”Gör en plan och håll dig till den”

Som gräsansvarig på Sveriges nationalarena, Friends Arena, vet Simeon Liljenberg vad han pratar om. Det handlar om att ha en spelplan, för att låna ett uttryck från sportvärlden. ”Till att börja med är det viktigt att utforma en noggrann underhållsplan med kontinuerliga förbättringar – och sedan ska man se till hålla sig till den”, säger han. Här är Simeons fem bästa tips för att skapa en förstklassig fotbollsplan.

Automower sports content - Story 3 photos

1. Studera gräset noggrant

För att kunna skapa en plan är det viktigt att verkligen studera och lära känna planen. Underskatta inte värdet av att titta på och röra vid gräset. Hitta de värsta områdena och arbeta aktivt med de punkterna genom att jämföra dem med de bästa. ”Områdena framför mål slits ofta mer. Andra områden kan också vara sårbara, till exempel om de skuggas av en läktare. I sådana fall kan du till exempel behöva välja gräsfrön som klarar mer skugga.

”En plan är förstås bara en plan. Säsongen kanske blir oväntat torr eller regnig, eller så spelas kanske fler matcher än förväntat på planen – mycket kan hända som påverkar planens skick. ”Det är viktigt att vara flexibel och anpassa sig efter alla slags ändringar.”

Automower sports content - Story 3 photos

2. Tillför viktiga näringsämnen

Finns det några bruna, döda fläckar? Växer gräset tätt eller glest? Det kan innebära att du måste göda planen oftare för att gräset ska få alla de viktiga näringsämnen det behöver för att växa sig starkt och friskt. ”En sak jag har lagt märke till är att många fotbollsklubbar gödslar alldeles för sällan och att de inte vet vilken form av gödningsmedel de använder”, säger Simeon. Förutom mer gödning tycker han att de gräsansvariga borde ta sig tid att lära sig vilken gödning som ska användas, utifrån hur fotbollsplanen ser ut och vilken effekt de är ute efter.

Automower sports content - Story 3 photos

3. Kontinuerlig sådd

Har du några utsatta skadade områden som behöver lite extra vård? Ett smart sätt att så nya gräsfrön på är att sprida ut dem alldeles innan en träning eller match och låta spelarna plantera dem medan de spelar. Förutom att åtgärda utsatta ytor är det mycket viktigt att arbeta förebyggande. Du bör helst så gräsfrön tre gånger om året. Att byta gräs gradvis är nyckeln till framgång. Det gör planen starkare och mer vattentålig. Det här är bara några av fördelarna.”

Automower sports content - Story 2 photos

4. Lufta planen oftare

Det skulle kunna göra stor skillnad. Enligt min åsikt förbiser många fotbollsklubbar det här. Jag har sett och hört att vissa planer bara luftas några gånger per säsong. Det är långt ifrån tillräckligt. Du bör lufta minst sju till tio gånger per säsong, eller mer om du har tid.” Luftning släpper ut vatten från ytan och släpper också in gaser i jorden som skapar ett bättre klimat för rötterna, så de kan ta sig ner genom luftningskanalerna. ”Du kan aldrig lufta en fotbollsplan för mycket”, betonar Simeon.

Automower sports content - Story 3 photos

5. Reparera skador omedelbart

Ta först hand om alla skadade delar. Det är verkligen värt det. Lämna dem inte bara till att fixa sig själva för det gör de oftast inte – laga dem omedelbart. Ju längre du väntar, desto längre tid tar det för gräset att återhämta sig. Och släng inte bara tillbaka en grästorva på sin plats, säger Simeon och förklarar varför: ”När du lägger tillbaka en grästorva ska du se till att trycka ner den ordentligt i marken så det inte bildas en luftficka som kan göra att den torkar.”

Automower 550 football field

”Automower®-effekten”

Sist men inte minst: Kan robotgräsklippning på något sätt bidra till en gräsplan i mästerskapsklass? Faktum är att Automower® Club Solution är en ny funktion som underlättar luftning (tack vare färre begränsningskablar över en större yta), vilket, som vi sett, är mycket viktigt för en frisk gräsplan. Dessutom visar flera studier (till exempel en från universitetet i Pisa) att användning av Automower® gör att gräsrötterna växer djupare, vilket gör gräset starkare och mer slittåligt. Det innebär även minskad mossbildning och stråbredd, vilket ger en övergripande förbättring av gräskvaliteten.

Automower sports content - story 1 photos

Om Simeon Liljenberg

Bor: I den lilla staden Nossebro nordost om Göteborg i Sverige, med sin fru och två barn.
Utbildning: Turf Grass Management vid St Andrews-universitetet i Skottland.
Yrke: Expert på sportgräs. Specialuppdrag: Simeon arbetar som gräsansvarig på Sveriges nationalarena Friends Arena. Han är även gräskonsult för Svenska Fotbollsförbundet, där han inspekterar och godkänner planer som används i Allsvenskan.
Favoritfotbollslag: Tottenham Hotspur FC, London, Storbritannien.