Instruktioner och guider

Att bevattna eller inte bevattna, det är frågan

Att planen får rätt mängd vatten är viktigt för att den ska vara i perfekt skick. Att kunna avgöra när och hur ofta planen behöver vatten kan göra att du sparar mycket tid och pengar, samt förhindra problem som kan leda till ännu dyrare och mer tidsödande extraarbete. Frågan är: bevattnar vi i allmänhet för mycket?

”Du kan spara enormt mycket pengar”

Simeon arbetar som gräsansvarig på Sveriges nationalarena Friends Arena. Han tycker att många gräsansvariga bör tänka på att minska sin bevattning. ”Många gräsplaner får alldeles för mycket vatten. Faktum är att det går att spara mycket pengar genom att drastiskt minska på bevattningen”, säger Simeon. Överbevattning är dåligt av tre anledningar. För det första ska vi alla använda vatten på ett klokt sätt, eftersom det kan bli vattenbrist i många delar av världen i framtiden. För det andra kräver bevattning ofta mycket tid och ansträngning: särskilt när det gäller att flytta runt, installera och justera utrustningen. Slutligen leder ett ständigt vattenflöde till ytliga rotsystem, vilket kan öka mängden ogräs. Grundregeln är: vattna mycket, men inte särskilt ofta.

Automower sports content - Story 2 photos

Lär känna planen ordentligt

Det är viktigt att du studerar planen och lär känna den väl. ”Allt handlar om utseende och känsla”, säger Simeon. Han rekommenderar att du tar en promenad på planen, fram och tillbaka, för att ta reda på hur den känns. Är den mjuk och kanske överbevattnad? Hur ser grässtråna ut? Är de mjuka, och i så fall, är det en följd av övervattning eller kanske dålig gödning? Observationer som de här ger dig en bra grund för vidare utredning och möjlighet att skapa bra bevattningsrutiner.

Börja förlita dig mer på fakta

Det är dags att sluta gissa och tro på gamla sanningar om hur ofta en plan bör bevattnas. ”Varje gräsansvarig bör använda en jordfuktighetsmätare”, säger Simeon. Det är en ganska liten investering som verkligen sparar mycket tid och pengar. ”Det kostar tusentals kronor att bevattna en plan över natten. Så jag skulle säga att du normalt sett tjänar tillbaka pengarna du har lagt på en jordfuktighetsmätare på bara några veckor.” Fukthalten ska vara 20–25 %, beroende på planens underlag. Exempelvis kräver en plan på en sandbädd ofta mer vatten, vilket innebär en något högre fukthalt. ”Alla fotbollsplaner är olika. Det handlar om att hitta den perfekta fuktnivån för varje plan.”

Automower sports content - Story 2 photos

Vilka problem kan för mycket vatten leda till?

Genom att vattna för ofta vänjer du planen vid konstant bevattning. Det innebär att rötterna slutar växa, eftersom de inte behöver ta sig ner genom jorden för att hitta det vatten de behöver. För mycket vatten kan göra att vattnet börjar ruttna. Det finns även risk att jorden utarmas på viktiga näringsämnen, vilket hämmar rottillväxten. En alltför mjuk yta gör planen mindre slitstark och kan resultera i allvarliga skador som tar lång tid att laga.

Vad kan du göra om planen är för blöt och har döda fläckar?

De två bästa sätten att fixa en vattenfylld fotbollsplan är luftning och toppdressing. Lufta med stora, långa piggar för vertikal dränering. Då försvinner vattnet på ytan och sjunker djupt ner i jorden. Det ökar också syresättningen, vilket får gräsmattan att torka. ”Det här är ett mycket effektivt sätt att rädda en plan som har fått lite mer vatten än vad den själv kan hantera”, säger Simeon.

Automower sports content - Story 2 photos
Om Simeon LilJenberg
  • Bor: I den lilla staden Nossebro nordost om Göteborg i Sverige, med sin fru och två barn.
  • Utbildning: Turf Grass Management vid St Andrews-universitetet i Skottland.
  • Yrke: Expert på sportgräs.
  • Specialuppdrag: Simeon arbetar som gräsansvarig på Sveriges nationalarena Friends Arena. Han är även gräskonsult för Svenska Fotbollsförbundet, där han inspekterar och godkänner planer som används i Allsvenskan.
  • Favoritfotbollslag: Tottenham Hotspur FC, London, Storbritannien.
Automower sports content - story 1 photos