är beror på objektets storlek och på hur högt gräset är. Det kan vara svårt för sensorerna att upptäcka ett litet objekt, till exempel en golfboll, som ligger gömd i högt gräs.
  • För att säkerställa att inga områden på gräsmattan lämnas oklippta avaktiveras funktionen automatiskt när gräsklipparen befinner sig inom 1,2 meter från arbetsområdets gräns. Det innebär att klipparen inte upptäcker eller undviker objekt automatiskt i detta område. Detta gäller både virtuella och fysiska gränser.
  • Även om funktionen för undvikande av objekt är mycket bra på att upptäcka objekt på gräsmattan så är detta inte en säkerhetsfunktion. Det finns ingen garanti för att ett objekt på gräsmattan inte körs över av klipparen, eftersom flera faktorer påverkar sensorernas förmåga att känna av objekt, till exempel objektets storlek och placering, samt gräsets höjd.

Aktivera och avaktivera funktionen för undvikande av objekt

1. Öppna och logga in på Automower® Connect-appen.
  2. Välj Mer > Inställningar > Tillbehör.
  3. Använd skjutreglaget för att aktivera eller avaktivera funktionen för undvikande av objekt.

Tveka inte att kontakta din lokala Husqvarna-återförsäljare om du vill ha personlig hjälp med din Automower®-robotgräsklippare.