Automower sports content - Story 3 photos
Instruktioner och guider

Den perfekta planen

Det är en sak att skapa det perfekta, snygga gräset. Men hur får du gräset att överleva spel, sport och trädgårdsaktiviteter utan att det blir glest? Är det ens möjligt? Vi vände oss till en av de bästa i branschen för att få svar.

Jonathan Calderwood är Head Grounds Manager på Parc de Princes, hemarena för fotbollsklubben Paris Saint Germain (PSG). Jonathan vet allt om att skapa och sköta det perfekta gräset – och vikten av att göra det.

”Planen är det första som supportrarna ser när de kommer in på arenan och det första som spelarna klagar på om de förlorar en match. Och eftersom icke-fotbollsrelaterade tillställningar är en viktig inkomstkälla för en fotbollsarena är planens kvalitet viktig även ur det perspektivet. Planen är med andra ord en central tillgång i rörelsen”, säger Jonathan.

Stjärnornas chef

Jonathans ställning innebär att det är han som bestämmer hur planen ska skötas och underhållas, när den får användas och av vem. Det är alltså inte tränaren eller managern som bestämmer om Ibrahimovic, Cavani och Thiago får spela på planen – det bestämmer Head Grounds Manager.

Innan Jonathan rekryterades för PSG arbetade han under många år som Grounds Manager för Aston Villa i den engelska fotbollsligan. Under sin tid där kröntes han till årets English Premier League Groundsman både 2009 och 2012. Jonathan är också ordförande i expertgruppen för planskötsel inom ESSMA (European Stadium & Safety Management Association), vars uppgift är att stödja utomhusarenor och deras planskötare med erfarenhet och kunskap.

ROI-räknare

Ta reda på när du kommer att ha tjänat in Automower®

Automower® ROI-räknare

Jonathan Calderwoods tips om hur du får den perfekta gräsmattan

  • Rätt jord. Gräsrötterna behöver luft och plats för att trivas. Använd väldränerad och näringsrik, lätt och sandig jord som är lös nog för att gräsrötterna lätt ska kunna breda ut sig och absorberande nog för att vatten ska kunna samlas. Se också till att den är näringsrik nog för att gräset ska få de näringsämnen det behöver.
  • Rätt mängd vatten vid rätt tidpunkt. Som de flesta andra växter behöver gräset sol, luft, vatten och näring för att frodas. En grundläggande regel vid bevattning av gräsmattan är att det är bättre att ge en gräsmatta en generös dos vatten då och då än att vattna sparsamt men ofta. Den senare metoden är mer lämpad för en helt nyplanterad gräsmatta.
  • Kontinuerlig gödsling. En gräsmatta är alltid hungrig och behöver en kontinuerlig tillförsel av gödsel. Det är viktigt att börja med en jord som är rik på näringsämnen och att gödsla regelbundet så att gräsmattan får hjälp att växa sig stark och frodigt grön.
  • Försiktig klippning. Undvik att klippa gräset för kort. Klipp inte av mer än en tredjedel av grässtrånas längd, och klipp ofta. En längd på tre till fyra centimeter är idealisk för en vanlig gräsmatta. Klipp inte under torra perioder när gräset befinner sig under svår stress, eftersom det hämmar tillväxten och gör att gräset får svårt att återhämta sig. Håll klipparens knivar vassa.
  • Luftning. Genom luftning luckras packad jord upp och vatten tillåts att tränga längre ner i marken, vilket ger djupare rötter. Det skapar också utrymmen i marken där luft, vatten och näringsämnen kan tränga in. Luftare kan hyras eller så kan tjänsten tillhandahållas av gräsvårdsföretag.
  • Borttagning av dött gräs. Dött gräs kan hysa insekter och sjukdomar, och stora mängder dött gräs kan hindra vatten och näringsämnen från att nå ner till rötterna. Använd en vertikalskärare eller anlita ett gräsvårdsföretag.